VIDEO Aura Urziceanu duce folclorul la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solista care a introdus jazzul, ca gen muzical, în România va susţine mâine un concert la elitistul club londonez Jazz Café. Aura Urziceanu revine pe scena londoneză după 20 de ani de absenţă. Artista va interpreta, pe lângă jazz clasic şi câteva piese adaptate din folclorul românesc.

Înainte cu o zi de plecarea la Londra, Aura Urziceanu (62 de ani) era încă prinsă cu selecţia celor 15 tineri pe care îi va „creşte“ muzical la fundaţia care îi poartă numele.

„Londra este aşa de aproape de România... Institutul Cultural Român de la Londra s-a implicat foarte mult în promovarea mea şi aş vrea să le mulţumesc personal. Presa britanică îmi acordă atenţie mare, ceea ce este măgulitor. Am amintiri de la Londra şi din fiecare colţişor de lume. Îmi amintesc de întâlnirile cu oameni care au însemnat ceva în destinul meu artistic, cum au fost Duke Ellington, Quincy Jones, Thad Jones şi Mel Lewis“, spune artista.

„Dar vreau să vă spun ceva: cele mai preţioase momente din sufletul meu sunt cele legate de România. Cu toată sinceritatea vă spun, după cei aproape 50 de ani de carieră artistică, dacă ar fi să mă nasc din nou, nu aş alege alt loc decât România“ a adăugat ea.

„La concertul de la Londra voi interpreta jazz clasic dar şi piese pe ritmuri afro sau sud-americane, melodii de pe «Sweet Lies», cel mai recent album al meu, şi câteva prelucrări din folclorul românesc. Ani de zile am avut, la sfârşitul fiecărui concert, un program muzical compus special pentru mine, pe când aveam o vârstă foarte fragedă, de pianistul Iancsi Korosi, «Parafraze pe teme populare româneşti». Aceasta a fost semnătura mea muzicală, zeci de ani de zile, a declarat ea.

„La Londra, pentru că nu voi avea orchestră, ci un format instrumental mic, nu voi mai cânta «Parafrazele», ci doar câteva melodii populare româneşti“, a precizat artista.

Mia, porţia de sănătate pentru inimă

pentru Aura Urziceanu, Londra înseamnă mai mult decât un loc elitist în materie de jazz. Este şi legătura cu fiul ei, Elia Rully, compozitor şi instrumentist, care locuieşte în capitala britanică împreună cu fetiţa şi soţia lui.

„Sunt o bunică tânără şi fericită“, a spus artista referitor la acest aspect al vieţii ei. „Pentru fericirea pe care o aduce în viaţa noastră, Mia, nepoţica mea de trei ani şi şase luni, este şi o porţie de sănătate administrată inimii. Aş dori ca anul acesta sau anul viitor să o prezint publicului românesc, la concert.

Când mă uit la Mia îl văd pe fiul meu, când avea vârsta ei. Elia a mers pe urmele mele şi ale soţului când şi-a ales o carieră în muzică. Ce îi va rezerva Dumnezeu nepoatei mele îi lăsăm Lui şi ei să aleagă. Dar pentru că este înconjurată de armonia sunetelor, în mod sigur îşi va pune amprenta asupra sufletului ei“, a mai spus Aura Urziceanu. 

Împreună cu fiul ei, Elia,  Aura a lucrat la cel mai recent album, „Sweet Lies“. Despre piesa care a dat titlul albumului, publicaţia britanică „The Times“ scria recent că va ajunge un mare hit. Pe ritmuri de pop, uşor cantabilă, „Sweet Lies“ nu a fost, din păcate, promovată în România. „Curând, mă voi ocupa şi de acest lucru. Pregătim deja un videoclip şi promovarea pe TV şi radiouri pentru primăvara anului viitor“, a precizat Aura Urziceanu.

Un destin pe note muzicale

Aura Urziceanu s-a născut la 14 decembrie 1946, la Bucureşti. La cinci ani, studia vioara cu tatăl ei, profesor la Şcoala de muzică. A făcut prima înregistrare la vârsta de 13 ani. În 1969, a plecat pentru o lungă perioadă în Canada şi SUA unde a cântat alături de Duke Ellington şi de Ella Fitzgerald.

Căsătorită cu bateristul Ron Rully, are cu acesta un fiu, Elia Rully. În turnee, a cântat alături de Quincy Jones, Duke Ellinton, Thad Jones şi Mel Lewis. A participat la festivaluri prestigioase precum Newport Jazz Festival şi Village Vanguard.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite