VIDEO Sofia Vicoveanca: „Am rămas o fată simplă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Sofia Vicoveanca: „Am rămas o fată simplă“
VIDEO Sofia Vicoveanca: „Am rămas o fată simplă“

Sofia Vicoveanca, una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară, aniversează 50 de ani de carieră. Vocea gravă, şiragurile de mărgele, opincile, traista nelipsită de pe umăr şi mersul ţanţoş compun imaginea de scenă a artistei, transformând-o într-un reper al folclorului românesc.

„Vârsta nu e cea din buletin“, spune Sofia Vicoveanca, o artistă care încă se simte „utilă“ după 50 de ani de cântec şi 68 de ani de viaţă. Pentru celebra cântăreaţă, zicala se poate aplica şi în cazul numelui, pentru că puţini ar şti cine este Sofia Fusa (la naştere) sau Sofia Micu (după căsătorie), dacă ar fi să se ghideze după buletin.

Un sat „pierdut“ din Bucovina i-a devenit a doua casă după ce s-a refugiat din localitatea natală, ocupată de ruşi, şi i-a transformat „porecla în renume“, căci după numele localităţii Vicovu de Jos (judeţul Suceava) şi-a luat cântăreaţa pseudonimul artistic.

Un nou album

Timp de jumătate de secol, Sofia Vicoveanca a slujit scena şi cântecul popular.  Deşi propunerile nu au lipsit, cântăreaţa nu a dorit să marcheze momentul aniversar printr-un spectacol omagial, însă nici nu l-a lăsat să treacă neobservat.

„Foarte mulţi impresari s-au oferit să-mi facă un spectacol omagial, dar am refuzat. Întotdeauna, în astfel de ocazii, cineva va pleca cu sufletul trist, fie că e vorba de un coleg de breaslă, fie că e vorba de cineva de la sonorizare... Însă nu am vrut să las să treacă oricum cei 50 de ani de cântec, aşa că am adus la lumină un nou CD, lansat la casa de discuri Roton. Este vorba de albumul «Singură-mi fac voie bună», care conţine piese în primă audiţie, pe care le-am cules cu zeci de ani în urmă“, spune artista.

„Totodată, am lansat cea de-a treia carte, «Taine în adânc păstrate», o culegere de proză, poezie şi desene în creion, realizate de mine. Vreau să subliniez că nu intru în competiţie cu adevăraţii scriitori, ci rămân Sofia Vicoveanca. Eu sunt văduvă de opt ani şi, ca să nu-mi bată urâtul şi singurătatea la uşă, mi-am făcut o deprindere: să-mi notez zilnic gândurile. Şi-aşa reuşesc să-mi fac o lume a mea, pe care am transpus-o în această carte“, mărturiseşte cântăreaţa.



O artistă populară

Traiectoria Sofiei Vicoveanca nu a fost lipsită de greutăţi, însă a reuşit să nu se abată de la drumul său. „Acum, că stăm de vorbă, încep să mă pătrundă amintirile. Au fost ani foarte frumoşi, dar asta nu înseamnă că drumul mi-a fost presărat cu flori. Am primit lovituri în viaţă, dar aşa am descoperit că sunt o luptătoare“, spune artista.

În ciuda invaziei de produse muzicale de toate genurile, Sofia Vicoveanca se bucură de o popularitate pe măsura talentului său. „Am cântecul meu şi am «peţitori», oamenii încă mă mai vor. Acum sunt mulţi interpreţi tineri, însă publicul nu renunţă la cei cu experienţă. Eu, de exemplu, am spectacole până în octombrie anul viitor: concerte, petreceri, nunţi. Mă simt utilă“, mărturiseşte interpreta.

Născută la Toporăuţi, lângă Cernăuţi (astăzi în Ucraina), „dincolo de sârma ghimpată“, după cum spune, artista nu şi-a uitat niciodată originile. „M-am format ca om şi ca artist la Ansamblul «Ciprian Porumbescu» din Suceava. Acum nu simţiţi că eu, de fapt, sunt o timidă, pentru că au trecut anii şi m-am şlefuit, m-am cizelat. Interiorul e cel de demult: am rămas o fată simplă, cu încredere în oameni şi cu speranţa zilei de mâine“, se destăinuie Sofia Vicoveanca.

Majoritatea telespectatorilor sunt obişuiţi să o audă doinind sau interpretând o horă săltăreaţă, însă puţini ştiu că artista a abordat şi cea de-a şaptea artă şi a jucat, de-a lungul carierei, în mai multe pelicule. „Majoritatea rolurilor au fost pe acelaşi «calapod»: eram fie văduvă, fie o femeie singuratică. Însă am lucrat cu mari actori români: Ilarion Ciobanu, Margareta Pogonat, Gheorghe Dinică, Valeria Seciu, Mircea Diaconu. Atât de mari sunt actorii aceştia pentru mine, încât mă rugam înainte de fiecare filmare să nu fac ceva greşit ca să nu le stric jocul“, mărturiseşte artista.



Sfaturi pentru tinerii cântăreţi

Vocea inconfundabilă a cântăreţei este ceea ce limbajul modern ar putea numi brand personal.

„Nu ştiu cât place vocea mea, dar ştiu că nu poate fi confundată. La venirea pruncului pe lume, acum 38 de ani, mi-a coborât glasul cu o terţă. În artă, acest lucru înseamnă enorm. M-am speriat, glasul meu suna a femeie bătrână, iar eu eram tânără. Am fost şi tânără“, glumeşte cântăreaţa.

În ceea ce priveşte starea actuală a folclorului românesc, artista crede că are şi părţi bune, dar şi mai puţin bune. Pe de o parte, tinerii sunt consumatori de folclor şi vin în număr mare la spectacole, pe de alta, organizatorii de evenimente au devenit tot mai neserioşi.

„Criza a aceasta a scos la iveală toată pleava. Sunt mulţi oameni care nu-şi respectă angajamentele concertistice şi nu plătesc artiştii. Indiferent de cât de grea ar fi viaţa, trebuie să ne păstrăm cuvântul şi omenia. Ar trebui să revenim la bunul-simţ, la măsură“, spune artista, care are şi câteva sfaturi pentru tinerii interpreţi. „Eu am o vorbă: nimeni ca mine, nici eu ca altul. Asta le spun şi eu copiilor de azi, să nu imite pe nimeni, să-şi croiască propria cărare“, mai spune Sofia Vicoveanca.



Mini CV

- Artista s-a născut la 23 septembrie 1941, la Toporăuţi, lângă Cernăuţi (astăzi în Ucraina). Tatăl său a fost luat prizonier de ruşi, iar Sofia şi mama sa s-au refugiat în comuna Vicovu de Jos (Suceava), unde cântăreaţa şi-a petrecut copilăria.
- A absolvit Şcoala Populară de Arte din Suceava şi a fost solista Ansamblului „Ciprian Porumbescu“ din Suceava şi a Ansamblului Rapsozii Botoşanilor.
- A lansat peste 15 albume, a susţinut concerte în ţară şi în străinătate şi a avut numeroase apariţii TV. Din repertoriul cântăreţei fac parte doine, balade, cântece de jale, dar şi cântece de nuntă şi hore.
- A primit mai multe distincţii, printre care Ordinul Naţional „Meritul Cultural“ în grad de Mare Ofiţer şi titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Suceava.
- A fost căsătorită cu jurnalistul Victor Micu (care a încetat din viaţă în 2001) şi are un băiat.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite