VIDEO Sistem, o trupă „verde“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formaţia a filmat de curând primul videoclip care are ca mesaj protejarea mediului înconjurător. Deşi nu a fost încă lansată, piesa „Boca de inferno“ se îndreaptă cu paşi repezi spre statutul de hit. Membrii trupei Sistem speră însă ca publicul să reacţioneze şi la mesajul transmis de videoclip.

Mai întâi, Sistem a trecut prin studioul lui Marius Moga, care a compus melodia „Boca de inferno“, cu puţină ispiraţie sud-americană – la începutul piesei este folosit un fragment dintr-un mambo vechi. „Ne-am mobilizat cu toţii şi lucrul la piesă nu a durat mult. Suntem mulţumiţi de rezultat şi de faptul că deşi «Boca de inferno» este puţin diferită de stilul de până acum al trupei, a fost primită cu mare interes de către public” declară liderul trupei, Zoli Toth.

Omuleţii verzi din Herăstrău

Lansată cu numai două săptămâni în urmă, piesa a fost foarte bine primită de public. În mai puţin de o săptămână de la lansarea pe site-ul­ www.trilulilu.ro, „Boca de inferno“ a realizat un record: peste 10.000 de ascultări în primele 48 de ore. Pentru videoclip, Sistem a apelat la ajutorul unor omuleţi verzi, iar împreună s-au îndreptat spre Parcul Herăstrău, unde au avut loc filmările. „Omuleţii verzi sunt de fapt nişte actori care, prin acţiunile lor, încearcă să atragă atenţia publicului. Ei reciclează diverse produse electrocasnice. De exemplu, mulţi oameni nu ştiu că poţi recicla şi becuri sau neoane“, povesteşte Zoli.

Ecoactivist convins, artistul spune că ideea clipului îi aparţine, în timp ce responsabil cu regia a fost Marian Crişan, cel care a câştigat anul trecut un premiu la Festivalul de Film de la Cannes,­ pentru filmul „Megatron“. În clip apare şi Andreea, o cântăreaţă care colaborează de doi ani cu Sistem şi, totodată, vocea feminină din piesa „Boca de inferno“. Videoclipul va putea fi vizionat în curând pe internet şi pe posturile TV.

Ecologist convins

Deşi e la modă să fii eco, Zoltan Toth precizează că, pentru el, aceasta nu e o simplă toană de moment, ci o preocupare pe care o are încă din copilărie. „De mic mi-a plăcut natura. De fapt, e o chestie de educaţie: tatăl meu era un grădinar pasionat, planta pomi, flori… E o chestie care a venit de la sine, nu mi-am programat să fiu eco. M-am implicat mult în ultimii ani, pentru că e din ce în ce mai multă poluare“, dezvăluie el. „Dacă nu crezi în treaba asta, nici mesajul tău nu ajunge la oameni. Am mai văzut eu aşa-zişi artişti ecologişti, care aruncă peturile pe jos la concerte“, adaugă Zoli, precizând că acţiunile întreprinse de el au avut succes.

„Rezultate există. Cel mai bun exemplu este «Ora Pământului», campanie al cărei Ambasador în România am fost eu, anul acesta. În ciuda faptului că în seara respectivă a fost un meci important, România – Serbia, două milioane de români au stins lumina, timp de o oră. Asta înseamnă 10% din populaţia României. Deci acţiunile mele au efect“, precizează Zoltan. Cu toate acestea, este conştient că românii au un drum lung de parcurs până să acţioneze responsabil în ceea ce priveşte mediul înconjurător. „Sunt mulţi oameni care sunt abia la început, iar reacţiile unor persoane reticente sunt relativ normale. Eu cred, totuşi, că suntem pe drumul cel bun“, conchide el.

Pauză discografică

În ceea ce priveşte planurile legate de muzică, Zoli spune că Sistem nu se grăbeşte să scoată un nou album, deşi de la lansarea ultimului disc au trecut aproape trei ani. „Deocamdată nu. Probabil va veni un album când vom avea mai multe piese care n-au fost imprimate pe niciun suport audio. Însă acel disc va fi pentru fanii fideli. În România nu se mai poartă lansarea de albume, din cauza pirateriei, care a atins cote foarte mari“, explică artistul. Dacă imediat după finala mare a concursului Eurovision 2009 Zoli afirma că este tentat să participe din nou în competiţia europeană, acum este mai ponderat în declaraţii.

„A fost primul an, de când am participat noi, în 2005, în care am fost «agresaţi» de o întrebare: de ce nu participaţi din nou? Recunosc, m-a luat un pic valul şi am spus că ne tentează. Însă una e să-ţi doreşti, alta e să şi poţi“, spune Zoli. „Noi am luat locul trei, iar dacă vom participa din nou, trebuie să câştigăm. Orice altceva ar fi un eşec. O nouă participare la Eurovision depinde de multe lucruri. În primul rând de o piesă foarte bună, de care să fiu 100% sigur“, conchide Zoli.

Educaţie la televizor

Din octombrie 2008, cântăreţul este gazda emisiunii „Green Report“, difuzată la TVR 1 (vineri, de la 16.35, şi miercuri, de la 01.50). Emisiunea prezintă interviuri, ştiri, reportaje, concursuri şi opinii pe teme de mediu. Printre rubricile permanente se numără Green News şi Eco-sfaturi.

„Emisiunea merge foarte bine. Am trecut de 100.000 de telespectatori pe ediţie, ceea ce înseamnă cam un punct de rating“, spune Zoli.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite