VIDEO Mălăele, dependent de teatru şi de desen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul actor se declară încântat că va inaugura, în luna decembrie, prima galerie de grafică şi caricatură din Bucureşti. Rolurile care îl aşteaptă în următorul an, proiectul noului film, dar şi morbul desenului care i-a devenit obicei zilnic sunt subiectele despre care Mălăele a vorbit cu sinceritate.

Jeanşi negri, hanorac cu glugă, pantofi sport. „Deghizat“ în teenager, cu veşnicii ochelari rotunzi, de Rică Venturiano modern, Horaţiu Mălăele a venit la Naţional cu 60 de minute înainte de a intra în scenă la „Tartuffe“. Pentru interviu. „Ai de gând să scrii mot-à-mot tot ce zic eu acum?“ începe interviul, pe hol, către cabină.

„Eu vorbesc mult, sunt guraliv“, explică actorul-regizor, „şi mi s-a întâmplat să constat că unora li se pare mai interesant să pari imbecil şi haotic“. Că veni vorba de „imbecili“, îi citez una din cele zece porunci, scrise în homepage-ul de pe propriul său site: „Nu refuza ajutorul imbecililor. Pentru a rămâne sus, îţi trebuie unanimitate“.

Până să-şi tragă sufletul, Mălăele trage cu nesaţ din ceaşca de cafea care-l aşteaptă în cabină şi mai emite un panseu: „Nu te pune cu proştii. S-ar putea să nu sesizeze diferenţa“. Mălăele. În rolul şi costumul propriei vieţi. Nu, nu vine de la tenis - obicei zilnic ce a generat o întrebare-clişeu - doar ce şi-a luxat glezna, vine de la filmările lui Sergiu Nicolaescu.

Premiat recent la Terni, în Italia

Agenda actorului Mălăele include rolul „foarte interesant“ într-o peliculă filmată recent la Marsilia, de Jean-Christophe Delpias, fost asistent al lui Robert Guédiguian, important regizor european cu care a lucrat în 2008. În 2010, Horaţiu Mălăele va juca, la Comedie, în „Femeia care şi-a pierdut jartierele“, în regia lui Silviu Purcărete, spectacol pus în scenă şi la Limoge, cu mare succes .

„Vom scoate acest spectacol după ce o să urce Golgota filmului său („Undeva la Palilua“, n.r.). Pentru că a face un film este înspăimântător! Cinematografia, am mai spus-o, este un animal ciudat, nu ştii dacă poţi trăi în preajma lui sau te face să sucombi imediat.

În teatru este altceva! Teatrul este solar. Cinema-ul este selenar: stai într-o beznă totală, filmezi pe întuneric, montezi pe întuneric, nu ştii ce armată se pregăteşte şi câte cuţite ţi se vor înfige în spate“, declară cel care a urcat propria „golgotă“, cu „Nunta Mută“.

Filmul a mai adăugat, sâmbătă, în palmares, Marele Premiu la Festivalul de Film de la Terni, în Italia. Următoarea „ascensiune“ regizorală va fi „Funeralii fericite“, peliculă ale cărei filmări vor începe în primăvară, la Mediapro.

Când era mic, desena prost

Horaţiu Mălăele a „plătit“ şi el preţul celebrităţii într-o lume în care, la audienţă,  televiziunea bate teatrul, semnând grafica la „Nişte răspunsuri“, volumul de povestiri al Mihaelei Rădulescu.

„Am o admiraţie declarată pentru această distinsă doamnă, extrem de inteligentă, extrem de cultivată şi de curtată de televiziuni. Sunt într-o relaţie de prietenie cu Mihaela Rădulescu. Admiraţia este reciprocă şi am crezut că este binevenită această fuziune intelectuală, atunci când am acceptat să-i ilustrez cartea. Dacă nu voi avea alt program, voi fi la lansarea volumului ei“, a declarat graficianul Mălăele.

Nu ştie să explice legătura dintre construcţia unui personaj pe hârtie şi cea de pe scenă, şi nici traseul transformării copilului de ieri, prost la desen, în membru al Uniunii Artiştilor Plastici, secţia grafică, „cu abonament la zi, de 15 ani“.

„Am fost singurul din clasa I care a luat premiul II pentru că desenam prost! Am continuat să desenez prost până în clasa a XII-a, când cineva mi-a spus că desenez genial. Cred că actoria şi desenul se intersectează, chiar dacă, privind în spate, nu-mi dau seama. În faţă, îl văd pe Purcărete, care a început prin a desena, el făcând o şcoală de Arte Plastice“.

Actorul Mălăele, despre graficianul Horaţiu

Horaţiu Mălăele a avut promisiunea Primăriei Capitalei că va obţine un spaţiu pentru deschiderea unei galerii de grafică, grafică satirică şi caricatură. Vrea să mulţumească, „fără a fi umil“, pentru angajamentul ce a fost onorat.

„Este a doua oară în viaţa mea când o promisiune de genul acesta este dusă la bun sfârşit. Fără să fac prozelitism, am prieteni care se ocupă de caricatură la modul cel mai fast cu putinţă: Mardale, Bogdan Petri, Dan Silviu Turculeţ... Nu înţeleg de ce caricatura este cenuşăreasa artelor grafice“, îşi exprimă nedumerirea, dar şi speranţa că galeria „va stârni curiozitatea şi interesul în România“. Deschiderea va avea loc în luna decembrie, la sediul galeriei, din strada Smârdan nr. 37.  

image

Teatrul este solar. Cinema-ul este selenar: stai într-o beznă totală, filmezi şi montezi pe întuneric. Nu ştii ce armată se pregăteşte şi câte cuţite ţi se vor înfige în spate.

image


Horaţiu Mălăele
actor







Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite