VIDEO Europa liberă, la Premiile MTV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Europa liberă,  la Premiile MTV
VIDEO Europa liberă, la Premiile MTV

Gala European Music Awards 2009 aduce în această seară, în capitala Germaniei, artişti ca U2, Shakira şi Green Day. La 20 de ani de la căderea zidului care diviza poporul german, dar şi întreaga Europă, Berlinul celebrează alături de unii dintre cei mai mari artişti ai lumii.

Cele două decenii care au trecut de când bătrâna Europă s-a schimbat total sunt prilej de sărbătoare şi pentru lumea muzicii. Berlinul a fost oraşul dinspre care, la 9 noiembrie 1989, a început să bată „vântul schimbării“, prefigurând sfârşitul Războiului Rece.

Rând pe rând, au căzut apoi, înecate în sânge sau sub o „atingere de catifea“, regimurile comuniste din Europa Centrală şi de Est. Peste doar câteva luni, cele două Germanii aveau să se unească, iar membrii trupei germane Scorpions cântau despre rearanjarea lucrurilor pe harta Europei, în cel mai mare hit al lor, „Wind of Change“.

U2 face istorie într-un loc istoric

MTV, post cu care au crescut generaţii de adolescenţi români după Revoluţia din 1989, revine în capitala Germaniei, oraş care care a găzduit şi prima ediţie a galei European Music Awards (EMA), în 1994.



Premiile din acest an se vor desfăşura la arena O2 din Berlin şi vor beneficia de prezenţa unora dintre cei mai în vogă artişti, care vor urca pe scenă pentru a primi un trofeu sau pentru a susţine recitaluri. Însă atracţia principală a evenimentului aniversar este, în opinia multor fani, concertul gratuit pe care U2, o trupă ce a făcut la rându-i istorie, îl va susţine în faţa Porţii Brandenburg.

Deşi nu va cânta într-o „duminică sângeroasă“, ci într-o zi de joi friguroasă şi ploioasă, U2 nu va duce lipsă de spectatori, căci biletele (distribuite gratuit de MTV celor care s-au înscris pe site-ul postului) au fost epuizate.

Dominaţia americană

MTV European Music Awards este unul dintre cele mai mari evenimente muzicale desfăşurate în afara Statelor Unite ale Americii. În ciuda titulaturii, Premiile MTV Europe sunt dominate în 2009 de artişti americani, nominalizaţi în număr mare la diverse categorii.



Senzaţia muzicală a ultimului an, Lady Gaga (originară din New York), şi trupa Kings of Leon (originară din Nashville, Tennesse, patria muzicii country) conduc detaşat, cu câte cinci nominalizări fiecare. După ce în urmă cu mai puţin de două luni a câştigat trei trofee la Premiile MTV Video Music Awards („fratele“ mai mare din America al evenimentului european), Lady Gaga este nominalizată, printre altele, la categoriile Cel mai bun cântec - „Poker Face“, Cea mai bună artistă şi Cel mai bun debut.

image

U2 va cânta în faţa Porţii Brandenburg, la 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului   Foto: Epa



Trupa rock Kings of Leon, care a cunoscut succesul în Marea Britanie înainte de a deveni celebră în ţara natală, SUA, concurează tot la cinci categorii, printre care Cel mai bun cântec - „Use Somebody“, Cea mai bună prestaţie live şi Cel mai bun grup.

După ce a părăsit trupa Destiny’s Child şi a început o carieră solo, Beyoncé a câştigat an de an unele dintre cele mai prestigioase premii muzicale, printre care Grammy şi MTV. Ea nu face excepţie nici în 2009, astfel că a fost nominalizată la patru categorii în cadrul galei European Music Awards.



Cântăreaţa americană este urmată de Green Day şi de Eminem, artişti care au obţinut câte trei nominalizări fiecare. Din rândurile celor care luptă pentru două trofee EMA 2009 fac parte Black Eyed Peas, Linkin Park, Shakira şi Katy Perry, dar şi câţiva artişti europeni precum veteranii de la U2 şi debutanta britanică Pixie Lott. Trofeele vor fi acordate în urma voturilor telespectatorilor, exprimate pe site-ul MTV.

Pentru al doilea an consecutiv, gazda evenimentului va fi cântăreaţa americană Katy Perry. „Acum doi ani urmăream evenimentul din faţa televizorului, iar acum voi fi, pentru a doua oară, gazda acestei gale, unde vin atât de mulţi artişti pe care eu îi admir“, a declarat Katy Perry.



Shakira, Jay-Z, Leona Lewis, Green Day şi Tokio Hotel se numără printre cei care vor susţine recitaluri în cadrul galei. Ceremonia va fi transmisă în direct de postul MTV România, începând cu ora 21.00.

Premieră mondială

În această noapte, după gală, de la ora 00.30, MTV difuzează în premieră mondială videoclipul „Video Phone“, în care apar pentru prima dată împreună Beyoncé şi Lady Gaga. Clipul va fi difuzat simultan în peste 160 de ţări.

Inna, fără Best European Act

Inna, câştigătoarea trofeului Best Romanian Act, nu se numără printre cei cinci finalişti ai categoriei Best European Act. Aceştia sunt Dima Bilan (Rusia), Deep Insight (Finlanda), Doda (Polonia), Lost (Italia) şi maNga (Turcia).

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite