VIDEO Guerrilla şi Radio Zu, război pe farse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Guerrilla şi Radio Zu, război pe farse
VIDEO Guerrilla şi Radio Zu, război pe farse

Buzdugan este acuzat de Dobrovolschi că a plagiat o farsă de la Radio Guerrilla.  În plus, mai multe jingle-uri şi idei ale postului au fost copiate de Radio Zu. Farsa „Teleshopping“, difuzată de Radio Zu, la 11 septembrie, seamănă izbitor cu „Diamante Naturale“, realizată de Dobrovolschi şi Craioveanu la Guerrilla, în 2006.

Scandalul a izbucnit după ce Mihai Dobrovolschi a postat pe blogul său o comparaţie între o farsă realizată la finalul săptămânii trecute de Daniel Buzdugan la Radio Zu şi un debiton creat de el şi de Vlad Craioveanu, la Radio Guerrilla. Ideea celor două materiale este aceeaşi: o femeie este sunată de realizatorii farselor, care îi spun acesteia că a comandat la teleshopping produse în valoare de câteva sute de lei şi urmează ca acestea să-i fie livrate acasă.

Ambele farse conţin expresii care seamănă izbitor, precum „să comparăm înregistrările“ (Dobrovolschi) şi „vreau să facem comparaţie“ (Buzdugan), „vă dau în judecată“ (Dobrovolschi) şi „vă dăm în judecată“ (Buzdugan) sau identice: „Shut up din gură!“.

Buzdugan se simte nedreptăţit

„Ceea ce a făcut Buzdugan se cheamă furt. Cei de la Radio Zu s-au inspirat mereu din campaniile şi jingle-urile noastre, însă până acum nu am avut o probă clară. De data aceasta o avem. Cele două farse sunt identice: ideea, frazele, până şi anumite expresii ca «Shut up din gur㻓, spune Mihai Dobrovolschi.

Realizatorul Radio

Guerrilla susţine că Daniel Buzdugan şi-a făcut un obicei din a copia ideile altora. „Omul ăsta, care influenţează foarte mulţi ascultători, nu are absolut nicio jenă să fure de oriunde. A furat şi de pe bloguri, şi din «Academia Caţavencu»“, adaugă Dobrovolschi.

Contactat de „Adevărul“, Daniel Buzdugan nu a vrut să comenteze situaţia, însă a ţinut să precizeze că a fost primul care s-a apucat de făcut farse. „M-am simţit nedreptăţit când şi alţii au furat din ideile mele, dar nu am vrut să reacţionez, mi-am văzut de treabă, nu m-am uitat în stânga şi în dreapta. Important e cine face farsele mai bine, cumpărătorul se duce la cine are marfă mai bună“, declară realizatorul Radio Zu. Avocatul Marcela Nedea susţine că astfel de cazuri trebuie acţionate în instanţă şi sancţionate conform legii drepturilor de autor. „Orice lege are o sancţiune, prin care persoana vinovată va răspunde, va plăti daune, depinde de clauzele contractuale“, spune aceasta. 

„Nu are nicio fibră morală“

Potrivit reprezentanţilor Radio Guerrilla, cei de la Radio Zu nu au furat doar ideea farsei, ci şi jingle-uri sau idei. Astfel, jingle-ul „Kafka, frate!” de la Guerrilla a fost urmat de „Cărtărescu, frate!“ la Zu, iar campania „Atlas de mitocănie urbană“, de „Poliţia bunului simţ“. Totuşi, Daniel Buzdugan susţine că a fost primul care a lansat campania şi consideră că Radio Guerrilla duce o campanie împotriva lui pentru că pierde audienţă.

„Sunt convins că el nu are nicio fibră morală şi că doarme liniştit, dar mă deranjează foarte tare faptul că face audienţă cu ideile altora“, încheie Dobrovolschi.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite