VIDEO Fascinanta actriţă Olga Tudorache

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Fascinanta actriţă Olga Tudorache
VIDEO Fascinanta actriţă Olga Tudorache

Doamna Teatrului Românesc aniversează astăzi 80 de ani pe scena de la Metropolis, în spectacolul „Peşte cu mazăre“. Foşti studenţi, astăzi actori consacraţi, regizori, colegi de breaslă îi urează „La mulţi ani!“ actriţei şi profesoarei Olga Tudorache.

Citiţi şi:


Pentru actorul Florin Zamfirescu, cel care i-a fost ani de zile asistent la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică, Olga Tudorache este un mister din care a reuşit să descifreze doar o mică fărâmă. „Pentru mine, mecanismele interioare ale actriţei Olga Tudorache - o actriţă imensă, cea mai mare pe care o are teatrul românesc - au fost un mister. Stând atâţia ani la catedră, discuţiile cu ea m-au îmbogăţit.

Mulţi au spus că forţa ei este în glas, alţii, în privire. Eu am mai descoperit o frântură din acest mister: Olga Tudorache nu minte niciodată, spune exact ceea ce gândeşte. Capătă o asemenea forţă, încât devine înspăimântătoare în faţa celor din jur. Le spunea studenţilor: «E prost», sau «Este foarte bine! ». Nu spunea şi nu făcea niciodată lucruri de complezenţă“. În acelaşi timp, precizează Florin Zamfirescu, „este un om de o tandreţe extraordinară, nu suportă ideea de a face rău cuiva“.

Energia care mătura tot

Regizoarea Cătălina Buzoianu a lucrat cu Olga Tudorache la mult-premiatul spectacol „Efectul razelor gamma asupra anemonelor“ (1977), experienţă pe care o numeşte „fabuloasă“.„Olga Tudorache este ea însăşi un personaj. Am avut acces la relaţia dintre ea şi Rodica Negrea, care i-a ţinut piept pe scenă - pentru că ele două aveau rolurile principale. Şi pentru Rodica Negrea a fost o experienţă uluitoare să fie cu Olga pe acelaşi ritm şi cu aceeaşi putere.

Energia Olgăi mătura tot, dar nu era una devastatoare, ci făcea să înflorească totul în jur. Totul devenea expresiv, benefic şi adevărat. Am mai lucrat cu ea la o piesă de teatru pentru TV, «Trenul de lapte nu mai opreşte aici ».

Era fascinantă. În viaţa de zi cu zi, am fost prietenă cu ea. Este o fiinţă fermecătoare - se îmbrăca bine, eu şi soţul meu eram uluiţi de felul în care reacţiona ca soţie, ca iubită.... Mi-ar plăcea s-o felicit pentru această vârstă incredibilă“, a declarat Cătălina Buzoianu. Actriţa Ilinca Goia, fostă studentă a Olgăi Tudorache, spune că a fost influenţată de personalitate artistică a profesoarei sale.

„Este o actriţă atât de copleşitoare, încât nu poţi să nu te minunezi. Ca profesor, era omul extremelor. Nu exista cale de mijloc. Îi spun la mulţi ani şi am toată admiraţia, în continuare, pentru dânsa“, îi urează Ilinca Goia.



CD omagial

George Ivaşcu, actor şi director al Teatrului Metropolis, se declară fericit că Olga Tudorache, „probabil cea mai mare actriţă a tuturor timpurilor din România“, este consultant artistic al teatrului Metropolis. „Este sfătuitorul meu. Mă bucur că ne va oferi cel mai frumos cadou: joacă de ziua sa. Doamna Olga Tudorache este ceea ce ne trebuie nouă: un model“, a declarat George Ivaşcu.

De la ora 19.00, în cadrul festiv de la Metropolis vor fi lansate volumul „Portretul Doamnei T“, de Ana-Maria Bamberger, şi CD-ul cu acelaşi titlu, cu Olga Tudorache şi Marius Bodochi (regia Attila Vizauer), o producţie a Teatrului Naţional Radiofonic, distins în 2007, la Gala Premiilor UNITER,  cu „Premiul pentru cel mai bun spectacol radiofonic“. În semn de omagiu adus actriţei Olga Tudorache, acest spectacol va fi difuzat de la ora 19.00, astăzi, la Radio Romania Cultural.

O carieră cât o viaţă

Olga Tudorache s-a născut la 11 octombrie 1929, la Oituz, judeţul Bacău. Din 1976 este Conferenţiar universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale“, catedra de actorie. Din 1990 este profesor. A avut şase promoţii de actori, până la pensionare (1997). Retragerea efectivă din învăţământ are loc în 2000.

A interpretat peste 70 de personaje de teatru, precum: Maşa din „Cadavrul viu“ de Lev Tolstoi, Antigona din piesa lui Sofocle, Cleopatra, din „Antoniu şi Cleopatra“, Regina din „Vulpile“ de Lillian Hellman, Ducesa de Gloucester din „Richard al II-lea“, „Elena Domnişor din „Să nu-ţi faci prăvălie cu scară“, Beatrice, din „Efectul razelor gamma asupra anemonelor“ de Paul Zindel,.  În film, a avut o activitate la fel de prolifică, având roluri în: „Mihai Viteazul“, „Bietul Ioanide“, „Balanţa“, „O vară de neuitat“, „Salata“. De-a lungul carierei, a fost recompensată cu numeroase distincţii şi premii.

image
image

Este un om de o tandreţe extraordinară, nu suportă ideea de a face rău cuiva.

image



Florin Zamfirescu, actor

image
image

Ca profesor, Olga Tudorache era omul extremelor. Pentru ea nu exista cale de mijloc.

image



Ilinca Goia mactriţă

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite