VIDEO Damian Drăghici: „Plec în culmea gloriei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul, supranumit „Viteza luminii“ datorită rapidităţii cu care cântă la nai, renunţă la Damian&Brothers şi pleacă în America. Se desparte de proiectul creat cu cei 18 „fraţi“ ai săi, dar nu renunţă şi la lupta împotriva discriminării rromilor. Următoarea „destinaţie“ include jazzul în varianta Drăghici.

„Adevărul“: Îţi iei la revedere de la România?

Damian Drăghici: Nu, îmi iau la revedere de la acest proiect. România e ţara mea, aici m-am născut, aici voi trăi, sunt bine în România.

De-a lungul carierei, ai apărut în diverse formule de grup. Nu ţi-ai găsit încă formula sau te exprimi de fiecare dată în alt mod?

Cred că e o combinaţie. Cred că nu am găsit încă modalitatea de exprimare şi cred că de fiecare dată când mă motivează ceva, adică îmi place şi mă impresionează, după aia vreau să schimb. Plec în culmea gloriei. Suntem copii, putea să meargă mai departe de atât. Dar pentru mine nu are aşa de mare valoare succesul comercial al formaţiei, cât succesul pe care îl are pentru mine, în faţa mea. Se poate spune că este egoism într-un fel, dar exact aşa gândesc.

E mult mai important proiectul în sine decât succesul. Adică, în ceea ce priveşte materialul următor, nu mă gândesc că-l fac şi apoi o să-mi iasă nu ştiu câte milioane, pentru că altfel m-aş fi apucat de altă muzică. Muzica pe care o fac nu este comercială, eu nu sunt un artist comercial.

Ai observat o domolire a prejudecăţilor faţă de rromi cât timp ai cântat cu „fraţii“ tăi?

Sper să existe. Oamenii încă au un fel anume de a gândi despre rromi şi sper să se fi schimbat. Cel puţin sper să se fi schimbat la cei care au venit şi mi-au zis: «Damian, şi tu eşti tigan, dar eşti diferit». Nu, sunt ţigan şi nu sunt diferit. Bineînţeles că am învăţat nişte lucruri, m-am educat, am «furat» din cărţi, de la alţi oameni, m-am uitat la filme. Înainte să ajung la facultate în State, imitam din filme, furam idei despre cum să te comporţi când te duci la restaurant. Oricine vrea să-şi depăşească limita poate.

Ai fost numit Ambasador al Egalităţii. A existat o responsabilitate mult mai mare?

Da, bineînţeles. Am avut o agendă în anul respectiv şi m-am dus la diferite întâlniri. Dar, aşa cum le-am spus şi lor, nu-mi place să ne tot vedem şi să vorbim despre lucruri care nu se întâmplă. Sunt un om care trece direct la acţiune. Mi s-a părut o pierdere de timp să ne tot vedem, ba prin Belgia, ba prin Olanda. Eu nu am chef să mă duc într-un oraş unde stau zece ore, mă duc la o conferinţă şi atât. Important este: «Ce facem acum?» Au fost doar vorbe şi nu s-a făcut niciodată nimic.



Şi ce alegi să faci?

Am să încerc să duc mai departe misiunea asta.

Crezi că fiecare artist are de oferit o lecţie?

Eu nu mă gândesc la lecţie. Mă gândesc doar la ceea ce-mi place mie să fac. Fiecare artist a fost inovator şi pionierul unui trend. S-ar putea să se spună şi despre mine peste 40 de ani «Damian era pionerul în domeniul ăsta». Dar acum, mintea mea se preocupă cu alte lucruri, nu sunt într-o competiţie.

Care este cea mai întâlnită prejudecată în ceea ce te priveşte?

De cele mai multe ori, binele se echilibrează cu răul. În SUA, când spuneam că sunt ţigan, era OK, era bine pentru că toată lumea te considera talentat. Şi aici ţi se spune că eşti bun, dar eşti ţigan. Universul nostru este făcut dintr-un echilibru constant. Eu am cea mai mare prejudecată asupra mea, mai ales când mă împing mereu la ceva nou. Sunt cel mai dur critic al meu. Mereu îmi spun că nu fac bine. Este vorba de lucrurile care nu-mi plac mie la mine.

Crezi că aşa cum afro-americanii au darul unor voci incredibile, aşa şi rromii au un talent muzical aparte?

Da, asta mai mult ca sigur. E un studiu care s-a făcut acum mai mulţi ani prin care se demonstra că rromii, evreii şi afro-americanii au o înclinaţie specială către muzică.



„M-am săturat să mi se spună nebun“

La conferinţa de presă care a avut loc ieri, într-un club bucureştean, Damian Drăghici a venit însoţit de prieteni şi „fraţi“.

„Acesta a fost un vis de-al meu, un blestem care mă tot alerga - să mă întorc acasă şi să fac un proiect cu fraţii mei, ţiganii“, a povestit artistul despre începutul Damian&Brothers. „Am crezut că e o idee foarte bună, dar nu am crezut că proiectul va rezista mai mult de şase luni, poate un an“, a declarat Damian.

image

Damian Drăghici, alături de câţiva dintre „fraţii“ săi

De la muzică ţigănească a trecut la jazz

„A fost o experienţă extraordinară, poate una dintre cele mai frumoase din viaţa mea. Dar acum a venit momentul unei schimbări“, a adăugat el. Artistul a anunţat că ultimul concert al trupei va avea loc la 17 decembrie, la Sala Palatului din Capitală. „Îmi doresc un alt mod de exprimare. Va fi un proiect muzical realizat cu artişti din Statele Unite şi Europa, inclusiv din România, cu un stil preponderent de jazz-pop“, a declarat Drăghici. Muzicianul nu a oferit detalii, pentru că totul „este un plan“.

„M-am săturat să mi se spună nebun“, a glumit acesta, motivând lipsa detaliilor. „Le mulţumesc tuturor fanilor mei, tuturor celor care s-au bucurat împreună cu noi în ultimii trei ani. Îi rog din suflet şi să-mi accepte nebunia, şi să mă înţeleagă. Am fost, sunt şi voi fi genul de artist care va dori întotdeauna să schimbe ceva, să facă ceva nou, să se exprime mereu altfel“, a mărturisit Damian Drăghici.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite