VIDEO Susan Boyle, Cenuşăreasa modernă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este Susan Boyle cel mai reuşit exemplu de manipulare a opiniei publice? Sondajele realizate de presă spun că da. Cu toate acestea, ea rămâne un fenomen mass-media.

Acum două luni, numele Susan Boyle nu spunea nimănui nimic. Astăzi, Gordon Brown, premierul Marii Britanii,  vedete şi oameni din toată lumea îşi exprimă îngrijorarea în ceea ce priveşte tratamentul mass-media asupra femeii care a făcut senzaţie printr-un cântec.

Fenomenul „Susan Boyle“ nu are precedent. Lumea nu a fost pregătită pentru o apariţie atât de contrastantă, de aici amploarea şi notorietatea cazului „Susan Boyle“. Nici ea nu a fost pregătită pentru o atâta atenţie şi pentru eşec; în seara în care a suferit înfrângerea în emisiunea „Britain’s Got Talent“, în faţa unei echipe de dansatori, scoţianca s-a internat într-o clinică de psihiatrie. Familia ei i-a acuzat pe producătorii emisiunii că au „abuzat“ de Susan în scopuri mediatice şi că au supus-o unui ritm obositor, greu de susţinut, deşi ştiau că nu va câştiga.

Începutul unui fenomen

Descoperită la emisiunea „Britain’s Got Talent“, scoţianca în vârstă de 47 de ani, până atunci anonimă, nu a putut bănui reacţia spontană a publicului după prima sa apariţie pe scenă. Înregistrarea debutului ei în emisiune, postată pe Youtube, a făcut înconjurul lumii. Peste 100 de milioane de oameni au fost curioşi să vadă cum o femeie cu un fizic deloc atrăgător cântă dumnezeieşte. „I Dreamead a Dream“ („Am visat un vis“), piesă din coloana sonoră a filmului „Mizerabilii“ din 1980, a fost repertoriul pe care Susan Boyle l-a ales pentru apariţia ei televizată.

Zece milioane de englezi au urmărit prestaţia ei în direct la televizor. Femeia care nu a fost sărutată niciodată (fapt interpretat de televiziune, spune astăzi Susan Boyle), cu o conformaţie bondoacă şi cu o atitudine naivă şi străină de lumea televiziunii, a şocat prin talentul ei. Simon Cowell şi Amanda Holden, recunoscuţi pentru replicile ascuţite în faţa concurenţilor, „au abdicat” la picioarele acestei concurente, care a declarat direct, fără ocolişuri, că vrea să fie „cea mai mare cântăreaţă din lume“.


Şi-au recunoscut public superficialitatea cu care au tratat-o, atitudinea ostilă faţă de înfăţişarea ei şi, mai ales, faţă de refuzul ei de a şi-o schimba. „Prea bătrâna“, cum a denumit-o chiar Simon Cowell înainte de reprezentaţie, a devenit peste noapte un star. În mai puţin de o lună, Susan a participat prin satelit la emisiunea realizată de Oprah Winfrey şi în ­talk-show-ul Larry King Live, dar şi la emisiuni matinale de pe posturile NBC şi FOX.

Presa din toată lumea a început să „investigheze“ calităţile cu care Susan Boyle atrage inexplicabil de repede şi sigur. Are fani în toată lumea, site-uri şi bloguri dedicate. În cotidianul „LA Times“ s-a scris că videoclipul care a făcut senzaţie în lumea internauţilor „a strâns atât de multă emoţie într-un spaţiu atât de mic, ceea ce este perfect pentru internet“. Jay Leno a folosit povestea ei şi turnura pe care a luat-o ca material pentru glume care le practica în emisiunea sa, serialul „South Park“ i-a găsit imediat loc în sketchuri, iar Homer Simpsons din comedia „The Simpsons“ şi-a făcut ţelul de a avea un vis asemănător cu al lui Boyle.

Lecţie de talent

Cotidianul „The Herald“ descria povestea lui Susan Boyle ca fiind o parabolă modernă şi ca pe o palmă la adresa celor care judecă în funcţie de aspectul fizic. “Entertainment Weekly“ a scris că „este o victorie a talentului şi artei într-o cultură în care obsesia faţă de atracţia fizică şi prezentare domină“. Criticul muzical R.M. Campbell a comparat-o pe Susan Boyle cu Ella Fitzgerald şi a oferit replica celebră a cântăreţei de jazz: „Este incredibil de greu pentru o femeie să aibă o carieră dacă nu este atractivă“.

Nici feministele nu s-au abţinut din a-şi apropia cumva idealul lor de reuşita acestei Cenuşărese moderne.Glen Wilson, un celebru teoretician şi psihiatru american, a subliniat faptul că „neajunsurile şi deficienţele sunt la fel de importante ca talentul şi alte calităţi“, aceasta fiind „cauza“ principală a succesului dobândit. „Femeia care i-a închis gura lui Simon Cowell“ nu a făcut faţă atenţiei.

„Ştiu ce gândeau despre mine, dar de ce ar conta atâta vreme cât pot să cânt? Nu este un concurs de frumuseţe“, a declarat Susan cu naivitate pentru cotidianul „Sunday Times“. Iar Tanya Gold, de la „The Guardian“, a sprijinit-o hotărât: „Nu Susan Boyle este urâtă, ci reacţia noastră faţă de ea“. Susan ştie că societatea în care trăieşte se repede să judece oamenii după aparenţe, şi spune că nu ai cum să schimbi asta, doar că „poate asta e o lecţie pentru ei“. Susan Boyle a pierdut concursul de talente, chiar şi cu întreaga lume de partea ei, dar a câştigat oricum mai mult decât ar fi îndrăznit la început: milioane de susţinători în toată lumea.

Mini CV:Susan Boyle

S-a născut la 1 aprilie 1961 în Blackburn, Scoţia.

Tatăl, Patrick Boyle, era miner, iar mama sa, Bridget, dactilografă.

Este cea mai tânără din patru fraţi şi şase surori.

Nu a fost niciodată măritată şi până în 2007 a avut grijă de mama sa, care a murit la vârsta de 91 de ani.

Locuieşte în continuare în casa părinţilor, împreună cu pisica ei, Pebbles.

A lucrat timp de câteva luni ca ajutor în bucătărie.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite