VIDEO Dan Helciug păstrează viu spiritul lui Caragiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Dan Helciug păstrează viu spiritul lui Caragiale
VIDEO Dan Helciug păstrează viu spiritul lui Caragiale

Spitalul de Urgenţă susţine astăzi, la clubul The Silver Church din Bucureşti, concertul de lansare a albumului „F.P.S.“. Dan Helciug, liderul trupei, vorbeşte despre show-ul din această seară, dar şi despre muzica şi versurile sale, inspirate de fondul subcultural şi cultural românesc.

Formaţia Spitalul de Urgenţă revine în această toamnă cu un nou album, după trei ani de pauză discografică. În acest timp, Dan Helciug a devenit tată şi a avut vreme să compună „un album de maturitate“, după cum spune el. „F.P.S.“ conţine 11 piese, care constituie o radiografie satirică a societăţii actuale, făcută de liderul şi compozitorul trupei.

Lansarea albumului va fi susţinută live de o serie de concerte care vor avea loc în Braşov, Cluj, Piteşti, Buzău, Iaşi şi Bacău. Formaţia Spitalul de Urgenţă, care împlineşte anul viitor zece ani de existenţă, a devenit celebră încă de la lansare, datorită hitului „Trăiască berea!“.

„Adevărul“: Afişul concertului e conceput în spiritul vremii lui Caragiale. Cum va fi show-ul?

Dan Helciug: Muzica se va împleti cu momente actoriceşti savuroase, momente care au elemente satirice şi care or să te ducă în direcţia limbii ascuţite caragialiene. Surpriza o să fie şi prezentarea unor piese de dragoste semnate S.D.U. (Spitalul de Urgenţă –n.r.), cântate împreună cu cvartetul Capriccio. Plus că avem şi Vunk, invitat special.

„F.P.S.“, iniţialele care dau numele albumului, au mai multe înţelesuri: „Fondul Proprietăţii de Stat“, „Fotbal, Politică, Sex“ şi altele. Cum aţi ajuns la acest titlu şi care e legătura dintre el şi muzica de pe album?

M-am gândit că de data asta ar trebui să fim mai direcţi în mesajul nostru, să spunem lucrurilor pe nume. Fondul Propietăţii de Stat reprezintă, de fapt, fondul nostru subcultural, care nu se mai schimbă de la Caragiale încoace, împreună cu o scânteie dintr-un fond cultural sufocat. Muzica mea sprijină perfect textele albumului, mai ales pentru că este cântată de instrumentişti excepţionali. Stilul este rock, cu multiple influenţe, şi cu toate acestea, el rămâne original, purtând marca inconfundabilă S.D.U. şi Dan Helciug.

Aţi ales deja o piesă de pe acest album pe care o s-o promovaţi printr-un videoclip?

Ne mai gândim. O să facem un concurs cu publicul, ca să vedem ce părere are. Sunt chiar foarte curios. Probabil că o să fie „Bună dimineaţa“.

La începutul lunii aţi lansat un concurs prin care vă invitaţi fanii să vă trimită „un catren şi un refren“. Cum au reacţionat? Aţi primit versuri? Aţi compus deja vreo piesă?

Concursul s-a terminat la 14 octombrie şi am primit în jur de 300 de texte din care  am ales doi câştigători - (Laurenţiu Ghiţă din Bucureşti şi Nicolae Bunduri din Braşov). Textele necâştigătoare o să le publicăm pe site-ul danhelciug.ro şi le mulţumim cu această ocazie tuturor prietenilor noştri care ne-au trimis poezii. Piesa o vom lucra începând de săptămâna viitoare, o să o punem pe site, o s-o cântăm la concerte, televiziuni...

Cum a schimbat statutul de familist viziunea ta artistică? S-au schimbat în vreun fel versurile pe care le compui?

Oarecum. Cred că schimbarea este pozitivă, pentru că sunt inspirat din ce în ce mai mult din punct de vedere artistic. Practic, începând cu anul viitor am să compun muzica bună pe care mi-o doream de multă vreme, nemaiţinând cont de cerinţele industriei muzicale româneşti.

Care sunt principalele beneficii pe care ţi le-au adus cei zece ani petrecuţi în Spitalul de Urgenţă?

Sunt propriul meu şef, iar acest proiect este unul din visele mele devenite realitate. Este desenat de mâna mea şi mă simt ca un părinte fericit. Plus că am ocazia să lucrez cu muzicieni foarte buni.

Pe când un musical marca Dan Helciug în care să îmbini două dintre pasiunile tale: muzica şi teatrul?

Probabil că atunci când se va împlini şi acest vis, voi face cinste fiecărui al zecelea român întâlnit în calea mea. Poate că atunci voi putea spune că mi-am folosit potenţialul cum trebuie. Mă gândesc foarte serios la acest nou fel de abordare artistică.

Te simţi urmărit de eticheta „Trăiască berea“ sau crezi că oamenii care te ascultă au depăşit momentul şi te asociză şi cu alte cântece, evenimente etc?

image

Spitalul de Urgenţă va îmbina în cadrul show-ului muzica şi momentele de teatru satiric



Poate că da, poate că nu. Totuşi, faptul că în 2010 facem zece ani de existenţă, îmi spune că reprezentăm mai mult decât o singură piesă în conştiinţa oamenilor. Mă irită etichetele, dar trebuie să trăim cu ele, asta e.

Care e locul în care îţi doreşti cel mai tare să susţii un concert?

Wembley sau Cimitirul vesel de la Săpânţa.

Care sunt planurile realizabile şi irealizabile care-ţi trec prin cap?

Vreau să mă lansez  în afara graniţelor ţării, acesta este un plan realizabil. Să mă bucur de ridicarea nivelului cultural românesc, acesta este un plan irealizabil.

Cât din muzica ta e inspirată din experienţe personale?

70%. Restul de procentaj este pură fantezie. Sunt un povestitor cu personalitate multiplă.

Susţii tot felul de iniţiative civice în diverse domenii. Crezi în eficacitatea campaniilor sociale în România, reacţionează românii la aceste iniţiative?

Da. Şi mai cred în înăsprirea legilor româneşti în vederea inoculării spiritului civic cu forţa. Dacă nu vom face aşa, zestrea noastră genetică, şi aşa destul de precară, va dispărea şi e păcat.



Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite