VIDEO Ştefan Bănică jr ţine la tradiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Ştefan Bănică jr  ţine la tradiţii
VIDEO Ştefan Bănică jr ţine la tradiţii

Deşi nu apare des în spectacole la care participă mai mulţi artişti, Bănică jr a acceptat provocarea Tuborg Green Fest. Împreună cu prietenii săi, va încânta publicul prezent astăzi în Parcul Izvor.

Cea de-a treia zi a Festivalului Tuborg Green Fest va aduce în faţa publicului nume din zona pop-rock românească, seara urmând a fi încheiată de un impresionant show live marca Ştefan Bănică jr. Acesta va urca pe scenă alături de câţiva dintre cei mai apropiaţi prieteni ai săi, nume cunoscute de pe scena muzicală românească - Andra, Bodo şi A.G. Weinberger.

În ultimul timp, spectatorii nu prea au avut ocazia să-l vadă pe Ştefan la spectacole de acest gen. A acceptat însă propunerea celor de la Emagic, pentru că îi cunoaşte de foarte mulţi ani şi pentru că ştie că îşi doresc ca acest festival să devină o tradiţie.

„Îmi face plăcere să mă reîntâlnesc pe scenă cu vechi prieteni cu care am colaborat în concerte şi pe discuri. Mă bucur că vom cânta din nou împreună, acest concert fiind intitulat «Ştefan Bănică & Friends». Eu cred în cultivarea tradiţiilor, pentru că tradiţia se clădeşte numai în timp, iar timpul este singurul element care îţi poate certifica valoarea“, spune Ştefan. Un alt exemplu al tradiţiei de care ţine cont artistul plurivalent este cea a familiei Bănică. Întrebat de influenţele majore ale carierei sale, el spune că tatăl său, Ştefan Bănică senior este una dintre ele.

„Există mai mulţi oameni importanţi care au avut un rol esenţial în viaţa mea de zi cu zi şi în cea profesională, dar e un subiect mult prea important ca să poată fi sintetizat doar în câteva cuvinte. Tatăl meu este unul dintre ei“, adaugă Ştefan.

Săli pline şi concerte suplimentare

Ştefan Bănică jr a creat tradiţia unei serii de spectacole de dinaintea Crăciunului, toate sold-out, iar anul trecut, datorită cererii mari, cele trei concerte au devenit o săptămână întreagă de muzică rock’n’roll.

„Nu m-am gândit la recorduri, dar nu pot să fiu ipocrit şi să spun că nu am fost bucuros când s-a întâmplat să avem şapte concerte la rând la Sala Palatului, cu 30.000 de plătitori. Acesta a fost un record pentru România, dar mai important pentru mine nu a fost numărul concertelor consecutive, ci faptul că acest concert de Crăciun a devenit o tradiţie pentru un public venit din toate colţurile ţării, nu numai din Bucureşti“, spune cântăreţul despre performanţele sale în domeniul muzical.

Public „începător“

Dar tocmai pentru că tradiţia atrage publicul, Bănică jr ştie că inovaţia îl păstrează fidel. „Acest public merită în fiecare an să vadă ceva nou, proaspăt, dar, în acelaşi timp, să-şi audă piesele preferate, pe care le cer an de an. Spectatorul care plăteşte bilet, automat se respectă pe sine şi pe cel de pe scenă. Cred că e esenţială atmosfera care se creează în concert, pentru că, după ce tragi linie, omul trebuie să plece din sala de spectacol mulţumit, încărcat emoţional, iar tu, cel de pe scenă, la fel.“

Despre diferenţele dintre publicul autohton şi publicul european, Ştefan spune că occidentalii au mai multă experienţă ca spectatori, în timp ce românii constituie încă un public „începător“. „Publicul din Europa occidentală e mult mai rodat, pentru că tradiţia turneelor în care vin trupe din toată lumea e mult mai veche decât a noastră. Dar şi la noi oamenii au început să circule pe tot globul, să vadă concerte. Problema e că industria muzicală românească nu se bazează pe concerte cu bilete şi atunci numai o parte din publicul potenţial, avizat şi informat, vine la asemenea concerte. În rest, totul se desfăşoară gratis, în aer liber, sub deviza «Pâine şi circ!» Ca urmare a acestui «fenomen» există, din păcate, doar câteva nume sau trupe care pot umple o sală de spectacol pe bilete, atenţie, nu invitaţii! Lucrul ăsta are mare legătura cu educaţia publicului autohton, mai ales cel tânăr.“

Inspirat de iubire

Ştefan Bănică jr mărturiseşte că sursa lui principală de inspiraţie, atunci când compune muzică, este iubirea. „Mă inspiră întâmplări, experienţe pe care ­le-am trăit sau pe care le-am auzit, visele mele, lucruri care se petrec în jurul meu şi, cel mai important, atunci când există iubire în mine inspiraţia vine mult mai repede“, spune Ştefan.



Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite