VIDEO Ambasadorul gospelului vine la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Ambasadorul gospelului vine la Bucureşti
VIDEO Ambasadorul gospelului vine la Bucureşti

Jessy Dixon, în vârstă de 71 de ani, aduce „muzica neagră“ sâmbătă, 10 octombrie, la Sala Palatului. Interpretul, pianistul, dar şi compozitorul Jessy Dixon va cânta în duet alături de Paula Seling, invitata serii, care va susţine un recital şi în deschiderea concertului.

Prezent pe scena muzicii de peste cinci decenii, Jessy Dixon vine la Bucureşti pentru a le oferi românilor o mostră de gospel autentic.

Împreună cu pianista Elsa Haris, 16 instrumentişti şi un cor format din 50 de voci, „regele muzicii gospel“ va parcurge un repertoriu format din 14 piese la Sala Palatului.

„Trouble Won’t Last Always“, „Jesus Is Alive and Well“, „You Bring the Sun Out“ sau „It’s Alright Now“ nu sunt doar melodiile cunoscute ale interpretului, ci şi preluări care au consacrat artişti precum Mahalia Jackson, Cher şi Natalie Cole.

Paula Seling, emoţionată de duet

Invitata serii este Paula Seling, care va cânta în deschidere. „Este o şansă extraordinară, mai ales că voi cânta în duet cu Jessy Dixon“, declară Paula Seling pentru „Adevărul“. „Sunt emoţionată şi puţin stresată, pentru că îmi doresc să iasă foarte bine, însă încrezătoare că va fi un concert frumos“, mărturiseşte artista.

Paula Seling se numără printre ascultătorii de muzică gospel, pentru că „este o muzică frumoasă, complexă, care merită ascultată. Există o energie pozitivă, o lumină pe care muzica gospel o transmite ascultătorilor prin mesajul ei, prin bucuria cu care este interpretată, şi măcar pentru asta ar trebui să fie plină sala în seara concertului“, spune ea.

Artista a mai cântat cu orchestre mari şi i se pare incredibil rezultatul alăturării a peste 60 de oameni. „Îmi place Jessy Dixon şi mă simt onorată să pot să-i fiu alături pe scena Sălii Palatului“, conchide aceasta.

Muzică pentru inima lui Ioan Gyuri Pascu

Deşi este, cu precădere, muzica oamenilor de culoare, gospelul are parte de adepţi şi în rândul artiştilor români. Cantautorul Ioan Gyuri Pascu, un împătimit al jazzului, nu este străin de energia gospelului. Gyuri Pascu a cântat, în 2005, cu „The Original USA Gospel Singers Band“ melodii celebre precum „When the Saints Go Marching In“ şi „Amazing Grace“ pe scena Sălii Palatului.

Acesta îşi aminteşte că a făcut cunoştinţă cu „muzica negrilor prin clasa a şasea“. „Nae Ionescu, care era vocal la Jazz Quartet, ne-a luat la o prezentare despre rădăcinile jazzului pe ăştia care ştiam să cântăm. Am rămas plăcut impresionat de «muzica neagr㻓, menţionează Pascu.

Artistul spune că influenţele muzicale dinspre Africa şi Jamaica şi-au spus cuvântul de timpuriu în gusturile sale muzicale, drept dovadă, pentru concertul din 2005, nu a repetat decât „vreo trei minute“.

„Gospel înseamnă viu, plin de energie, mai ales dacă există un cor cu cel puţin opt voci, pentru că atunci îşi face fiecare solo-ul său, iar rezultatul este muzică bună“, spune încântat Gyuri. Artistul consideră gospelul drept „muzică pentru inima“ lui, pentru că reflectă convingerile profunde ale omului.

„Gospel înseamnă Evanghelie. Asta e muzica lor (n.r. – a afro-americanilor) de biserică, prin gospel au discuţia directă cu Isus. Datează încă de pe vremea plantaţiilor şi a sclavagismului, înaintea Războiului de secesiune (n.r. - 1861-1865)“, adaugă Ioan Gyuri Pascu.



Artişti de pretutindeni, uniţi-vă prin gospel

Versurile creştine, citatele din Evanghelie şi melodiile pline de patos sunt omniprezente în muzica artiştilor de culoare. Michael Jackson a fost descoperit în timp ce cânta în corul bisericii. Piesa „I’ll Be There“ este una dintre melodiile cu influenţe gospel cu ajutorul căreia trupa Jackson 5 a cucerit topurile muzicale şi simpatia publicului.

Elvis Presley, Mahalia Jackson şi Natalie Cole au prins gustul muzicii cântate în cor în bisericile protestante din care făceau parte, iar ulterior, aceste influenţe urmau să le contureze stilul muzical.



image

Există o energie pozitivă, o lumină pe care muzica gospel o transmite ascultătorilor prin mesajul ei.

image


Paula Seling
cântăreaţă

image

Gospel înseamnă viu, plin de energie, mai ales dacă există un cor cu cel puţin opt voci.

image


Ioan Gyuri Pascu
cantautor

Ce înseamnă gospel

Cuvântul gospel este definit în DEX drept „muzică religioasă a negrilor înrudită cu blue­sul şi ja­zzul“. În prezent, există cinci subcategorii ale gospelului: gospel urban contemporan, muzică country creştină, gospel sudic, gospel sudic progresiv şi gospel blues.



Se mai găsesc bilete

Biletele pentru concertul lui Jessy Dixon au fost puse în vânzare pe site-urile specializate myticket.ro şi ticketpoint.ro, în reţeaua de librării Diverta, la Magazinul Muzica şi la Sala Palatului. Preţurile sunt împărţite în cinci categorii şi au preţuri cuprinse între 45 şi 130 de lei. Spectacolul are loc sâmbătă, 10 octombrie, de la ora 19.30, la Sala Palatului din Capitală.

Jessy Dixon, 50 de ani de carieră

Originar din San Antonio, Texas, artistul a început să cânte la vârsta de cinci ani. După ce s-a mutat la Chicago, a fost descoperit de James Cleveland, un reprezentant important al gospelului, care i-a compus primele melodii. După prestaţia de la Radio City Music Hall din 1972, a colaborat cu Paul Simon şi trupa Simon and Garfunkel.



Din colaborarea de opt ani cu Paul Simon au rezultat două albume, vândute în peste un milion de exemplare. De-a lungul carierei, Jessy Dixon a primit două Discuri de Aur şi a fost nominalizat de şapte ori la premiile Grammy pentru cele 20 de albume de studio lansate.

Melodia „I Am Redeemed“, compusă de acesta în 1993, a rămas în topul primelor zece melodii gospel timp de cinci ani, reuşită fără precedent până astăzi. „Există un element în muzica lui Jessy care nu poate fi confundat. Elementul acela este dragostea“, spunea cântăreaţa Diana Ross despre acesta.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite