„Phoenix a murit. Trăiască Farfarello!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Phoenix a murit. Trăiască Farfarello!“
„Phoenix a murit. Trăiască Farfarello!“

Manni Neumann a părăsit definitiv trupa Phoenix în 2007, după concertul aniversar de 45 de ani de la Bucureşti. ,„Violonistul diavolului“ a venit pentru prima dată la Timişoara cu trupa Farfarello la festivalul Plai. Turneul din România a continuat cu un concert la Bucureşti.

Citeşte şi:

Timişoara: "Violonistul diavolului" spune că Nicu Covaci de la Phoenix se comportă ca Ceauşescu

Timişoara: Jozsef Kappl: "Nicu Covaci se face de râs când spune că Baniciu nu are voce"

Muzicianul german a fost legat de Phoenix timp de 28 de ani, însă a fost nevoit să plece din această trupă din cauza liderului Nicu Covaci, care a impus dictatura în legendara formaţie. Acesta a interzis tuturor muzicienilor din Phoenix să mai aibă colaborări şi experimente muzicale cu alte trupe. Manni Neumann l-a luat în trupa Farfarello şi pe basistul Joszef
Kappl, ultima victimă al lui Covaci.

Farfarello a scos 24 de albume şi are peste 160 de concerte anual. Trupa Phoenix nu se mai bucură decât de patru - cinci evenimente, la sărbătorile diferitelor oraşe din ţară.

„Adevărul“: Când ai cântat ultima dată cu Phoenix?

Manni Neumann:
Ţin minte data ultimului concert cu Phoenix: 19 octombrie 2007, la Bucureşti. A fost la aniversarea celor 45 de ani de Phoenix. Nu e o dată tristă pentru mine. Acum, această trupă e amintire. Phoenix a murit. Trăiască Farfarello!

Ai mai vorbit de-atunci cu Nicu Covaci?

Nu am mai vorbit. Dar nu din cauza mea. Şi eu mă întreb cum poate să se rupă o prietenie atât de veche. Trebuie întrebat Nicu Covaci. Eu am petrecut 28 de ani în Phoenix, dar nu s-a mai putut. Prietenie, prietenie, însă noi am fost împreună pentru a face muzică. Dacă nu mai poţi să lucrezi cu cineva, înseamnă că şi prietenia s-a dus.

Crezi că mai aveai ceva de zis în Phoenix?

Dacă liderul ar fi acceptat şi creativitatea celorlalţi din trupă s-ar fi ajuns la nişte performanţe extraordinare. Însă această creativitate a fost blocată. A fost o încercare de dictatură la Phoenix. Dar dictatura poate să existe numai dacă este acceptată de ceilalţi. Noi nu am acceptat şi am plecat.

Interesant este că nici Covaci nu a acceptat dictatura lui Nicolae Ceauşescu...

Am discutat mult pe tema asta. Am căutat să înţelegem cum s-a ajuns aici. Totul a început în momentul în care Phoenix nu a mai putut să facă progrese. Iar în momentul în care duci ceva cu frică, nu îţi dai seama de riscurile care ar putea să urmeze. Te închizi în căsuţa ta, în sfera ta.

Cum se manifesta dictatura lui Covaci?

Nicu Covaci nu a mai ţinut cont nici de părerea celorlaţi muzicieni, nici de părerea fanilor. Ba mai mult, a jignit toţi fanii şi foştii membri Phoenix, prin interviuri şi la TV. Mai ales pe cei din Timişoara.

Covaci te-a făcut trădător...

Eu nu am vrut niciodată să fac concurenţă trupei Phoenix cu Farfarello. Am respectat faptul că Phoenix are domeniul în România şi nu am venit să cânt aici. Farfarello avea restul lumii. Ăsta a fost respectul şi solidaritatea mea faţă de Covaci. Am acceptat să nu vin să-l deranjez pe Nicu. În 2008, a vrut să-mi interzică să cânt cu Farfarello în România. Atunci am ales. Am avut deja câteva concerte aici.

Phoenix e un capitol încheiat?

Pentru mine Phoenix cu Nicu Covaci e capitol încheiat. Dar mă simt şi astăzi Phoenix. Nimeni nu îmi poate lua asta. Nici măcar Covaci. Am făcut prea multe pentru această trupă.

Peste 160 de concerte pe an

Trupa Farfarello există încă din 1979, de la întâlnirea lui Manni cu chitaristul Uli Brand, însă are această denumire din 1992. Membrii formaţie cântau piese celebre, dar şi compoziţii Phoenix, interpretate în mod propriu. Farfarello a scos 17 CD-uri, patru albume pe vinil şi un DVD, cu orchestra din Dusseldorf. Farfarello are peste 160 de concerte pe an.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite