VIDEO „Toate pânzele sus“, o amintire mereu vie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru actorii Ion Besoiu, Ion Dichiseanu şi Sebastian Papaiani, celebrul serial a fost „o minunată aventură umană“. Serialul produs de TVR în 1976 şi regizat de Mircea Mureşan trezeşte nostalgia actorilor care au dat viaţă unor personaje legendare.

Când am văzut prima dată „Toate pânzele sus", credeam că vremea în care vom fi adulţi este tare departe. Atunci nu ştiam că douăzeci de ani vor fi totuna cu „parcă a fost ieri". Visam să ajungem mari ca să străbatem mările precum curajosul căpitan Lupan sau precum frumoasa Adnana.

Corabia Speranţa, alta decât cea din serialul pe care îl priveam cu suflarea tăiată duminică de duminică, ne-am dat seama târziu, avea la bord o mulţime de iluzii...

Serialul regizat de Mircea Mureşan şi produs de TVR în 1976, (re)difuzat la TVR 2 şi la TVR Internaţional, a trezit multe nostalgii. „Revăzând «Toate pânzele sus», mi-am revăzut tinereţea. Uite cum arătam, uite cum jucam! O părticică din fiinţa mea este în acest serial. Acolo am întâlnit oameni minunaţi, precum Ion Besoiu, cu care am legat o prietenie pe viaţă", a declarat „Pierre Vaillant" (Ion Dichiseanu, 77 de ani) astăzi bântuit de alte himere.

A îmbătrânit şi căpitanul Lupan

Julieta Szonyi a interpretat rolul frumoasei Adnana



„În 1979, am plecat cu trenul din Germania către Franţa. Eram în vagonul restaurant şi vameşul se uita când la mine, când la fotografia din paşaport. «Vous-etez commedien?», m-a întrebat. «Da», am spus mirat. Mă recunoscuse din «Toate pânzele sus», care fusese difuzat şi la nemţi şi la francezi. M-am simţit onorat că cinematografia română pătrunsese până acolo", îşi aminteşte cel alintat de colegi „Dichisitu". În prezent,  „Dichisitu" aşteaptă un proiect în teatru alături de Maia Morgenstern.

image

Ismail şi Haralamb într-o scenă de luptă cu piraţii



Ion Besoiu (79 de ani), fostul căpitan Anton Lupan, se pregăteşte pentru rolul din „Lover Boy", de Cătălin Mitulescu. „Joc rolul unui bătrân. Din păcate!", a oftat actorul. Ca şi prietenul său, este încercat de nostalgie.

image

„Acest film mi-a oferit clipe extraordinare, am luat lecţii de marinărie, am cunoscut marea cu tainele ei, am întâlnit oameni minunaţi. Cred că abia peste mulţi ani cinematografia română va mai putea face un serial de asemenea calibru". „Căpitanului Lupan" s-a întristat când i-a venit în minte replica unui personaj din Eugen Ionescu. „Ce minunat era atunci! Eram tineri, eram frumoşi şi nu murise nimeni". 

Ieremia (Sebastian Papaiani) şi Spânu (Colea Răutu)



Sebastian Papaiani (74 de ani), „fostul Ieremia", se declară „inadaptat": „În afară de «Păcală se întoarce», nu am mai făcut filme. Nu m-am adaptat la producţiile cu înjurături şi cocaină. A jucat însă, în telenovelele „Numai iubirea", şi „Lacrimi de iubire". În prezent este pe afişul spectacolelor „Mincinosul" şi „Secta femeilor".

Taifun în Marea neagră

image

Mihu (Cristian Şofron), cel mai tânăr membru al echipajului



„Când filmezi în Munţii Rodopi, în Bulgaria, când ţi se dă pe mână, după trei săptămâni, corabia, şi întinzi velele, când trăieşti un taifun pe mare - fenomen rar în Marea Neagră, dar noi l-am trăit - uiţi că eşti actor. Am trăit o minunată aventură umană", spune Papaiani. Frumoasa Adnana (Julieta Szonyi, azi în vârstă de 61 de ani) este actriţă la Teatrul Nottara, ca şi Cristian Şofron (52 de ani), interpretul lui Mihu.

Discreţia lor i-a ţinut departe de luminile reflectoarelor. Gheorghe Visu (59 de ani) alias argentinianul Black Pedro, este în atenţia marelui public graţie rolului State. George Paul Avram (70 de ani), interpretul lui Haralamb, a revenit în România în 2005, după ce în 1997 a plecat în Germania. Publicul îl cunoaşte din serialul „Cuscrele" de la Naţional TV.

Nemuritorii de pe corabia Speranţa

image

Jean Constantin (Ismail)

Jean Constantin (Ismail), Ilarion Ciobanu (Gherasim), Colea Răutu (Spânu), Aurel Giurumia (Agop din Bazar), Jean Lorin Florescu (Martin Strickland), Petre Gheorghiu (piratul) şi Ernest Maftei sunt actorii din „Toate pânzele sus" care au plecat dintre noi lăsând în urmă roluri de neuitat.

image

Colea Răutu (Spânu)

image

Jean Constantin a rămas pentru marele public Ismail, bucătarul care amesteca la modul hilar şi simpatic timpurile verbelor şi intra în tot felul de încurcături. Colea Răutu, în rolul personajului negativ Spânu, va rămâne cea mai perfidă căpetenie a piraţilor.

Ilarion Ciobanu (Gherasim)

Ilarion Ciobanu (Gherasim) - cel mai iscusit timonier care a condus nava Speranţa şi pe vreme bună, şi pe timp de furtună; Aurel Giurumia, în rolul lui Agop din Bazar - negustorul armean care angajase echipajul navei Speranţa pentru un transport de covoare. 

Imaginea lui Martin Strickland mai tot timpul cu sticluţă elegantă de gin sub nas  îl evocă pe personajul rău Jean Lorin Florescu.

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite