Covaci şi Baniciu se acuză din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul trupei Phoenix a povestit despre perioadă în care a fugit din ţară. Nicu Covaci şi-a adus cu el şi arsenalul de critici. Liderul Phoenix l-a atacat din nou pe fostul său coleg, Mircea Baniciu.

„Fiecare al treilea om din jurul nostru era informator. Se ştia fiecare pas pe care îl făceam. Nu au ştiut nimic şi am plecat de sub nasul lor", a declarat Covaci. Deşi nu a vrut să dea numele celor pe care îi bănuieşte de turnătorie, Covaci nu l-a menajat pe Mircea Baniciu. „Presupun că şi Baniciu a dat cu subsemnatul. Prin articolele şi declaraţiile sale care au apărut în ziare mă face să cred că nu era nevinovat. Nu degeaba a rămas în ţară", a mai spus el.

„Prieten cu securiştii şi bişniţarii"

Mircea Baniciu, fostul solist al trupei Phoenix, i-a răspuns lui Covaci. „Să-i dea Dumnezeu atâtea spectacole şi zile câte clipe am trăit eu alături de Securitate", a răbufnit Baniciu. Acesta susţine că, după plecarea lui Covaci, a fost săltat şi interogat timp de 24 de ore la Securitate. „M-au luat din casă în papuci şi bermude şi m-au ţinut ca pe un ultim borfaş. Mi-au dat o ţigară Amiral şi nişte pahare cu apă", a mai declarat Baniciu. El susţine că ştia de planul lui Covaci.

„E dubios cât de simplu a plecat. El a plătit pentru plecare, nu cred că a riscat ceva. Covaci era prieten cu toţi securiştii şi bişniţarii din Timişoara. Banii din ultimul turneu au dispărut, eu nu am primit nimic", a mai declarat Baniciu.

„Eu ştiam că urmează să pună la cale plecarea. Dar nu eram în cărţi. Nu voiam să plec fără nicio ţintă. Eu eram singurul care terminase o facultate", a adăugat Baniciu.

În noaptea de 1 spre 2 iunie 1977, un camion condus de Nicu Covaci părăsea ţara prin vama de la Porţile de Fier. Membrii formaţiei au fost ascunşi în boxele „Marshall", fără ca cineva să bănuiască că ar fi fost ceva suspect. Şeful vămii de la Orşova a plătit cu funcţia.

„Noi eram un pericol public. Să fugi de sub nasul lor, nu vă puteţi da seama ce au încurcat-o. Când am revenit în ţară m-a căutat fostul şef al vămii, nici nu ştiu cum îl chema. M-a rugat să îl ajut pentru că nu avea ce să mănânce.

Mi-a povestit că a rămas fără loc de muncă, iar apoi a fost părăsit şi de familie. De atunci nu l-am mai văzut", a declarat Nicu Covaci.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite