„The Hurt Locker“, şase premii BAFTA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Academia britanică de film a fost de partea lui Kathryn Bigelow în „lupta“ cu James Cameron. „Avatar“ a câştigat două premii minore. Drama „The Hurt Locker“, despre o echipă de genişti americani în timpul războiului din Irak, a câştigat duminică seară Premiul BAFTA pentru cel mai bun film.

Şansele filmului „Avatar" la Premiile Oscar se diminuează constant, în timp ce pelicula regizată de Kathryn Bigelow (58 de ani) devine principalul favorit al galei Academiei Americane de Film de la 7 martie. Pe lângă câştigarea celui mai important premiu al serii, Cel mai bun film, „The Hurt Locker" a mai primit încă cinci trofee în formă de mască aurită.

Kathryn Bigelow l-a învins din nou pe James Cameron la categoria Cel mai bun regizor - după victoria de la premiile acordate de Sindicatul Regizorilor Americani. Astfel, Bigelow devine prima femeie din istorie care câştigă un BAFTA pentru regie.

„The Hurt Locker" a mai câştigat în cadrul galei BAFTA şi pentru Cel mai bun scenariu original, semnat de Mark Boal, Cea mai bună imagine, Cel mai bun montaj şi Cel mai bun sunet. Deşi a avut acelaşi număr de nominalizări ca şi „The Hurt Locker" şi „An Education" - opt - „Avatar" a rămas cu două premii modeste, pentru scenografie şi efecte speciale.

În 2009 marele câştigător al Premiilor BAFTA a fost „Vagabondul milionar", care a avut parte de un succes asemănător şi la Oscaruri, iar situaţia s-ar putea repeta şi în acest an. Deşi votanţii celor două academii de film, situate pe laturi diferite ale Atlanticului, nu coincid, „The Hurt Locker" ar putea câştiga teren în SUA, pentru că buletinele de vot la Oscaruri nu au fost încă colectate. Astfel, votanţii Academiei Americane ar putea fi influenţaţi de deciziile colegilor de la BAFTA.

image

Kathryn Bigelow are şanse mari la Oscar

Dacă la categoriile rezervate actorilor în rol principal au ieşit învingători doi britanici - Carey Mulligan şi Colin Firth - la cele rezervate rolurilor secundare nu a existat nicio surpriză. Austriacul Christoph Waltz a câştigat încă o statuetă pentru rolul nazistului Hans Landa din „Ticăloşi fără glorie" şi nu mai poate să piardă Oscarul. Iar Mo'Nique a luat premiul pentru rolul mamei abuzive din „Precious". Actriţa nu a fost prezentă la ceremonie, dar regizorul peliculei, Lee Daniels, a ridicat trofeul în numele ei.

Printre prezentatorii de la gală s-au numărat regizorul Terry Gilliam, actorii Guy Pearce, Rupert Everett, Robert Pattinson, Mickey Rourke şi Kate Winslet. Datorită nebuniei „Amurg", protagonista acestei serii de filme, Kristen Stewart, a primit un premiu special, „The Orange Rising Star", premiu acordat prin voturile publicului.

Prinţul William, preşedinte al BAFTA

Filmul de animaţie „Up" a fost considerat şi de britanici cel mai bun al anului, producătorii săi primind două trofee - pentru Cel mai bun lungmetraj de animaţie şi Cea mai bună coloană sonoră.

„Sus, în aer" a repetat victoria de la Globurile de Aur, câştigând un singur premiu, Cel mai bun scenariu adaptat. Cel mai bun film străin a fost desemnat lungmetrajul francez „Un profet".

Gala BAFTA de la Royal Opera House din Londra a însemnat şi debutul Prinţului William în noua sa funcţie - preşedinte al Academiei Britanice de Film. Acesta a preluat ştafeta de la Sir Richard Attenborough, cunoscutul actor şi regizor britanic.

Premii 100% britanice

Din lista de Premii BAFTA fac parte şi câteva categorii rezervate exclusiv producţiilor 100% britanice. Lungmetrajul „Fish Tank", regizat de Andrea Arnold, în care lumea unei adolescente se schimbă odată cu apariţia unui „tată vitreg", a fost premiat cu trofeul pentru Cel mai bun film britanic.

Duncan Jones, regizorul SF-ului independent „Moon", a fost desemnat Cel mai bun cineast britanic debutant.

Actorii britanici, triumfători la roluri principale

Începătoarea Carey Mulligan (24 de ani) a învins-o pe veterana Meryl Streep (60 de ani) şi a obţinut statueta BAFTA pentru Cea mai bună actriţă într-un rol principal. Rolul unei adolescente din anii '60 care se maturizează în urma unei relaţii cu un bărbat de 30 de ani din „An Education" i-a adus tinerei şi o nominalizare la Oscar, dar şi o pleiadă de oferte variate în proiecte cinematografice.

Carey Mulligan, născută în Ţara Galilor, care a fost respinsă la admiterea în trei şcoli de artă dramatică, joacă acum alături de Michael Douglas în filmul „Wall Street 2", regizat de Oliver Stone. Ea deţine rolul principal şi în adaptarea cinematografică a cărţii „Never Let Me Go", scrise de Kazuo Ishiguro.

Primul BAFTA la 49 de ani

Englezul Colin Firth (49 de ani) i-a învins pe George Clooney şi Jeff Bridges la categoria Cel mai bun actor într-un rol principal şi a câştigat primul său trofeu BAFTA din carieră. Actorul a fost premiat pentru rolul unui profesor universitar care suferă după moartea partenerului său de viaţă, în filmul „A Single Man", regizat de designerul Tom Ford. Firth mai fusese nominalizat la un premiu BAFTA în 2002, pentru rolul din „Jurnalul lui Bridget Jones", dar şi la două premii BAFTA TV.

Premiu pentru întreaga carieră

Actriţa Vanessa Redgrave (72 de ani) a primit un trofeu pentru întreaga carieră, „BAFTA Fellowship", înmânat de Prinţul William, noul preşedinte al Academiei Britanice de Film.

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite