The Stig vrea să-şi arate faţa, BBC îl împiedică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

The Stig, şoferul de curse din cadrul emisiunii Top Gear a cărui identitate reprezintă curiozitatea împărţită a milioane de fani, a început lupta în tribunal pentru a-şi dezvălui... chipul.

În cadrul emisiunii Top Gear, difuzată de BBC 2, este prezentat drept un şofer de curse misterios care nu vorbeşte şi nici nu-şi arată faţa camerei de filmat. The Stig este creditat ca prezentator al emisiunii, alături de Jeremy Clarkson, Richard Hammond şi James May în cel mai de succes show britanic. Doar şase oameni din BBC cunosc adevărata identitate a şoferului, printre care cei trei prezentatori Top Gear.

Stig Mania

Atribuţia enigmaticului şofer este să parcurgă ture cronometrate conducând diverse automobile pe circuitul din Dunsfold Park, dar şi să intruiască fiecare invitat celebru al emisiunii în realizarea unui tur cronometrat. The Stig apare şi în alte secvenţe Top Gear, în funcţie de situaţiile şi maşinile prezente în show.

Între timp, Stig Mania a ajuns atât de departe în Anglia, încât tricouri inscripţionate cu „My dad is The Stig" sunt un adevărat hit. Ceea ce, se pare, îl face destul de nefericit pe unul dintre cei mai celebri şoferi din lume.

Jeremy Clarkson, Richard Hammond şi James May au parte de venituri considerabile de pe urma produselor promoţionale care le poartă numele, iar The Stig nu.

Speculaţiile privind adevărata identitate a şoferului au devenit un obicei în media britanică, cele mai dese mizând pe Schumacher. De altfel, celebrul pilot de Formula 1 a îmbrăcat costumul alb al lui Stig pentru o emisiune, iar la finalul show-ului gag-ul a fost devoalat de către prezentatori.

Câteva publicaţii de specialitate din Anglia au scris chiar că există patru şoferi care joacă rolul misteriosului pilot.

În schimb, luna trecută, presa britanică a trecut de la zvonuri la dovezi după ce au descoperit că firma Collins Autosport, deţinută de Ben Collins, asigură servicii pentru programul Top Gear.

Ben Collins, care a fost dublura lui James Bond, a mai fost demascat şi în 2009, când un constructor a susţinut că a găsit costumului lui The Stig în casa acestuia în care efectua nişte reparaţii.

Simon Whitehead, proprietarul unei galerii din Bristol, a declarat la rândul lui că Ben Collins s-a identificat cu şoferul misterios, după ce a cerut nişte printuri cu el.

Lupta legală

Editura HarperCollins luptă în numele şoferului la tribunal împotriva conducerii BBC care nu-i permite lui Stig să-şi publice autobiografia. Rolul care implică misterul aplanat asupra şoferului este una dintre mizele cele mai importante ale emisiunii, iar postul britanic nu are de gând să cedeze fără o luptă legală.

În contractul acestuia este stipulată „tăcerea" şi confidenţialitatea celui despre care se spune că este pilot de Formula 1. Demascarea acestuia ar „strica bucuria telespectatorilor", potrivit BBC 2, dar şi succesul îndelungat al emisiunii care asigură postului zeci de milioane de lire sterline.

În acelaşi timp, editura HarperCollins, cea care intenţionează să publice cartea şoferului, acuză corporaţia de tentativele de blocare a lansării cărţii.

„O să apărăm viguros dreptul perfect legitim al individului de a-şi spune povestea", a declarat publisherul într-un comunicat de presă.

Andy Wilman, producătorule executiv al emisiunii Top Gear i-a acuzat pe reprezentanţii editurii că sunt nişte profitori care nu vor decât să scoată bani de pe urma şoferului misterios.

„Este o chestiune de încredere. Toată lumea care a muncit pentru această emisiune a păstrat secretul, iar omul care poartă costumul a semnat un contract de confidenţialitate. Cuvântul ar trebui să însemne ceva"

„The Stig" în costum alb şi-a făcut apariţia în emisiune în 2003 după ce originalul Stig îmbrăcat în negru, Perry McCarthy, şi-a publicat autobiografia.

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite