Tentaţiile muzicale ale anului 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un an în care scena muzicală a fost invadată de mari artişti internaţionali, 2009 se anunţă la fel de bogat în concerte. Cele mai mari surprize se numesc Sting, De­peche Mode, Iggy Pop & The Stooges, James Blunt, dar nu sunt de ratat nici trupe ca Sepultura, Manowar, The Rasmus sau Nazareth.

Piaţa show-urilor muzicale intră, în sfârşit, într-o normalitate de mult aşteptată de mulţi dintre cei care până de curând erau nevoiţi să bată sute de kilometri ca să-şi vadă artiştii preferaţi în concert.

Încă de la sfârşitul lui 2008, marii organizatori de concerte şi-au anunţat câteva dintre evenimentele primei jumătăţi ale anului 2009, Bucureştiul şi Timişoara sunt cele mai ofertante din punct de vedere muzical. Oraşele Târgu Mureş, Sibiu, Braşov şi litoralul stau şi ele destul de bine, datorită festivalurilor deja consacrate pe care le găzduiesc.

Dezmorţeala de ianuarie

Luna ianuarie este, nu doar la noi, o perioadă care nu abundă în evenimente majore. Chiar şi aşa, publicul bucureştean are ocazia să vadă în concert cel puţin două trupe. Anul începe alert cu Napalm Death, o legendă a hardcore punk-ului, care va concerta  pe 12 ianuarie, într-un club din Capitală.

La sfârşitul lunii este rândul fanilor muzicii electronice să mai bifeze un nume pe lista lor cu trupe de văzut, odată cu concertul Psapp de la Arenele Romane, care va avea loc la 30 ianuarie. Formaţia britanică Psapp a devenit cunoscută în România datorită serialului de televiziune ,,Anatomia lui Grey”, care are pe coloana sonoră ca temă principală piesa ,,Cosy in the Rocket”. Ei vor mai susţine, o zi mai târziu, un concert şi la Timişoara.

Sfârşit de iarnă cu muzica popoarelor

La un an de la concertul lor de la Sala Palatului, supergrupul cubanez Havana Lounge readuce la Bucureşti, în aceeaşi locaţie, cele mai cunoscute ritmuri tradiţionale cubaneze. Grupul este format din membri ai orchestelor cubaneze Buena Vista Social Club, Afro-Cuban All Stars, Sierra Maestra şi Tropicana.

Orchestra va concerta la Timişoara pe 5 februarie, şi la Bucureşti, două zile mai târziu. Începutul lui martie continuă seria sonorităţilor tradiţionale, de această dată cu muzică sârbească. Boban Marcovici Orchestra va concerta pe 4 şi 6 martie, în aceleaşi două oraşe.

Reveniri la Bucureşti

Cele mai importante două concerte anunţate pentru începutul lui 2009 nu sunt premiere pentru România. Atât Sting, cât şi Depeche Mode au mai concertat la Bucureşti în 1996, respectiv 2006. Primul eveniment va avea loc pe 10 februarie şi va fi susţinut de Sting, la Sala Palatului. Capacitatea locaţiei alese de organizatori pentru acest eveniment s-a dovedit total insuficientă, cele aproape 4.500 de locuri disponibile fiind deja ocupate.

Sting va sosi la Bucureşti însoţit de instrumentistul bosniac Edin Karamazov, alături de care a lucrat pentru ,,Songs from the Labyrinth”, album pe care îl va promova în acest concert.

Depeche Mode sunt în turneu în 2009 şi concertează în Capitală, în Parcul Izvor, pe 16 mai. ,,Tour of the Universe 2009” va cuprinde în total 28 de concerte în 21 de ţări. Turneul va fi precedat de lansarea celui de-al doisprezecelea album al trupei, care va fi lansat pe 21 aprilie. Şi la acest concert fanii trupei s-au grăbit să-şi cumpere bilete, în acest moment fiind ocupate toate locurile la gazonul A.

Rockerii sunt cei mai norocoşi

Din anii `90 până în prezent au concertat la Bucureşti multe nume mari ale rockului şi de la an la an scena concertistică a acoperit cam toate zonele acestui stil. Dacă anul trecut s-a ascultat în România, după preferinţe, Iron Maiden, Deus, Manic Street Preachers, Lacrimosa sau Judas Priest, anul 2009 vine cu propuneri la fel de tentante.

Vor concerta Sepultura, pe 7 februarie, la Polivalentă, The Rasmus, 10 zile mai târziu, la Hard Rock Cafe şi Nazareth, pe 26 aprilie, la Arenele Romane.

Un nume de referinţă al punk-ului, Iggy Pop & The Stooges, vine pentru prima dată la Bucureşti, în cadrul festivalului B’Estfest, după ce, la sfârşitul anul trecut, rămăşiţele unei alte trupe care a scris istoria punk-ului, The Ramones, au putut fi văzute, de o audienţă destul de restrânsă, la Preoteasa. Tot la B’Estfest, între 2 şi 5 iulie, vor putea fi auziţi şi Motorhead şi Manowar.

De la pop la clasic

La trei ani după ce a cunoscut succesul cu superhit-ul ,,You’re beautiful”, James Blunt ajunge şi la Bucureşti. Concertul pe care-l va susţine la Sala Polivalentă, pe 21 februarie, face parte din turneul de promovare a celui mai recent album al său ,,All the Lost Souls”. În aceeaşi perioadă, pe 18 februarie, un alt artist pop cunoscut, Vonda Shepard, concertează la Sala Palatului.

Melomanii au şi ei motiv de bucurie, pentru că anul acesta revine Festivalul ,,George Enescu“, care va avea loc în perioada 26 august - 30 septembrie.

Cât costă biletele

Dacă admiratorii lui Sting mai pot să facă rost de un bilet doar accidental sau la suprapreţ, în ziua concertului, cei care vor să-i vadă pe Depeche Mode mai au la dispoziţie bilete la gazoanele B, C şi zona VIP, la preţurile de 120, 100 şi 360 de lei.

Pentru cele trei zile de B’Estfest, abonamentele costă 270 de lei şi 100 sau 150 de lei pentru B’Estfest Aftershock, ziua dedicată rockului. La Havana Lounge, preţurile variază între 60 şi 140 de lei şi la Vonda Shepard, între 80 şi 160 de lei. Pentru Sepultura, rockerii trebuie să plătească 87 de lei, iar fanii alternative-rock, pentru The Rasmus, 70 de lei.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite