Ţăndărică: „Muzica mea nu are spaţiu şi timp“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul „Adevărul“ vă aduce povestea celui mai cunoscut baterist român al tuturor timpurilor, Ovidiu Lipan Ţăndărică. Cartea „Ovidiu Lipan Ţăndărică – artistul“, ce conţine un dublu CD, „Balkano live“, va fi lansată pe 25 mai la Iaşi, pe 26 mai la Bucureşti şi va fi distribuită pe 30 mai cu „Adevărul“.

Cartea are 48 de pagini full color, conţine biografia artistului şi fotografii din arhiva personală a lui Ţăndărică, iar cele două CD-uri includ două concerte susţinute de baterist alături de Fanfara Zece prăjini şi de Stelu Enache & Grupul Balcano.  „Acest proiect, adică cele două CD-uri şi cartea, încearcă să aducă un strop de cultură şi să ne scoată puţin din mediocritatea care ne înconjoară. În carte vorbesc despre principalele etape ale vieţii mele, sunt multe lucruri care nu se ştiu despre mine, iar volumul este ilustrat cu fotografii inedite", mărturiseşte Ţăndărică (58 de ani).

Filonul folclorului românesc

Cele două albume sunt unele dintre cele mai dragi ale artistului, care şi-a găsit încă o dată inspiraţia în tradiţii şi în folclorul românesc. De altfel, crede Ţăndărică, acestea sunt punctele de echilibru pentru generaţiile care vor veni.  „Muzica de pe unul dintre CD-uri e special compusă pentru fanfară. Este o muzică instrumentală cu o forţă puternică.

A ieşit la suprafaţă tocmai din dorul ăsta foarte puternic de ţară, pentru că eu am trăit în Germania 23 de ani. Reîntoarcerea a deschis un filon de creaţie extraordinar la mine. I-am auzit pe muzicienii de la Zece Prăjini, care m-au impresionat foarte tare prin modul de a interpreta muzica de fanfară, şi am fost sigur că voi realiza un lucru care va rămâne în timp. Sunt piese care s-au impus şi care au acaparat un public larg", spune bateristul.

Artistul aromân Stelu Enache a devenit cunoscut publicului larg după colaborarea cu Ovidiu Lipan 

image

O altă colaborare importantă a fost cea cu Stelu Enache, care l-a făcut cunoscut publicului larg pe artistul aromân. „Melodiile în limba aromână cântate împreună cu Stelu Enache şi Balcano au fost total reorchestrate şi modernizate. Este o muzică foarte interesantă şi pentru generaţia nouă, deoarece îmbracă forma de pop, dar păstrează nucleul melodiei aromâne. Muzica mea nu are spaţiu şi timp şi poate fi mereu redescoperită", spune Ovidiu Lipan Ţăndărică.

În plus, proiectul celor doi a promovat muzica aromânilor printre români şi mai ales în rândul tinerilor. „Am reuşit să schimbăm puţin traiectoria muzicii aromâne, să ieşim din acel tradiţionalism. Publicul ne-a primit foarte bine, iar muzica aromânilor a devenit mult mai cunoscută şi mai accesibilă românilor. Ovidiu are meritul de a aduce în prim-plan această cultură aproape uitată a aromânilor. Am avut foarte multe concerte în ţară şi în străinătate, am câştigat public şi, cel mai important, am câştigat public din noua generaţie", confirmă Stelu Enache.

Ovidiu Lipan Ţăndărică mărturiseşte că-şi alege cu grijă colaborările şi artiştii cu care lucrează, pentru că vrea să ofere fanilor săi spectacole adevărate, în care arta este singurul criteriu al valorii. „Este foarte important să atragi un public nou. Atunci când urci pe scenă contează starea pe care o ai şi bucuria de a cânta. E important să poţi să «zbori» peste public. Sunt foarte puţini oameni care fac treaba asta, de aceea, în ultima vreme, eu lucrez numai cu artişti care au ceva de spus, care au o decenţă în ceea ce fac şi nu bântuie la toate nunţile şi botezurile. Mie îmi place să fac spectacol şi să transmit ceva publicului", dezvăluie bateristul.

Educaţie pentru noua generaţie

În ceea ce priveşte noua generaţie de artişti, care nu mai mizează pe tradiţie şi pe folclor, toboşarul spune că „suntem din ce în ce mai bulversaţi". „E necesară o educaţie în masă. Eu cred că o să ne dăm seama la un moment dat că numai prin noi, prin educaţia noastră, prin cultură şi tradiţii, vom răzbate în viitor", crede toboşarul.

“România e într-o decădere culturală care pe mine mă pune pe gânduri. Tocmai de aceea avem obligaţia de a transmite mai departe un anumit nivel muzical.''
Ovidiu Lipan Ţăndărică baterist

„Din păcate, în artă nu se prea investeşte şi sunt mulţi tineri artişti care trebuie să supravieţuiască. Mă înspăimântă generaţiile care vor veni, pentru că n-au susţinere, n-au idealuri. România e într-o decădere culturală care pe mine mă pune pe gânduri. Tocmai de aceea avem obligaţia de a transmite mai departe un anumit nivel muzical", conchide Ţăndărică.

“Atunci când urci pe scenă contează starea pe care o ai şi bucuria de a cânta. E important să poţi să «zbori» peste public.''
Ovidiu Lipan Ţăndărică baterist

Trei lansări cu „Adevărul“

Cartea „Ovidiu Lipan Ţăndărică – artistul“ şi dublul CD „Balkano live“ vor fi lansate în premieră la Iaşi, în oraşul natal al bateristului, miercuri, 25 mai. Fanii se vor întâlni cu artistul la Librăria Adevărul din Iaşi, de la ora 11.00, şi vor putea cumpăra produsul la preţul de 14,99 lei. Lansarea de la Bucureşti va avea loc joi, 26 mai, la standul „Adevărul“ de la Bookfest (Romexpo). Şi la această lansare va participa Ţăndărică, de la ora 11.30.

image

Cartea şi dublul

CD vor putea fi achiziţionate la Bookfest începând din 25 mai, prima zi a târgului de carte, la preţul de 14,99 lei. Luni, 30 mai, cartea şi CD-urile vor fi distribuite cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 14,99 lei.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite