Ioan Gyuri Pascu: „Fetiţa mea m-a convins să cânt la Suzanne Vega“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Gyuri Pascu: „Fetiţa mea m-a convins să cânt la Suzanne Vega“
Ioan Gyuri Pascu: „Fetiţa mea m-a convins să cânt la Suzanne Vega“

Cantautorul român susţine un recital în această seară, de la ora 20.00, la Sala Palatului, în deschiderea show-ului cântăreţei americane. Artistul în vârstă de 48 de ani crede că există unele asemănări între muzica sa şi a cântăreţei Suzanne Vega.

Ioan Gyuri Pascu a acceptat să cânte în această seară după ce s-a consultat cu Iarina, fetiţa sa de 12 ani. „Ce m-a făcut să accept a fost faptul că m-am consultat cu fetiţa mea: «Să merg la Suzanne Vega?» şi a zis «Da!» pentru că îi place şi ei mult“, povesteşte Gyuri Pascu. El spune că din acest motiv nu a făcut niciun contract şi nici nu ştie dacă va fi plătit, dar nici că-i pasă, atâta vreme cât Iarina a spus „Da!“.

Pentru concertul din această seară a pregătit, împreună cu prietenul său Florin Stan, un „miniprogram“, cum îi spune el, compus din cântece din toată cariera sa muzicală. „Vor fi câteva cântece pe care le-am adaptat pentru mandolină. Primul pe care am să-l cânt a fost compus în ’79, iar ultimul este de pe cel mai recent album. Există chiar şi o piesă care nu se găseşte pe niciun disc. O să fie ceva liniştit, plăcut, acustic, unplugged, o să fie doar o chitară, o mandolină şi vocea. Pentru că am înţeles că şi doamna Suzanne Vega vine cu o formulă restrânsă de trei oameni“, spune Gyuri, menţionând că nu vrea să facă „notă discordantă“. „Spectacolul are o tentă de «intimism»“, se amuză el.

Cantautorii au energia lor

„Ca toţi românii“, Gyuri ştie melodiile cunoscute ale cântăreţei Suzanne Vega, dar a fost de-ajuns ca să-şi dea seama că este vorba de o energie specială pe care ei doi o au în comun. „Melodia «Luka» este asemănătoare cu multe dintre piesele pe care le fac, pentru că la cantautorii adevăraţi iese un anumit gen de poveste. Şi atunci e o anume energie asemănătoare“, explică artistul.

Bucuros şi onorat de această trăsătură comună, Gyuri îşi argumentează părerea cu actele artistice ale unor cantautori ca Alexandru Andrieş sau Leonard Cohen, la care puterea versurilor este hotărâtoare pentru muzica lor. Dacă Suzanne Vega a rămas întipărită în memoria publicului pentru câteva melodii cu un mesaj social puternic, precum „Luka“, nici Ioan Gyuri Pascu nu este străin de un asemenea succes.

Cântece precum „Ţara arde, babele se piaptănă“, „Morcovul românesc“ şi „Instalatorul“ au avut priză la public în special datorită mesajului pe care îl transmit, iar Ioan Gyuri Pascu crede că despre asta este vorba în muzică.

 „Cantautorii, oricât ar crea personaje care par altele decât cele din viaţa lor, de fapt sunt din viaţa lor. Aşa că devine experienţă socială absolut orice experienţă personală... şi de dragoste, şi de pierderi, anumite observaţii sociale, totul devine un fenomen social la un cantautor“, explică artistul.

„Muzica în sine este mesajul, energia care vine trebuie să se împletească foarte frumos, iar textul cu muzica trebuie să «meargă» împreună. De aceea, pentru artiştii care îşi iau textele din alte părţi e mult mai greu pentru că trebuie să vadă cum să transmită înţelesul textului respectiv. Eu, când am ideea cântecului, am instantaneu şi ideea textului. Muzica are poezia ei şi poezia are muzica ei. Şi atunci, acestea împletindu-se sunt un mesaj energetic de iubire“, adaugă Gyuri.

Constanta muzicii lui Gyuri: povestea

Până în prezent a lansat 11 albume, începând cu „Mixed Grill“, din 1993. De atunci, a testat stiluri muzicale diverse, precum jazz, rock şi country, a încercat mai multe influenţe muzicale din diferite zone şi nu a rămas inflexibil în faţa schimbărilor.

Întrebat care este constanta muzicii sale în tot acest timp, Gyuri spune: „Faptul acela eterogen cred că este constant, faptul că există un anumit stil este constant. Faptul că orice album are o anume o linie şi un mesaj, chiar dacă are stiluri diferite. Întotdeauna există o poveste. Iar în mod constant, nu există un anume stil“, conchide râzând artistul.

Cântăreaţa a revitalizat muzica folk

image

Suzanne Vega, în timpul unui concert  Foto: EPA



Cu o voce caldă şi un stil care a fluctuat de-a lungul carierei sale între folk, pop, rock şi muzică experimentală, Suzanne Vega a găsit tot timpul poveşti interesante pe care să le transpună în melodiile sale.

Cel puţin două dintre refrenele cântăreţei americane au fost fredonate de milioane de ori de lumea întreagă. Primul ei hit care a intrat puternic în conştiinţa muzicală contemporană a fost „Tom’s Diner“, o piesă compusă de ea în 1981 şi lansată şase ani mai târziu, pe al doilea album, „Solitude Standing“.

Varianta remixată a melodiei apare în 1990 şi ajunge pe primele locuri în topuri din ţări cu standarde muzicale ridicate, cum ar fi Marea Britanie, Germania, Austria sau Elveţia. „Luka“ este o altă piesă din repertoriul ei care a devenit cunoscută. Hitul a avut un impact deosebit în special asupra publicului american.

Chiar dacă publicul fără un interes deosebit pentru muzica artistei o cunoaşte pentru aceste două hituri, Suzanne Vega a reprezentat la sfârşitul anilor ’80 o revelaţie a muzicii pop-folk şi este considerată unul dintre cântăreţii care au revitalizat muzica folk.

Biletele pentru concert costă între 75 şi 250 de lei şi pot fi cumpărate din magazinele: Diverta, Muzica şi Germanos.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite