VIDEO Sunetul muzicii AC/DC în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe vocea lui Brian Johnson şi pe solo-urile de chitară ale lui Angus Young au crescut generaţii întregi de fani. Muzica lor a fost reper şi pentru formaţii româneşti. Iris, Harap Alb şi Voltaj sunt doar câteva dintre trupele care-şi începeau concertele cu piese celebre, marca AC/DC.

„Încercaţi să vă imaginaţi viaţa fără ei", sună exerciţiul de imaginaţie pe care îl propun cei doi jurnalişti australieni, Murray Engleheart şi Arnaud Durieux, autorii celei mai complete biografii a AC/DC. Îndemnul s-ar putea adresa, în primul rând, trupelor fondate după 1970 care au găsit în muzica AC/DC un fundament al rockului.

Formaţiile din România nu erau străine de vocea lui Bon Scott, de chitara lui Angus Young şi de sunetul tipic australienilor. Coverurile unor piese precum „Highway to Hell", „Let There Be Rock" şi „Hell Ain't a Bad Place To Be" erau melodiile „de start" din concertele trupelor Independent, Quartz, Harap Alb, Voltaj şi Iris.

Mirajul primelor albume AC/DC

Trupa Harap Alb, fondată în 1977 de Gabi Nacu, Anton Haşiaş şi Nicky Dinescu, îşi formase obiceiul să cânte coveruri AC/DC la început. Şi formaţia Voltaj, înfiinţată în 1982 de Adrian Ilie şi Cristi Minculescu, plecat de la Iris pentru puţin timp, şi-a început cariera prin câteva melodii proprii, precum „Nori de hârtie", dar şi un repertoriu format din piesele trupei AC/DC.

Cristi Minculescu, solistul trupei Iris, a ascultat prima dată muzica celor de la AC/DC în toamna lui 1979, când Anton Haşiaş i-a oferit două albume pe vinil. „Am trăit primul şoc când am auzit Led Zeppelin, iar al doilea a venit odată cu băieţii ăştia de la AC/DC", spune Minculescu. „Mi-a plăcut stilul lor direct de hard rock mineresc, cum i se spunea atunci. Plus că se adăuga carisma lui Bon Scott", adaugă el. Dacă românii acelui timp ascultau muzica australienilor, era şi pentru că trupa Iris îşi începea concertele cu coveruri după maeştrii australieni. De altfel, AC/DC a reprezentat sursa de inspiraţie pentru membrii trupei româneşti. „Se poate verifica pe vinil, pentru că primul album Iris este construit în maniera AC/DC", spune Minculescu, menţionând ca exemplu piesa „Pe ape".

Solistul trupei Iris consideră că nu a existat influenţa AC/DC în muzica românească. „Nu cred că a influenţat muzica românească, deşi breslei îi place AC/DC. Este vorba mai degrabă de manieră. Aici, fiecare a încercat cum a putut. Deşi stilul lor pare foarte simplu şi sincer, este foarte greu. Este rock'n-roll îmbrăcat în armură", consideră Minculescu. Solistul Iris îi va vedea live pe membrii AC/DC pentru prima dată în viaţă, la 16 mai, în Piaţa Constituţiei. „Nici nu se mai pune problema că ajung prea târziu sau altceva, se spune: bine că ajung. Este vorba despre emoţia primului impact. Va fi, până la urmă, un concert emoţionant, chiar dacă stilul este aparent dur", spune Minculescu.

image

Fani pe viaţă

Gabi Constantin, chitaristul trupei Voltaj, îşi aminteşte că la venirea sa în trupă, coverurile AC/DC nu mai erau cântate cu aceeaşi frecvenţă ca în 1982. „Ocazional, la începutul anilor '90 am cântat şi noi câteva piese ale trupei AC/DC. Dar n-aş putea spune că ne-au influenţat muzica, pentru că noi am cântat ceva mai sus de heavy metal. Dar fani AC/DC am fost tot timpul", spune Gabi. Băieţii de la Voltaj au fost anul trecut, la Atena, la un concert al trupei din cadrul turneului „Black Ice".

„Concertul de la Atena a fost rupere de nori! Este o producţie diferită de tot ceea ce a făcut AC/DC până acum, cu lumini foarte multe, comparabil cu concertul lor de la Dunnington, din Anglia. Am trăit două ore de tensiune, toate melodiile aveau o încărcătură de energie pe care n-am simţit-o de multe ori. Punerea în scenă, locomotiva, jocul de lumini, folosirea ledurilor, au creat ceva deosebit. Cine nu le ştie vârsta, ar putea crede că pe scenă sunt nişte tinerei de 20 de ani", povesteşte Gabi.

Brian Johnson de România

Chitaristul Adi Manolovici a fost prezent în perioada coverurilor, pe care le cânta cu trupa Independent, despre care spune că a fost evident influenţată de muzica fraţilor Young. „Am cântat multe melodii AC/DC împreună cu Costi Sandu - foarte respectat în lumea muzicală de la noi, singurul vocalist din România a cărui voce ţipată seamănă cu a lui Brian Johnson", declară Manolovici.

„Melodii precum «Hard as a Rock», «You Shook Me All Night», «Long Live Back in Black», «You Got the Jack», «Money Talks», «Hells Bells», «Highway to Hell», «There's Gonna Be Some Rockin'» şi multe, multe altele le-am cântat şi le cânt şi acum în concertele de club", spune el. Chitaristul nu are de gând să rateze concertul de duminică seară. „Voi merge la concert - pentru că îi aştept pe băieţi de o viaţă - împreună cu fiică-mea, care are nouă ani şi ascultă AC/DC de la vârsta de trei ani", adaugă acesta.

Brian Johnson, solistul formaţiei australiene AC/DC

image

Inspiraţia „greilor" din '73 încoace

Sunetul inconfundabil, vocea lui Bon Scott şi „nebunia" lui Angus Young au făcut din AC/DC o trupă cu o influenţă uriaşă în muzica rock, începând din a doua jumătate a anilor '70. În 1976, cei patru australieni semnaseră un contract cu celebra casa de discuri Atlantic Records şi începeau primul turneu european.

Albumul „High Voltage" avea să se vândă în peste trei milioane de exemplare.

AC/DC aducea un suflu nou în muzica rock, dominată până atunci de formaţii precum Deep Purple, Led Zeppelin şi Black Sabbath. Sound-ul AC/DC avea să influenţeze puternic formarea curentului New Wave of British Heavy Metal, din care au făcut parte Iron Maiden, Saxon, Judas Priest şi multe alte formaţii celebre.

„Curentul" AC/DC

Moartea lui Bon Scott, în 1980, părea că va aduce şi sfârşitul AC/DC. Formaţia a reînviat însă odată cu venirea lui Brian Johnson care a reuşit să păstreze spiritul celebrului său predecesor.

AC/DC a revenit în forţă pentru a inspira din nou alte generaţii de muzicieni rock.

Se spune că băieţii de la Metallica au început într-un garaj cântând piese AC/DC de două ori mai repede. Dave Mustaine, fost chitarist la Metallica şi apoi „tăticul" trupei Megadeth, povestea că Bon Scott a fost unul dintre eroii adolescenţei sale.

Respectul pentru ceea ce înseamnă AC/DC în istoria muzicii rock a fost dovedit prin numeroasele cover-uri cântate în concerte-tribut de formaţii precum WASP, Guns N' Roses, Bruce Dickinson (Iron Maiden), Quiet Riot, Twisted Sisters, Exodus, Annihilator, The Offspring sau Six Feet Under.

Chiar şi în zilele noastre „curentul" AC/DC continuă să formeze trupe puternice. Este vorba despre irlandezii de la The Answer şi australienii de la Airbourne. Primii au cântat deja în deschiderea concertelor Black Ice Tour din 2008 şi 2009, iar Airbourne are succes tocmai pentru că sună aproape la fel ca AC/DC.

Circulaţie blocată în centrul Capitalei

Organizatorii sfătuiesc fanii să respecte câteva reguli impuse la evenimente de asemenea anvergură pentru a avea parte de o seară de neuitat. Porţile din Piaţa Constituţiei se deschid la ora 18.00, rockerii de la AC/DC urcând pe scenă de la ora 21.00.

Organizatorii le recomandă fanilor să nu vină în Piaţa Constituţiei cu sticle, bidoane de plastic, conserve, artificii, bannere susţinute de beţe, spray-uri, parfumuri, umbrele, scaune, arme, lanţuri, băuturi sau mâncare, aparate foto şi audio-video profesionale sau semi-profesionale.

Chiar dacă meteorologii au anunţat că duminică sunt şanse de ploaie, accesul cu umbrele nu este permis, dar fanii pot să vină cu pelerine de ploaie. De asemenea, copiii sub 7 ani nu au voie să intre dacă nu sunt însoţiţi de un părinte care prezintă un bilet valid, fără gratuitate sau reducere la achiziţionarea acestuia.

Cum se întâmplă mereu la concertele importante din Bucureşti, restricţiile de circulaţie sunt impuse de miercuri şi sunt valabile până marţi. Astfel, circulaţia pe banda a patra a bretelelor din Piaţa Constituţiei este restricţionată până marţi, 18 mai, la ora 6.00.

Banda întâi de circulaţie, pe Bulevardul Libertăţii, între Bulevardul Naţiunile Unite şi Calea 13 Septembrie, este blocată până duminică, la ora 8.00, şi de luni şi marţi de la ora 6.00.

Duminică, de la ora 8.00 şi până marţi, la ora 6.00, traficul va fi închis pe ambele sensuri pe Bulevardul Libertăţii, între Calea 13 Septembrie şi Bulevardul Naţiunile Unite. Ioana Vochin

"Voi merge la concert - pentru că îi aştept pe băieţi de-o viaţă. Merg cu fiică-mea, care are nouă ani şi ascultă AC/DC de la vârsta de trei ani."

Adi Manolovici chitarist

"Nu cred că a influenţat muzica românească, deşi breslei îi place AC/DC. Este vorba mai degrabă de manieră. Aici, fiecare a încercat cum a putut."

Cristi Minculescu solist Iris

"Ocazional, la începutul anilor '90, am cântat şi noi câteva piese ale trupei AC/DC. Dar n-aş putea spune că ne-a influenţat muzica."

Gabi Constantin chitarist

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite