VIDEO Şuie Paparude „învie“ muzica electronică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formaţia va lansa, la 7 octombrie, cel de-al şaptelea album, numit „E suflet în aparat“. Deşi succesul de la începutul anilor 2000 s-a mai domolit, băieţii spun că nu au de gând să renunţe la muzică prea curând.

După 18 ani de muzică electronică, formaţia Şuie Paparude, cunoscută pentru hituri precum „Pentru inimi" sau „Armada verbală", strâng şi astăzi sute de fani în cluburile unde îşi cântă piesele mai noi sau mai vechi.

Şuie Paparude înseamnă trei muzicieni înghesuiţi pe o canapea, într-o după-amiază cu soare de septembrie. Mihai Dobre, alias Hauteculture, Mihai Câmpineanu sau Michi - cei doi membri care au rămas constanţi în formaţie încă din 1993 - şi noul solist Alexe Marius Andrei, alias Bean (cel mai nou membru al formaţiei), vorbesc tare şi fac glume, aşa cum se întâmplă cu o echipă sudată, care lucrează în aceeaşi formulă de foarte mult timp. Cei trei băieţi sunt în vervă pentru că, la 7 octombrie, vor lansa, în cadrul unui concert în Studio Martin, cel mai recent album marca Şuie Paparude, „E suflet în aparat".

Cu 18 piese, „diferite ca atitudine de cele apărute până acum", materialul încearcă să sublinieze îmbinarea dintre om şi maşină, dintre artist şi aparatele electronice care dau viaţă muzicii. „Traducerea numelui albumului înseamnă un lucru simplu: noi în muzica noastră punem suflet, poate că de asta existăm de 18 ani ca formaţie.

Probabil unii oameni au impresia că acest gen de muzică este unul mai puţin lipsit de sentiment, fiind o muzică realizată cu mijloace electronice, însă, în momentul în care noi dăm drumul sintetizatoarelor, microfoanelor, laptopurilor, ele prind viaţă sub impulsul nostru. Albumul este, de fapt, o îmbinare între om şi maşină, aşa cum este şi coperta", povesteşte Mihai „Michi" Câmpineanu.

„Trăim din concerte"

Când nu sunt în studio ca să înregistreze, Michi, Hauteculture şi Bean adună oamenii la concertele pe care le susţin în cluburile din Bucureşti şi din oraşe din ţară precum Cluj, Timişoara, Iaşi, Târgu Mureş sau Constanţa. Le place mult să cânte la Cluj, unde, spun ei, au un public mai special, dar, în ultima vreme, şi Iaşiul se arată dornic să audă mai des muzica Paparudelor.

Bean, fan vechi al trupei în care a ajuns să cânte, crede că acest material este „unul dintre cele mai experimentale albume Şuie Paparude": „Un prieten îmi spunea că aude beat-uri noi, sunete noi, structuri noi şi mi-am dat seama că are dreptate, că există piese care au un ritm pe care băieţii nu l-au mai avut până acum", povesteşte solistul.

Explicaţia este simplă şi vine din partea lui Michi: „Chestia este că nu ne place să reproducem o melodie de o mie de ori, cum o fac unele formaţii care au scos un hit, iar apoi fac zece la fel".

Nu pentru radio, ci pentru oameni

Deşi faptul că nu fac o muzică mai comercială le-a adus dezavantajul de a nu fi difuzaţi pe radiouri, băieţii spun că muzica pe care o fac ei nu este pentru radio, ci pentru oameni. Cu toatea astea, cei trei nu văd în termenul de comercial un lucru neapărat rău.

„A fi comercial şi a ajunge la cât mai mulţi oameni cu o muzică mişto e foarte ok, termenul de comercial nu trebuie folosit în mod peiorativ. Comercial nu e sinonim cu calitate proastă, cum nici underground-ul nu e sinonim cu calitate bună", precizează Michi.

Dacă cei mai mulţi artişti români nu se mai aventurează să scoată materiale discografice pentru că nu este rentabil, Şuie Paparude o face „pentru că ajunge la om". „Banii şi lucrurile materiale vor veni pe cu totul alte canale decât vânzarea de discuri. Noi trăim din concerte şi din drepturi de autor, nu am trăit niciodată din distribuţia albumelor", precizează Michi.

"Ne uneşte muzica şi ne place să experimentăm lucruri noi. E la fel ca în viaţa de zi cu zi: la un moment dat te plictiseşti să faci acelaşi lucru."
Mihai Câmpineanu
membru Şuie Paparude

"Există beat-uri noi, sunete noi, structuri noi, piesele  au un ritm pe care băieţii nu l-au mai avut până acum. "
Alexe Marius Andrei
membru Şuie Paparude

"Scoatem foarte rar discuri, o dată la doi, trei ani, şi atunci am zis că nu vrem să privăm lumea de un număr de piese."
Mihai Câmpineanu
membru Şuie Paparude

Bean, o infuzie de idei pentru Şuie Paparude

Deşi au trecut doi ani de la ultima lansare Şuie Paparude, băieţii nu au pierdut timpul degeaba. Iar integrarea în trupă a unui nou solist, Bean (Alexe Marius Andrei, pe numele din buletin), a dat un suflu nou şi un plus de inspiraţie celor doi veterani, Mihai Dobre şi Mihai Câmpineanu.

Formaţia, care şi-a schimbat de mai multe ori componenţa, l-a cooptat pe Bean în luna ianuarie a anului trecut. „Cred că după trei, patru luni de când venisem în trupă, deja aveam vreo şapte piese. A fost aşa... un soi de infuzie de melodii, de idei noi. Iniţial au fost doar cele şapte melodii, după care cred că s-au mai strâns şi altele până am ajuns să avem în jur de 30 de piese noi, dar am renunţat la unele dintre ele şi au rămas doar 18", spune Bean.

Cele mai bune piese din ultimii ani

Pentru că ultimul album semnat Şuie Paparude („A fost odată") a apărut pe piaţă în 2008, băieţii au vrut ca pe acest material să existe mai multe piese: „Scoatem foarte rar discuri, o dată la doi, trei ani, şi atunci ne-am zis că nu vrem să privăm lumea de un număr de piese. Eu cred că am strâns pe acest album cele mai bune melodii pe care le-am făcut noi în ultimii ani", conchide Mihai Câmpineanu.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite