Străini care vor să trăiască în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce unele vedete autohtone fug de plaiurile mioritice şi se stabilesc în alte ţări, cele de origine străină care s-au afirmat la noi vor cetăţenie română. Analia Selis şi Wilmark au renunţat la ţările lor de baştină pentru România, care i-a adoptat ca „personaje exotice“ şi i-a făcut vedete.

Cântăreaţa Analia Selis a primit săptămâna trecută mult-aşteptata cetăţenie. Vedeta s-a stabilit în România în 2003 şi a venit în ţară datorită soţului ei Răzvan Suma, care cântă la violoncel în cvartetul lui Alexandru Tomescu. 

Mai citeşte şi:

Biu, armonia cu aromă de Havana

Iubesc România, dar nu pot trăi în ea. Românii din străinătate nu vor să se întoarcă acasă

Român în Ţara Bascilor: "Am găsit aici o ţară care m-a primit cu braţele deschise"

La cinci ani după ce s-a mutat în România, Analia Selis a cerut cetăţenia. „Sunt doi ani de când am început demersurile până când am obţinut cetăţenia. Au fost multe acte de strâns, după care, când au acceptat dosarul meu am aşteptat programarea la examen", povesteşte vedeta.

În aprilie anul acesta, a dat şi examenul şi a mai aşteptat cinci luni până ce a depus jurământul de fidelitate şi a primit certificatul de cetăţenie. De ce România? „Pentru că este ţara unde trăiesc şi voi trăi în continuare", a încheiat Analia Selis.

Şi columbianul Wilmark, coregraf şi membru în juriul „Dansez pentru tine", a devenit anul acesta unul dintre acei cetăţeni fericiţi ai României, ţară care l-a „adoptat" în urmă cu 15 ani, când a renunţat la Columbia pentru a studia la Facultatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti. Ca să obţină cetăţenia a avut ceva de muncit.

Wilmark a fost student la Facultatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti



„Examenul de dobândire a cetăţeniei a fost unul complex. A trebuit să trec prin Constituţie, istorie (de la daci şi romani până în zilele noastre), am făcut «vocalize» încercând să învăţ şi să interpretez imnul de stat, am învăţat geografie şi, în fine, cel mai uşor punct a fost limba română", povesteşte Wilmark. Vedeta a decis să facă cerere pentru cetăţenie pentru că îi place România, dar mai ales pentru că soţia şi fiul său sunt români.

Străinii exotici au priză la public

image

Necunoscut în Columbia, Gabriel Hennessey a devenit un fotograf faimos pe plaiuri mioritice

image

Cunoscutul fotograf de origine columbiană Gabriel Hennessey a venit în România la începutul anilor '90 şi aici a rămas. Din 2005 a devenit şi cetăţean român. Dacă în ţara lui era un ilustru necunoscut, Hennessey s-a afirmat la nivel autohton ca fotograf de modă. Chiar el a recunoscut într-un interviu că în România a devenit faimos.

Mbela Nzuzi, prezentatoarea emisiunii „România în alb şi negru" de la Vox News, este originară din Congo şi este una dintre vedetele care au dobândit acest statut graţie exotismului său.

Vedeta a ajuns în ţară în 1997 împreună cu soţul ei, şi amândoi au obţinut statutul de refugiaţi în 1998. Au ales România pentru că aveau un prieten de familie care era stabilit aici, iar acest aspect le-a acordat un sentiment de siguranţă. Mbela Nzuzi nu a cerut încă cetăţenia, dar este în faza premergătoare de stabilire a reşedinţei permanente.

Ce este aşa de atractiv la România?

Mbela Nzuzi, prezentatoarea de la Vox News, este originară din Congo



„E destul de clar că le merge bine, iar cetăţenia unei ţări din UE e tentantă, nu doar pentru columbieni, ci şi, de exemplu, pentru prietenii noştri din Republica Moldova. Ajunge să faci câţiva paşi către Est ca să te lămureşti că România nu mai e tocmai coada cozii", explică Iulian Comanescu, Managing Partner la agenţia de consultanţă Comanescu.

În plus, aceste persoane devin cunoscute şi datorită faptului că au o „aură de exotism", care funcţionează la noi şi pentru că românii nu au apucat să iasă prea mult din ţară. „Românii mai suferă încă, parţial, de izolarea din vremea lui Ceauşescu, oricâte graniţe şi oportunităţi s-au deschis de atunci. Drept pentru care au un anumit gen, obsedant, de a se raporta la străini şi aici survin Wilmark sau Analia Selis", mai explică Comanescu.

"Cetăţenia unei ţări din UE e tentantă, nu doar pentru columbieni, ci şi, de exemplu, pentru prietenii noştri din Republica Moldova."
Iulian Comanescu
managing partner Comanescu

Carte de vizită


Analia Selis s-a stabilit în România în septembrie 2003, iar prima sa apariţie pe o scenă românească a fost la festivalul „Cerbul de Aur" în 2004, unde s-a clasat pe locul al treilea. După această experienţă, cântăreaţa a fost contactată de casa de discuri „Media Pro Music".

Primul album a fost lansat în 2005 şi apoi i-au urmat alte două în 2006, respectiv în 2008. Analia Selis este căsătorită cu Răzvan Suma, un cunoscut violoncelist.

Vedetele care fug de România

image

Mihaela Rădulescu a lăsat Bucureştiul pentru Monte Carlo



Fenomenul este reversibil: câteva dintre vedetele autohtone au ales să părăsească ţara fie pentru a-şi face o carieră peste hotare, fie pentru a locui pur şi simplu departe de România. Anul trecut, după divorţul de Elan Scwartzenberg, Mihaela Rădulescu s-a mutat la Monte Carlo cu fiul ei Ayan, declarându-se scârbită de tabloidele din România. Acum vine în ţară doar pentru emisiuni speciale la Antena 1 sau pentru diferite proiecte.

Dana Războiu a avut o plecare-fulger din România, preferând siguranţa şi protecţia pe care i-o oferă oraşul Viena. Ea a renunţat la postul de prezentatoare a principalului jurnal de ştiri de la Kanal D pentru a se muta în Austria cu familia ei.

„Am nevoie de un sistem de sănătate mai bun pentru copii. Am dat statului român zeci, dacă nu chiar sute de mii de euro prin impozite şi taxe, şi nu beneficiez de condiţii minime de existenţă", declara vedeta pentru Mediafax în luna aprilie.

 Cunoscutul compozitor Michael Creţu, părintele proiectului Enigma, a părăsit ţara încă dinainte de anii '90 pentru a face studii la Paris. Potrivit publicaţiilor străine, artistul a vândut peste 100 de milioane de albume la nivel internaţional.

image

Guvernul din Ibiza nu-i plăteşte despăgubiri lui Michael Creţu pentru demolarea casei

Cântăreţul Ovidiu Cernăuţeanu s-a mutat în Norvegia în anii '90 şi abia în 2000 a devenit cetăţean norvegian. Anul acesta, Ovi a cântat împreună cu Paula Seling pe scena de la Eurovision, eveniment care s-a desfăşurat chiar în Norvegia, unde a câştigat un onorant loc trei pentru România.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite