FOTO Caricaturisul Ştefan Popa Popa’ s : „Mă consider vidanjorul-şef al ţării“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Popa Popa’ s,  un artist  ale cărui lucrări nu sunt apreciate  în România
Ştefan Popa Popa’ s, un artist ale cărui lucrări nu sunt apreciate în România

Cel care a făcut portretele preşedinţilor Bush, Chirac, Gorbaciov şi Putin se simte neînţeles şi „neexploatat“ de oamenii politici din ţara sa. Cele mai recente lucrări ale artistului se regăsesc pe ambalajul pufuleţilor Gusto, sub forma a şase caricaturi care îl au ca personaj principal pe căţelul Gus.

„Adevărul": Una dintre marile dumneavoastră dezamăgiri este aceea că oamenii politici nu se folosesc de celebritatea lui Popa' s...

Ştefan Popa Popa's: O precizare: vă referiţi la oamenii politici români, pentru că cei străini au ştiut să se folosească de numele meu. Tocmai am venit de la Palermo, unde am fost în staff-ul Ministerului Apărării de acolo şi m-am întâlnit şi cu un politician român. Care, când m-a văzut, se uita pe sus, vroia să vadă dacă s-a zugrăvit cerul!  Nu vă supăraţi, cum vrem să ieşim din rahatul în care suntem? Şi vă rog să lăsaţi în interviu cuvântul „rahat" pentru că eu mă consider vidanjorul-şef al ţării, deşi sunt academician.

De ce? Pentru că am făcut lobby pentru România, în toate parlamentele mari ale lumii, pe banii mei. Dacă spun că am lucrat pentru cei mai importanţi oameni ai planetei, poate credeţi că debitez. Dar, dacă vă uitaţi în albumul meu, veţi vedea că toţi oamenii importanţi ai planetei au fost în faţa mea. Voi, românii, acum îl decoperiţi pe Popas, dar eu exist în această ţară demult. Sunt singurul din România care plătesc TVA pe aerul pe care îl respir, dar mă exprim în afara ei. Am constat că aici nu se înţelege arta mea. Ştiţi care este diferenţa între mine şi cei doi candidaţi la preşedinţie? Eu am scrisoare de la Obama.

Cum se vede România din afară?

România a produs mari genii pe planeta asta. Din păcate, multe premii Nobel sunt produse în România, dar cei care le-au produs nu au fost consideraţi cetăţeni ai României. Palade este cetăţean american, Herta Mülller are cetăţenie germană. Nu ar trebui să ne punem problema, ca români, ce dracu' se întâmplă? Dacă ne-am promova valorile afară, nici nu ar mai fi nevoie de politicieni care să conducă această ţară.

După anii '90 aţi dispărut de pe ecrane. De ce?

Din bun-simţ. Dacă dăm drumul la televizor, toţi ăia apar acolo. Dacă spun că am luat marele premiul UNESCO, mâine mi se sparge casa. Mi s-a întâmplat cu premiul din China, s-a întâmplat şi cu alt premiu.

De câte ori aţi avut astfel de probleme?

De două ori. Şi cu casa de la Gărâna, şi cu casa de la Timişoara. Şi atelierul mi-a fost spart de vreo două-trei ori. Când societatea românescă o să se vindece, o să apar la televizor. Am fost în Germania, unde s-a tot ţinut unul de mine să mă invite la restaurantul lui. În seara aia cântau nişte artişti români. „Păi le dau şi eu o sută de euro", îmi zice patronul. Şi, când ajung în România, din greşeală dau şi-i văd la televizor pe băieţi dând interviu că au venit din turneul din Germania. Dacă tu, artist, spui că vii din turneu din Germania, când ai cântat într-un birt, atunci mă scutiţi de orice comentariu!

V-aţi asociat numele cu pufuleţii Gusto. Faceţi des parteneriate între artă şi un obiect de consum?

Nu o fac des. Eu am inventat, şi pot să mă mândresc cu asta, eticheta aceea de vinuri, premiată pe plan mondial, personalizată cu un desen. Apogeul ei a fost la Summitul G 20 când s-au servit vinuri pe masa participanţilor cu caricaturile lor. Orice artist urmăreşte performanţa. Şi mă tem că nu prea sunt mulţi care să vorbească despre performanţă.

Care este cel mai drag premiu din multele pe care le-aţi primit?

Le-am renegat pe toate, şi la vârsta mea, aş vrea să debutez. Din păcate, nu prea mai pot debuta, pentru că eu dau premiile, sunt preşedinte cam la toate saloanele internaţionale.

"Dacă ne-am promova valorile afară, nici nu ar mai fi nevoie de politicieni care să conducă această ţară."
Ştefan Popa Popa' s
caricaturist

Un artist de Cartea Recordurilor

Ştefan Popa Popa' s (54 de ani) este caricaturistul oficial al Summiturilor NATO de 18 ani. Mai toţi liderii lumii au un portret cu semnătura artistului român. Nelson Mandela, José Manuel Baroso, Jacques Chirac, François Mitterrand şi Hugo Chavez se regăsesc în albumul lansat după Summitul NATO de la Bucureşti.

Artistul a doborât toate recordurile de caricatură, realizând 131 de desene într-o oră, performanţă cu care a intrat în Guiness Book. Ştefan Popa Popa's locuieşte la Timişoara.

De curând, colaborează cu marca de pufuleţi Gusto, „tocmai pentru că promovăm aceleaşi valori. Lucrările mele au acelaşi scop ca aceşti simpli pufuleţi din Băicoi - să-i determine pe oameni să zâmbească, să vadă partea pozitivă a lucrurilor", declară Popa' s.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite