Ştefan Hruşcă s-a întors la muzica folk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul se află în plin turneu de promovare a celui mai recent album, "Balade speciale" Deşi locuieşte în Canada, la Toronto, simbolul colindelor româneşti revine în fiecare an în

Artistul se află în plin turneu de promovare a celui mai recent album, "Balade speciale"

Deşi locuieşte în Canada, la Toronto, simbolul colindelor româneşti revine în fiecare an în România pentru a oferi publicului cele mai frumoase melodii. Hruşcă explică într-un interviu pentru "Adevărul" ce l-a determinat să scoată un nou album de muzică folk. Pe 3 decembrie, bucureştenii sunt aşteptaţi la Sala Palatului, la un concert care va conţine atât balade, cât şi colinde.

Adevărul: De mai bine de două decenii ne-aţi obişnuit cu seria de concerte prin ţară. Cum se face că reveniţi în fiecare an?

Ştefan Hruşcă: Nu asta e menirea mea? Eu cred că acesta este rostul meu, să cânt. De asta m-am apucat în anul 1981, vreau să continui, nu mă las aşa uşor. E o obişnuinţă, o rutină, dar este şi o dăruire. Dacă nu pui pasiune în ceea ce faci, fie pe scenă sau în alt domeniu de activitate, nu ai roade. Munca pe care am făcut-o până acum a dat rezultate foarte bune şi îmi dau curaj pentru anul următor.

- Spre deosebire de concertele anterioare, anul acesta veniţi cu ceva nou. Aţi reuşit să spargeţi rutina de care aminteaţi mai devreme?

- Toată lumea se aştepta la colinde. Vor fi şi ele, dar vreau mai întâi să termin turneul de promovare a celui mai recent album, "Balade speciale". Materialul conţine 10 piese noi, pentru care am apelat la un alt mod de formulare.

Este un folk mai… altcumva. Faţă de anii trecuţi, acest stil muzical a evoluat de la starea lui iniţială de "omul cu chitara". Aşa cum este la ora actuală, folk-ul este mult mai uşor de promovat şi acceptat de public. Concertul de pe 3 decembrie din Capitală este alcătuit în două părţi.

Prima este cea cu baladele cele noi, dar şi piese mai vechi precum "Un copac cu flori" sau "Rugă pentru părinţi". Şi, fiindcă suntem în postul Crăciunului, cea de-a doua parte a spectacolului este dedicată colindelor.

- Ce înseamnă pentru dumneavoastră muzica folk?

- După părerea mea, acest gen muzical este un "cântec de stare". Muzica folk este o îmbinare foarte reuşită între poezie şi muzică. La un moment dat, m-am întristat când am fost întrebat "cine a scris textul la această melodie?".

Ei bine, la folk nu există text, ci versuri. În piesele mele am folosit numai cuvintele frumoase ale poeţilor. Este un mare păcat să vii cu vorbe banale. Nu acuz pe nimeni de cuvinte banale, dar eu nu pot să fac aşa ceva, din moment ce încă de la începutul carierei mele am luat o carte de poezie şi am aşezat versurile pe muzică.

- Albumul "Balade speciale" are o însemnătate aparte. Despre ce este vorba?

- Acest material vine să împrospăteze memoria poetului George Ţărnea, care a dispărut dintre noi pe neaşteptate. Mi-a fost foarte apropiat, mai ales în perioada 1995-2002, de când am lucrat cu el la albumul "Fostele iubiri", ale cărui versuri îi aparţin.

La acest material nou, ne-am gândit încă din anul 2000 să îl lansăm, dar de fiecare dată a intervenit câte ceva. Apoi, în 2002, după ce am botezat-o în România pe fiica mea, Andra, am plecat cu George în nordul Moldovei, unde am început să compunem baladele. Am "născut" astfel 10 cântece pe care poetul nu a mai apucat să le audă în forma finală.

La folk nu există text, ci versuri. În piesele mele am folosit numai cuvintele frumoase ale poeţilor. Este un mare păcat să vii cu vorbe banale.
Ştefan Hruşcă

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite