„Stăpânul inelelor“, la tribunal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Stăpânul inelelor“,  la tribunal
„Stăpânul inelelor“, la tribunal

Moştenitorii scriitorului J.R.R. Tolkien spun că nu au primit niciun ban de la producătorii trilogiei. Tolkien a vândut drepturile de ecranizare pentru „Stăpânul inelelor“, urmând să primească 7,5% din încasări, care, în timp, s-au ridicat la 6 miliarde de dolari.

Curtea Superioară din Los Angeles va analiza revendicările moştenitorilor lui J.R.R. Tolkien în octombrie, atunci când compania de producţie Time Warner Inc va trebui să explice juriului procedeele de contabilitate. Cel mai probabil, procesul va duce la amânarea producţiei celor două filme bazate pe cartea „Hobbitul“,­ roman ce precede acţiunea din „Stăpânul inelelor“. Pelicula în două părţi le-ar putea aduce celor de la Time Warner în jur de 4 miliarde de dolari. 

Familia lui Tolkien şi organizaţia britanică de caritate „Tolkien Trust“ vor să obţină 220 de milioane de dolari de la producătorii filmelor, potrivit declaraţiilor avocatei care îi reprezintă, Bonnie Eskenazi. Scriitorul britanic a primit doar 250 de mii de dolari pentru vânzarea drepturilor.

Cei doi copii ai săi, Christopher (84 de ani) şi Priscilla (80 de ani), spun că studiourile New Line au distrus mai multe documente şi au „umflat“ costurile de producţie, pentru a minimiza profitul. 

De asemenea, moştenitorii spun că în contractul original semnat de Tolkien în urmă cu patru decenii se stipulează că, în eventualitatea unei neînţelegeri grave privind adaptările cinematografice, ei pot cere ca orice adaptări ulterioare după opera autorului să fie anulate.

Potrivit aceleiaşi avocate, cele două părţi au încercat o înţelegere în afara curţii de judecată, însă părerile lor nu au coincis absolut deloc. Alături de familie mai există o parte „vătămată“: editura Harper Collins, care deţine drepturile de publicare a operei britanicului.

Regizorul Peter Jackson, alt păgubit

Aceasta nu este prima dată când filmele din seria „Stăpânul inelelor“ sunt obiectul unui proces. Regizorul Peter Jackson, care a realizat toate cele trei pelicule, a dat în judecată studioul New Line în 2005, spunând că suma obţinută de el din încasările de peste 6 miliarde nu a fost bine calculată.

Cele două părţi au ajuns la o înţelegere privată doi ani mai târziu. În ciuda dorinţelor fanilor, Jackson nu a mai vrut să regizeze cele două filme „Hobbitul“, însă a rămas producător executiv al proiectului şi l-a ales ca „succesor“ al său pe mexicanul Guillermo del Toro, lăudat de critici pentru filme precum „Labirintul lui Pan“ şi „Hellboy“.­

Filmele urmau să se lanseze în 2011, respectiv 2012, iar actori ca Hugo Weaving­ (elful Elrond), Ian McKellen (Gandalf) sau ­Andy Serkis (Gollum) anunţaseră că îşi vor relua rolurile în noua producţie.

Încasări şi premii

Cele trei pelicule, „Frăţia inelului“ (2001), „Cele două turnuri“ (2002) şi „Întoarcerea regelui“ (2003) au încasat trei miliarde de dolari la box-office şi alte trei miliarde din vânzarea de DVD-uri şi alte produse. Adaptarea seriei de cărţi a fost, în mare parte, primită bine de fanii englezului J.R.R. Tolkien, iar aventurile personajelor tratează teme universale precum iubirea, prietenia, sacrificiul şi războiul.

Cele trei părţi ale trilogiei au fost produse concomitent, în ţinuturile sălbatice din Noua Zeelandă, cu un buget total de peste 270 de milioane de dolari. Partea a treia a fost cea mai profitabilă dintre toate, având încasări de 1,1 miliarde de dolari în lumea întreagă. Filmul a adus studiourilor un profit de 1.400%. „Frăţia inelului“, primul din serie, a câştigat 870 de milioane de dolari în cinematografe, iar pelicula „Cele două turnuri“ a încasat 927 de milioane de dolari.

„Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui” este şi cel mai premiat film din serie, acesta primind 11 statuete Oscar.Printre premiile câştigate se numără cel mai bun film, cel mai bun scenariu adaptat şi cel mai bun regizor.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite