Liana Stanciu, în campanie pentru inima copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vedeta va prezenta mâine „Licitaţia caritabilă pentru copii“, eveniment de strângere de fonduri pentru înfiinţarea primului departament de cardiochirurgie pediatrică din Bucureşti. Liana Stanciu a pus la bătaie toate resursele pentru a strânge jumătate de milion de euro pentru copiii cu probleme cardiace grave.

„Ideea acestei licitaţii a apărut acum două săptămâni, când încă nu se strânseseră destui bani pentru deschiderea primului departament de cardiochirurgie pediatrică, la Spitalul Marie Curie din Bucureşti. Avem nevoie de minimum 500.000 de euro, iar aceşti bani ar ajunge doar pentru cel mai mic nivel de echipare“, spune Liana Stanciu.

Munca ei a început însă la 1 aprilie, licitaţia fiind doar o etapă a unei campanii care durează trei luni, iniţiată de Asociaţia Inima Copiilor.

„Am început Campania la 1 aprilie şi urma să o încheiem la 31 mai. Însă reţelele de telefonie mobilă au avut bunăvoinţa să lase în continuare deschis numărul special 858, la care se pot trimite SMS-uri şi se pot dona bani, astfel încât am prelungit campania cu încă o lună“, explică realizatoarea radio şi TV.

Un drum lung

Primul pas  - dotarea Spitalului Marie Curie - va fi făcut în curând, după strângerea sumei necesare pentru deschiderea secţiei de chirurgie cardiacă, însă Liana spune că are în faţă un drum lung. „În afară de aparatură, e nevoie şi de ştiinţă, e nevoie de oameni.

Sunt câţiva doctori români foarte buni, care lucrează în străinătate de mulţi ani şi care vor veni aici, câteva luni sau cât va fi necesar, pentru a împărtăşi din experienţa lor, pentru a-i instrui pe medicii din România“, spune Liana.

Drama unor prieteni

Ea a ales să sprijine această cauză, profund impresionată de drama unui apropiat. „A fost vorba despre un copil născut cu o malformaţie la inimă. Părinţii au strâns rapid banii necesari operaţiei în străinătate, însă copilul nu a mai rezistat. E ceva cumplit…“, povesteşte Liana.

„Mergând pe firul acestei întâmplări tragice, am aflat că există mult mai mulţi copii care mor, din cauză că în România nu pot fi trataţi sau diagnosticaţi corect. În fiecare an mor cam 1.000 de copii, din cauza bolilor de inimă“, explică ea.

Bătrâni care donează, uşi închise la televiziuni

Într-o campanie de asemenea anvergură, Liana a avut parte de bucurii neaşteptate, dar şi de probleme. „Bucuria cea mai mare a fost când am intrat într-o bancă şi o funcţionară mi-a spus că au venit mulţi bătrâni, care au donat câte cinci lei din pensia lor. Este o chestie extraordinară! Acestor oameni, eu nu pot decât să le sărut mâna… Am rămas fără cuvinte“, povesteşte vedeta.

„Chestiile grele încerc să le ignor. Am bătut la uşile tuturor televiziunilor, încercând să promovez campania şi uneori mi s-a spus: «În televiziunea noastră nu se poate!». Au fost însă şi colegi care m-au ajutat. După ce am fost la Măruţă, după trei minute de intervenţie, au venit aproape 30.000 de SMS-uri, adică peste 50.000 de euro. La fel s-a întâmplat şi după ce am promovat campania la «Cronica cârcotaşilor». Asta e puterea mass-media! Am fost la toate televiziunile şi am încercat să-mi susţin cauza. Cei mai mulţi, însă, nu m-au primit… Cam acestea au fost greutăţile“, mai spune Liana.

„Atunci când Teodora a fost bolnavă, au venit bani de la oameni pe care nu-i cunoşteam. Am o datorie faţă de aceşti oameni care m-au ajutat atunci şi fac acest lucru pentru că aşa simt“, conchide ea.

Vedetele donează

La „Licitaţia caritabilă pentru copii“, care va avea loc mâine, la Snagov, sunt aşteptate 200 de personalităţi, printre care Virgil Ianţu, Sulfina Barbu, Liza Panait, Andreea Antonescu, Lavinia Şandru şi Crin Antonescu. Obiectele care vor fi scoase la licitaţie sunt donate de vedete şi au mai mult o valoare sentimentală.

Astfel, Alexandru Arşinel a donat un tablou, Marie-Rose Mociorniţa – o rochie Valentino şi actriţa Oana Pelea a contribuit cu volumul „Jurnal 2003-2009“, scris de ea. Fostul pilot de Formula 1 David Coulthard a donat o pereche de mânuşi pe care le-a folosit în curse.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite