Sportul în exces dăunează sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sportul în exces dăunează sănătăţii
Sportul în exces dăunează sănătăţii

Exerciţiile unor vedete ca Madonna şi Jessica Biel par să fie mai degrabă nocive decât benefice. Regimuri spartane care conţin sub 1.000 de calorii pe zi şi ore întregi de antrenamente extreme fac parte din programul zilnic al vedetelor internaţionale.

Mai citeşte şi:


La al 84-lea concert pe care Madonna l-a susţinut în turneul „Sticky & Sweet“, diva a avut două momente de colaps pe scena din Sofia. În timp ce cânta piesa „Holiday“, artista în vârstă de 51 de ani a părut că-şi pierde cunoştinţa, sprijinindu-se de unul dintre dansatorii săi. Acelaşi lucru s-a întâmplat câteva minute mai târziu, în timpul piesei „Spanish Lesson“.

Deşi nu a existat o reacţie oficială asupra momentului şi imaginile sunt interpretate în mai multe feluri, artistei nu i-a fost bine pe scenă, iar specialiştii în domeniu dau vina pe antrenamentele exagerate ale acesteia.

Diva obişnuieşte să facă sport nu mai puţin de trei ore zilnic, lucru confirmat de ea însăşi în numeroase dăţi, iar regimul macrobiotic, în care sunt permise doar cerealele, orezul, anumite fructe şi legume, este adoptat de Madonna încă de la începutul anilor ’90.

„Dieta Zen“, un stil de viaţă

Gwyneth Paltrow, Demi Moore, Pamela Anderson şi Alicia Silverstone sunt alte adepte cunoscute ale regimului macrobiotic sau „dieta Zen“, cum mai este numită. Este o dietă recomandată timp de câteva săptămâni, numai pentru a asigura scăderea greutăţii corpului, pentru că altfel se ajunge la o carenţă gravă de vitamine şi minerale vitale. Pentru vedetele mondiale este un stil de viaţă.

Sub presiunea faptului că fizicul este „arma“ principală a individului, mai presus de talent sau de harul cu care au fost înzestrate, vedetele se află într-o permanentă luptă cu timpul şi cu efectele acestuia, respectiv procesul natural al îmbătrânirii.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a leşinat în timpul jogging-ului de dimineaţă, menţionându-se ulterior că a fost vorba de un „incident cardiac“. Presa franceză a dat vina pe tânăra soţie a lui Sarkozy, Carla Bruni, care l-ar fi supus pe acesta unei diete draconice şi unui orar sportiv greu de urmat la 50 de ani. Exemplele de colapsuri cauzate de extenuare şi suprasolicitare fizică ale vedetelor sunt numeroase.

image

Madonna îşi afişează muşchii lucraţi la sala de forţă Foto: Reuters

Angelina Jolie a leşinat de curând pe platourile de filmare ale peliculei „Salt“, din cauza faptului că a exagerat cu pregătirile fizice necesare rolului. Un alt star care împinge la extrem pregătirea fizică este Jessica Biel. „Mă antrenez şi câte cinci ore pe zi, câteodată şi mai mult, când mă pregătesc pentru un rol. Este greu, este foarte greu“, declara ea.

Specialiştii nu sunt de acord

„Vedetele se antrenează până când grăsimea din corp este aproape inexistentă, iar atunci apar semnele deteriorării muşchilor sau oboseala“, declara pentru „The Times“, doctorul specialist Jason Gill. Poate aşa s-ar explica braţele stranii ale Madonnei, care expun nişte muşchi lucraţi zeci de ani, dar şi vene foarte proeminente, din cauza lipsei complete de grăsime, iar combinaţia este departe de a fi flatantă.

O altă vedetă „certată“ de presă pentru excesul de zel este fostul top-model Elle Macpherson, ai cărei genunchi s-au lăsat foarte mult, din cauuza faptului că pielea şi-a pierdut elasticitatea. Efectele asupra pielii pot fi devastatoare dacă grăsimea din corp este redusă total prin sport.

Vedetele par să fi ajuns la extreme pentru că doar menţinerea siluetei suple nu mai este de ajuns. „Îmi spun că am o oră să alerg, apoi îmi propun 200 de flotări, şi încerc să le fac pe ambele într-o oră“, povestea într-un interviu actorul Matthew McConaughey, care acum doi ani a avut o tentativă de suicid.

Obsesia pentru aparenţe a înlocuit necesitatea firească a sportului, dar apare întrebarea dacă două, trei ore de sport zilnic ţin anii în frâu.

Experţii avertizează că nu, iar acest lucru este evident la starurile momentului.

La extrem

De teama îmbătrânirii, vedetele apelează la diete drastice şi la sport în exces, însă medicii avertizează că aceste lucruri dăunează grav sănătăţii.

 „Dacă nu eşti atlet profesionist, nu-ţi poţi permite să pierzi mai mult de 3.000 de calorii într-o săptămână de exerciţii. Mai mult decât atât, nu e în beneficiul sănătăţii şi nici al fizicului“, spune medicul specialist Jason Gill. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite