Smaranda Caragea: „Nu ştiam cine este Hannah Montana“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţa Smaranda Caragea (25 de ani) este vocea din România a celebrului personaj jucat de Miley Cyrus. Smaranda este o personalitate puternică, la fel ca Hannah Montana. În plus, vocea ei puţin răguşită chiar seamănă cu timbrul „prinţesei Disney“.

Actriţa are ochii verzi, care ies în evidenţă şi datorită contrastului cu părul arămiu şi ondulat. Vorbeşte cu entuziasmul unui copil despre orice subiect şi vrea să înveţe cât mai multe despre domeniul ei.

Iniţial a refuzat să facă dublaj pentru serialele destinate copiilor, pentru că a vrut să se ţină de facultate. „După ce am luat licenţa, m-au chemat din nou la o probă, unde am dublat mai multe voci", povesteşte actriţa, care a observat şi ea asemănarea vocii ei cu cea a lui Miley Cyrus (17 ani). „Mi s-a părut răguşită, gâjâită şi m-am gândit că o să mă potrivesc cu vocea ei. Dar proba a fost o experienţă ciudată, pentru că aveam căşti şi microfon şi se înregistra", mai explică Smaranda.

După puţin timp, a fost anunţată că o va dubla, dar nu i s-a părut mare lucru. „Îi întrebam pe cei de-acolo: «Cine e Hannah Montana? Ce-i cu nebunia asta legată de ea?»". Dar în curând „bomba Disney" a explodat şi-n România, iar fetiţele au început să poarte haine şi ghiozdane accesorizate cu chipul starului. Smaranda compară nebunia Hannah Montana cu adoraţia generaţiei ei pentru prinţesele din basmele lui Petre Ispirescu, deşi cei mici au mai multe „surse de inspiraţie" în prezent. „Decât să aibă ca model cine ştie ce vedetă care se dezbracă, e mai bine pentru copii să admire o fată care a optat pentru a avea bucuriile şi activităţile unui copil normal", spune actriţa.

Pe Smaranda, experienţa din dublaj a ajutat-o să-şi folosească vocea mai bine: „În teatru, de exemplu, nu mă gândeam la frazare atât de mult. La serial mi-am dat seama că trebuie să-i ajut pe copii să înveţe să vorbească româna corect."

Serialul „Hannah Montana" a ajuns în SUA la ultimul sezon, iar pentru Smaranda, acesta va fi finalul unui capitol important. Dar nu are de gând să se lase de dublaj. Va continua cu alte personaje şi este convinsă că nu va fi recunoscută de către copii. „Hannah e ironică, sarcastică, inteligentă, ştie să conducă întotdeauna o discuţie, iar eu am ajuns s-o cunosc foarte bine de când îi dublez vocea", explică tânăra actriţă, care crede că o limitează puţin ideea de a fi „vocea unei puştoaice foarte cunoscute".

A debutat la 10 ani

Deşi dublajul este una dintre sursele ei de venit, Smaranda spune că e mai bine pentru copii să se uite la desene animate şi să prindă „din zbor" engleza. Roşcata nu este în niciun caz doar „vocea Hannah Montana în România". A debutat la 10 ani, în rolul unei cerşetoare din „Opera de trei parale".

A apărut în mai multe spoturi publicitare, emisiuni de divertisment şi în „Amintiri din Epoca de Aur", proiect coordonat de Cristi Mungiu.

S-a gândit să joace şi într-o telenovelă, dar îi pare bine că nu a acţionat din impuls. „A doua zi apăreau mereu proiecte savuroase, care mi-au permis să-mi duc viaţa decent", conchide Smaranda.

Arşinel, în rolul ursului Baloo

Mai mulţi actori români au dublat vocile unor personaje din lungmetraje de animaţie. Alexandru Arşinel a fost Baloo în versiunea românească a filmului „Cartea junglei", alături de Gheorghe Visu. La „Maşini" („Cars") au lucrat Corina Dănilă, Marcel Iureş, Coca Bloos, Florian Pittiş şi Ştefan Bănică jr. Ianţu, Brenciu şi Cove şi-au împrumutat vocile pentru „Ratatouille", în timp ce Dana Rogoz a fost Barbie în „Toy Story 3".

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite