VIDEO Show-urile de talente, la mare căutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la copiii de grădiniţă până la artiştii consacraţi, românii se înghesuie la concursurile de gen din ţară sau din străinătate. Talent show-urile nu duc lipsă de concurenţi, care participă fie pentru că-şi doresc să se lanseze pe plan naţional sau internaţional, fie pentru că vor să devină vedete peste noapte.

După succesul show-ului „Românii au talent", principalele televiziuni comerciale au început „o luptă" a formatelor care lansează talente şi aduc audienţă. În acest moment, Antena 1 pregăteşte „X Factor", iar Pro TV mizează pe „Vocea României", ambele urmând să fie lansate în toamnă. Totodată, postul din Pache Protopopescu are în portofoliu „Românii au talent", în timp ce Antena 1 a achiziţionat „Idols", formate care se vor duela, cel mai probabil, în primăvara anului viitor.

Deşi la prima vedere ar părea că asistăm la o inflaţie de concursuri care caută oameni talentaţi, ele par să nu fie suficiente pentru români, care se înghesuie să-şi încerce norocul în ţară, ba, mai mult, testează şi show-urile similare din străinătate.

Succesul de care s-au bucurat nu doar câştigătorii, ci şi unii simpli participanţi a făcut ca aceste concursuri să nu fie la mare căutare doar printre oamenii obişnuiţi, de la nepoţi la bunici, ci şi printre artiştii consacraţi.

Rampă de lansare

Dalma Kovacs s-a lansat  la emisiunea-concurs „Faimoşii“, de la TVR, dar  a participat şi la „X Factor“ în Marea Britanie  Foto: dan bistriţeanu

Dalma Kovacs, o cântăreaţă cunoscută publicului de la „Divertis Land of Jokes", dar şi de la Eurovision, s-a lansat în 2007 în urma unui astfel de concurs  - „Faimoşii", de la TVR - iar în 2010 a participat la „X Factor", în Marea Britanie. Artista spune că a fost tentată să participe şi la „Megastar" în Ungaria, dar a decis, până la urmă, să lucreze împreună cu Laurenţiu Duţă la un proiect de club, care va fi lansat în august.

Despre emisiunea „Faimoşii", de la TVR, spune că a fost, în cazul ei, o rampă de lansare. „Nu am vrut să merg la acel concurs, dar, într-un final, m-a convins prietenul meu. A fost foarte importantă această participare, aici m-au remarcat cei de la Divertis şi mi-au propus să colaborez la emisiunea lor", spune Dalma. „Concursurile au rostul lor: vezi cine eşti, unde te situezi, ce-ai făcut până atunci, sunt un fel de indicator al valorii tale, ca artist", adaugă cântăreaţa, precizând că acesta este unul dintre motivele pentru care s-a înscris la „X Factorul" britanic. Bineînţeles, o posibilă lansare pe plan internaţional a fost principalul scop urmărit. „Am trecut de şapte etape, mai aveam doar două până în finală. Probabil că n-am cântat melodiile la care se aşteptau membrii juriului. Oricum, să evoluezi în faţa lui Simon Cowell, creatorul formatului, e o performanţă în sine. Dacă aş fi mers mai departe, concursul ar fi fost un start extraordinar pentru o carieră internaţională", mărturiseşte Dalma.

„O apariţie la televizor contează enorm"

Deşi celebru în România şi în străinătate datorită hitului „Tornero" şi participării la Eurovision, Mihai Trăistariu mărturiseşte că a fost şi el tentat să participe la un show de talente în SUA, mai exact la „America's Got Talent". Faptul că lansase deja albume şi clipuri contravenea însă regulamentului concursului. „Emisiunile de afară reprezintă o şansă clară de afirmare. Şi eu am vrut să particip, gândindu-mă m-aş putea lansa în SUA", spune Trăistariu, care nu este însă foarte încântat de emisiunile din România.

Cu toate acestea, el admite că atrag foarte mulţi concurenţi, însă crede că majoritatea caută celebritatea obţinută facil. „De câţiva ani, mondenul ăsta superficial promovat la TV a trezit la români dorinţa de a deveni vedete peste noapte. De asta se înghesuie foarte mulţi la aceste concursuri, se gândesc că e şansa lor pentru o celebritate chiar şi efemeră", spune cântăreţul. Acesta recunoaşte însă că printre participanţi se numără şi talente reale, pentru care ar fi dificil să se afirme în alt context. „Există şi oameni talentaţi care îşi construiesc ulterior o carieră, aşa cum a făcut şi Valentin Dinu, băiatul acela care spăla maşini", mai spune Trăistariu.

Marius Ţeicu este un „pionier" al show-urilor de talente din România şi a lucrat la primele producţii de acest gen, „Alege ASIA" şi „Pop­stars", difuzate la Pro TV, unde avea sarcina de a-i „antrena" pe concurenţi. „O simplă apariţie la televizor contează enorm", spune compozitorul despre potenţialul acestor show-uri. „Sunt foarte mulţi oameni cu talent care nu au altă şansă de a fi remarcaţi, iar participarea la un astfel de concurs îi ajută foarte mult", conchide el. 

Talente internaţionale

Aflate într-un con de umbră, două perechi de gemene din România şi-au încercat norocul la show-uri de talente. În 2010, fetele Cheeky Girls au participat ca dansatoare la „Britain's Got Talent". Au trecut de preselecţie, dar nu au ajuns în semifinală.

image

Doi ani mai devreme, în 2008, gemenele din trupa Indiggo au concurat la „America's Got Talent" şi, cu toate că s-au dat în spectacol şi au fost ironizate de membrii juriului, ele au obţinut doi de „Da" şi au mers în etapa superioară.

"Mondenul acesta superficial promovat la TV a trezit la români dorinţa de a deveni vedete peste noapte. De asta se înghesuie foarte mulţi la aceste concursuri, se gândesc că e şansa lor pentru o celebritate chiar şi efemeră."
Mihai Trăistariu
cântăreţ

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite