Shakira, speranţa lumii latino

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artista îşi propune să salveze de la sărăcie peste 22 de milioane de copii din ţările Americii Latine. Organizaţia „Alas“, creată de solistă foloseşte  faima membrilor săi pentru a atrage fonduri pentru familiile lipsite de resurse financiare.

Născută în urmă cu 32 de ani la Barranquilla, oraş portuar din Columbia, Shakira a cunoscut mizeria din cartierele sărace. Acest lucru s-a întâmplat după ce micul magazin de bijuterii al tatălui său, un libanez născut la New York, a dat faliment.

Fraţii şi surorile ei, proveniţi din mariajul anterior al tatălui - Lucia, Alberto, Moises, Tonino (cel mai apropiat de Shakira, care se ocupă astăzi de afacerile ei), Antonio şi Eduardo - au fost şi ei sensibilizaţi de sărăcia din jur. Încă de la primul său hit, la 18 ani, „Piez dezcalzos“ („Picioare desculţe“ nume dat şi fundaţiei sale), interpreta s-a implicat în acţiuni caritabile. În 2007, Shakira şi iubitul său, Antonio de la Rua (fiul fostului preşedinte argentinian), au creat o asociaţie de mobilizare a cântăreţilor americani şi sud-americani.

Organizaţia „Alas“ („aripi“, în spaniolă, dar şi abreviere de la „America Latina Accion Solidaria“) foloseşte  faima membrilor săi pentru a convinge fanii şi politicienii să acorde mai multă atenţie copiilor care cresc în familii sărace.

„Alas“ a mobilizat cele mai mari staruri din ţările vorbitoare de spaniolă şi portugheză, precum Alejandro Sanz, Alex Rodriguez, Diego Torres, Juanes, David Bisbal, Ricky Martin, Tania Libertad.

Cauză umanitară comună

Aceştia au susţinut mega-concerte în Argentina şi Mexic şi au câştigat sprijinul şefilor de state şi al familiilor bogate din America Latină.

Banii sunt distribuiţi pentru hrana şi îngrijirea femeilor însărcinate, şcolarizarea copiilor străzii şi ajutor umanitar în caz de catastrofe naturale. La 3 aprilie 2006, Shakira a fost recompensată de ONU pentru efortul său umanitar.

Când a primit premiul (pe care l-a împărţit cu Angelina Jolie), artista a declarat: „Să nu uităm că la sfârşitul zilei, când toţi mergem la casele noastre, 960 de copii din America Latină sunt morţi din cauza sărăciei“. La 27 aprilie acelaşi an, la ceremonia Latin Billboard Awards, i s-a acordat distincţia „Spirit of Hope Award“.

Cea mai de succes artistă latino

Cu cele peste 50 de milioane de albume vândute, Shakira este cea mai „vandabilă“ artistă de muzică latino. În anul 2001, a obţinut un Grammy Award la categoria „Best Latin Pop Album“ pentru albumul „MTV Unplugged“.

În 2006 obţine o a doua distincţie, pentru „Oral Fixation Vol 1“, la categoria „Best Latin Rock/Alternative Album“. Aceste două recompense sunt cele mai importante din cariera ei. Alte albume: „Laundry Service“ (2001), „Grande Exitos“ (2002), „Live and Off The Record (2004) „Spotlight“ (2009).

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite