Scarlett Johansson, muza lui Woody Allen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între „puştoaica” Scarlett Johansson şi cineastul Woody Allen există o legătură evidentă: actriţa este muza care l-a inspirat în filmul “Vicky Cristina Barcelona”.

Nu este vorba de o relaţie de dragoste, ci de una mult mai subtilă: după Diane Keaton şi Mia Farrow, femeile care l-au inspirat în majoritatea filmelor sale,  tânăra Scarlett a fost denumită „noua muză a celui mai psihanalitic cineast american“.

Cel mai nou film al regizorului, „Vicky Cristina Barcelona“, încă nedifuzat în România, povesteşte aventurile romantice pe care le au două americance în Barcelona. Una e pe cale să se mărite, cealaltă (Scarlett) este o celibatară dezinhibată. Povestea fetelor va deveni tensionantă după întâlnirea cu un pictor (Javier Bardem) şi fosta lui soţie (Penelope Cruz). „Scarlett este întruchiparea femeii care mi-aş fi dorit să fiu“, a spus, într-un moment de „rătăcire“ psihanalitică, Woody Allen.

Departe de atitudinea crash a colegelor ei de generaţie Britney Spears sau Lindsay Lohan, Johansson­ îşi construieşte o imagine retro-glamour. Lookul ei împrumută ceva din Marilyn Monroe, Grace Kelly sau Kim Novak. În fotografii, poartă coc precum actriţele din filmele lui Hitchcock sau machiaj de „femme fatale“ à la Brigittte Bardot.

Pe 22 noiembrie, Scarlett va împlini 24 de ani, „dar are experienţă de actriţă cât avea Marilyn Monroe când a murit“ (Woody Allen). Cel care a intuit talentul nativ al fostei puştoaice de 14 ani a fost Robert Redford. În „Îmblânzitorul de cai“, Scarlett juca rolul unei tinere care suferă un accident de călărie, Grace MacLeana. „Are experienţa unei actriţe de 30 de ani“, anunţa Redford
talentul ei timpuriu, în 1994.

Cea mai sexy din lume

Primul său film cult, „Lost in Translation“ („Pierduţi printre cuvinte“, în 2003, în regia Sophiei Coppola) cu scena de deschidere - Scarlett alungită pe un pat de hotel din Tokio, în chiloţi, dar de o inocenţă tulburătoare - a tulburat o întreagă generaţie de adolescenţi.

Când „Lost in Translation“ a fost selecţionat la Oscar, Scarlett era mai mult decât o promisiune. Turiştii aflaţi în capitala niponă comandau, ca şi personajul principal al filmului, interpretat de actorul Bill Muray - un Martini Dry, la barul panoramic de la hotelul Hyatt din Tokio, unde s-au făcut filmările. Iar fanii au luat cu asalt versiunea karaoke a hitului formaţiei „Pretenders“ pe care Scarlett o interpretează într-o secvenţă.

Foarte repede, Scarlett devine imaginea Louis Vuitton, L’Oreal, Gap, Reebook sau a parfumului Calvin Klein, Eternity Moment.

Cititorii revistei FHM au desemnat-o „cea mai sexy din lume“, ocazie pentru ea să se scuze: „Senzualitatea este o atitudine interioară, dar care uneori se vede la exterior“.

„Vrei să te căsătoreşti cu mine?“

Scarlett l-a inspirat nu doar pe Woody Allen, ci o generaţie de băieţi tineri, cântăreţi sau scriitori. Rockerul Jack Antonoff, un fost prieten, o citează în melodia “Better Love”. Grupul electro-rock Teenagers îi dedică o piesă: “Nu sunt gelos, Scarlett. Vrei să te căsătoreşti cu mine?”, urlau băieţii, rupând corzile chitarelor, iar scriitorul Nicolas Rey nu încetează să o elogieze, numind-o “o blondă periculos de frumoasă” . În fine, Woody Allen, la rândul lui, suspină: „Sexual, Scarlett este irezistibilă“.

Are un frate geamăn

Mama actriţei, Melanie Sloan, new-yorkeză de origine poloneză cu strămoşi evrei, cinefilă şi admiratoare a filmului „Pe aripile vântului“, este producătoare de cinema. Tatăl lui Scarlett, arhitect danez, pe numele Karsten Johansson, este fiul unui regizor celebru de filme documentare. Pentru a completa acest tablou de familie, Scarlett are un frate geamăn, Hunter, născut la trei minute după ea, şi opusul ei: brunet, înalt de 1,95 m (ea are doar 1,67) şi încă un frate şi o soră, care au ales tot actoria ca profesie.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite