Scandal cu cântec la Festivalul Mamaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine începe unul dintre cele mai vechi festivaluri de muzică uşoară din România. Cea de-a 37-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia se va desfăşura în perioada

Mâine începe unul dintre cele mai vechi festivaluri de muzică uşoară din România.

Cea de-a 37-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia se va desfăşura în perioada 23-26 august, la Teatrul de Vară. Un eveniment despre care se spune că este o rampă de lansare a tinerelor talente, dar care lansează pe bandă, în fiecare an, o serie de scandaluri.

De data aceasta, implicaţi în conflict sunt compozitorul Andrei Tudor şi Mădălin Voicu, preşedintele juriului.
Una dintre piesele respinse la preselecţie a fost cea compusă de Andrei Tudor, "Pe o margine de lume", în interpretarea lui Vlad Miriţă. Compozitorul afirmă că preşedintele juriului, Mădălin Voicu, l-a sunat chiar în timpul audiţiei (încălcând astfel regulamentul) ca să-i spună că piesa respectivă este slabă şi că interpretul Vlad Miriţă cântă prost. "Dar pentru că suntem prieteni, dacă vrei tu, ţi-o trec", mi-a zis domnul Mădălin Voicu.
"Nu ştiu de ce a spus că suntem prieteni, pentru că în afară de a fi cântat vreodată pe aceeaşi scenă nu am avut alte tangenţe.

I-am spus s-o pice, dacă dânsul consideră că nu merită să intre în festival".
Andrei Tudor consideră că motivele pentru care piesa sa nu a intrat în concurs ţin mai degrabă de aranjamentele de culise decât de valoarea ei: "Am câştigat de foarte multe ori şi probabil a fost o saturaţie la numele Tudor. Chiar s-a spus în culise că anul acesta familia Tudor n-o să câştige. Andrei este fiul compozitorului Ionel Tudor şi al textierei Andreea Andrei.

Mădălin Voicu nu se simte vinovat

Contactat de "Adevărul", Mădălin Voicu consideră deplasată reacţia lui Andrei, "un băiat tânăr şi talentat" şi demontează acuzaţiile de abuz în funcţie care i se aduc. "Nu există vorbă de culise şi aranjamente, cel puţin în ultimii trei ani, de când sunt preşedintele juriului", spune Voicu. Audiţia pieselor din preselecţie a fost secretă, membrii juriului necunoscând identitatea compozitorilor şi interpreţilor. Imediat după votul care a decis prezenţa în finală a actualilor participanţi, juriul a deschis plicurile cu numele.

"Eu n-aveam de unde să ştiu cine sunt compozitorii sau ale cui sunt piesele", mărturiseşte Mădălin Voicu. Acesta recunoaşte că l-a sunat pe Andrei Tudor, simţindu-se "obligat, pentru că sunt prieten cu taică-su. I-am spus că mie nu mi-a plăcut piesa şi nu e la nivelul la care m-aşteptam să scrie". În juriu au fost cinci membri care au dat note între 7 şi 10. Andrei Tudor a obţinut media 8,50 şi nu s-a calificat în finală, clasându-se imediat sub ultimul finalist, care primise 8,60. Mădălin Voicu i-a acordat tânărului compozitor cea mai mică notă, 7. Din juriu au mai făcut parte solistul trupei Taxi, Dan Teodorescu şi Zoia Alecu.

"Nimeni nu mă poate bănui pe mine sau pe membrii juriului de subiectivism. Mă deranjează că Andrei şi Ionel Tudor cred că aş fi putut fi parte dintr-o conspiraţie legată de familia Tudor. Eu nu pot să pun înaintea calităţii vreun interes, aşa că este neavenită declaraţia lui Andrei", spune preşedintele juriului, care este de părere că un artist nu poate să scrie tot timpul bine, pentru că mai întâmpină şi probleme cu inspiraţia.

Două secţiuni, patru zile de festival

Primele două zile ale Festivalului Mamaia sunt rezervate concursului de interpretare, unde au fost înscrişi 20 de interpreţi ai secţiunii creaţie, unde vor participa 18 piese. Juriul va avea răgaz să decidă câştigătorii, sâmbătă, 25 august, fiindcă seara este dedicată în totalitate recitalurilor. Duminică, în ultima zi de festival, vom afla şi numele fericiţilor care vor pleca acasă cu premiile.

La secţiunea creaţie vor participa 18 melodii în primă audiţie, printre care se numără "1001 nights" (muzică şi text Raluca Anastasiu), "Mi se rupe inima" (muzică şi text Dan Helciug), "You took my soul" (muzica Andrei Kerestley, text Luminiţa Anghel), "Departe, undeva" (muzică şi text Ovidiu Komornyik).

Măruţă ne duce în culise

TVR 1 şi TVR Internaţional vor transmite în direct şi integral festivalul de la malul mării. La finalul fiecărei seri de festival, Cătălin Măruţă va modera emisiunea "Dopo Festival", unde va avea ca invitaţi membri ai juriului, concurenţi şi ziarişti, care vor comenta prestaţiile artiştilor.
"Dopo Festival" va fi difuzată la TVR 1, începând cu ora 0.50. Câştigătorul Trofeului Mamaia 2007 va primi un autoturism, iar premiile I la categoriile Creaţie - prime audiţii şi Interpretare valorează fiecare 1.500 euro. Consiliul Judeţean Constanţa va acorda şi Premiul In memoriam "Teo Peter".

Programul Festivalului

Joi, 23 august
21.00 - Concurs de interpretare
22.15 - Concurs de creaţie
23.45 - Recital Mihai Trăistariu şi prietenii săi

Vineri, 24 august
21.00 - Concurs de interpretare
22.15 - Concurs de creaţie
23.45 - Recital Milenium

Sâmbătă,25 august
21.00 - Recital Juriu cu Orchestra Radio Big Band: Mădălin Voicu, Daniela Vlădescu, Corina Chiriac, Berti Barbera, Paula Seling, Titus Andrei, Crina Mardare, Eugen Mihăiescu, Paula Mitrache, Mircea Drăgan, Adrian Romcescu, Mirabela Dauer, Dragoş Chircu
23.10 - Recital Krypton, Mondial, Taxi

Duminică, 26 august
21.00 - Gala laureaţilor
23.00 - Recital VH 2

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite