FOTO Românii cu talent ies pe firmament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul sezon al show-ului „Românii au talent“, prezentat de Smiley şi Pavel Bartoş, începe astăzi de la ora 20.30, la Pro TV. Andi Moisescu, Andra şi Mihai Petre sunt cei trei juraţi care vor hotărî cine este cel mai talentat român care merită recompensa de 120.000 de euro.

Formatul mondial de televiziune „Got Talent", al lui Simon Cowell, îşi încearcă norocul şi în România, începând din această seară. Chiar dacă prima emisiune, „America's Got Talent", a fost difuzată în 2006, formatul are parte deja de un succes răsunător în cele 40 de ţări în care a fost preluat acum.

Ideea de bază a concursului este că talentul nu înseamnă doar muzică sau dans, ci orice acţiune spectaculoasă şi imprevizibilă pe care un individ ar putea face-o. Show-ul de televiziune a scos din umbră şomere anoste trecute de prima tinereţe, de genul lui Susan Boyle, şi le-a transformat în celebrităţi recunoscute pe plan internaţional. Primele şase ediţii ale show-ului au fost înregistrate şi conţin cele mai bune momente din timpul preselecţiilor din ţară. În urma acestora, vor fi selectaţi concurenţii care ajung mai departe. Vor urma trei semifinale şi marea finală în direct din platourile din Buftea. 

În prima fază au avut loc preselecţiile cu producătorii. Din miile de oameni înscrişi au fost selecţionaţi, în medie, 200 de persoane din fiecare oraş. Cei care au primit cel puţin doi „Da" din partea juriului au şansa de a ajunge în semifinală. După difuzarea primelor şase ediţii, juriul va alege semifinaliştii.

Una dintre regulile ­show-ului permite juriului, care are la dispoziţie trei „X"-uri, să apese pe buton în cazul în care nu sunt mulţumiţi de ceea ce se întâmplă pe scenă. Dacă sunt apăsate toate cele trei „X"-uri, concurentul este obligat să se opreasca, chiar dacă nu şi-a terminat numărul.

Show-urile din ţară, pline de peripeţii

Echipa emisiunii a fost prezentă, în timpul verii, în cele mai importante oraşe din România, unde au avut loc preselecţiile. Pe lângă probele aferente, juriul şi prezentatorii au avut parte de dovezi de admiraţie din partea viitorilor concurenţi. Andra şi-a aniversat ziua de naştere în cadrul ­show-ului de la Timişoara, bănăţenii cântându-i „La mulţi ani". „M-am emoţionat foarte tare când sala a început să-mi cânte. E un sentiment foarte frumos să simţi atâta energie pozitivă chiar de ziua ta şi să ai în jur atâţia oameni care ţin la tine", a mărturisit Andra. La Cluj, Andi Moisescu a cântat o romanţă împreună cu o fostă profesoară de educaţie fizică în vârstă de 73 de ani.

Tot la Cluj, Andi Moisescu a mai acceptat provocarea de a merge pe monocicleta unui concurent. Pavel Bartoş a avut parte şi el de surprize, dar mai puţin plăcute. Actorul s-a accidentat la nas după ce a încercat să facă nişte jonglerii cu mingea, în timpul show-ului la Piatra Neamţ.

Audienţe-record

Interesul faţă de formatul „Got Talent" a crescut audienţa spectacolelor la cifre-record în ţările în care a fost difuzat. În aşteptarea următorului concurent şi a talentului, deseori ieşit din comun, audienţa s-a mutat de la clasicele francize de succes precum „Vrei să fii milionar?" la ­show-urile cu oameni normali, dar deloc obişnuiţi. Lansat în 2007, „Britain's Got Talent" a fost programul de divertisment cu cele mai mari audienţe obţinute în anul respectiv, ajungând la o medie de 11,6 milioane de telespectatori pe ediţie. Audienţa a crescut cu fiecare sezon, cea de-a treia ediţie a emisiunii, din 2009, a fost programul cu cea mai mare audienţă din ultimii zece ani. ITV1, postul de televiziune care difuzează acest show, a obţinut un rating-record de 18,3 milioane de telespectatori.

Show-ul a obţinut aceleaşi rezultate şi în SUA, unde audienţa medie a fiecărei emisiuni depăşea zece milioane de telespectatori, recordul fiind obţinut în cel de-al V-lea sezon, când NBC a atras 16,4 milioane de telespectatori.

Miza financiară

Banii puşi în joc în cadrul show-urilor de televiziune reprezintă un imbold puternic pentru toţi cei care participă, pe lângă dorinţa acestora de afirmare. „America's Got Talent" pune la bătaie un milion de dolari, în timp ce britanicii se luptă pentru marele premiu în valoare de 100.000 de lire sterline, dar şi pentru şansa de a-şi prezenta numărul în faţa reginei Angliei. Australienii au ridicat miza la 250.000 de dolari australieni, iar spaniolii - la 150.000 de euro. Francezii, germanii, italienii, olandezii şi cehii luptă pentru 100.000 de euro.

Talente din toată lumea

Petruţa Cecilia Kupper a impresionat juriul cu naiul ei

„World's Got Talent" este noul proiect despre care Simon Cowell a vorbit în 2010, imediat după succesul obţinut de formatul „Got Talent" la premiile Bafta. Ideea show-ului este de a aduce 25 de câştigători din diverse ţări în care formatul a fost difuzat şi de a le aşeza în faţa unui juriu format din şase persoane. Doi juraţi vor fi din SUA, doi din Marea Britanie şi doi din Australia, iar marele premiu se ridică la un milion de lire sterline, cea mai mare miză a show-ului de televiziune de până acum. 

Apariţii celebre la show-uri străine

Petruţa Cecilia Kupper a intrat în atenţia publicului internaţional după ce a cântat la nai în cadrul emisiunii „Das Supertalent", în Germania, impresionând până la lacrimi membrii juriului. Tânăra româncă stabilită în Germania alături de soţul şi fiica sa a ocupat al treilea loc în cadrul competiţiei, dar s-a bucurat de propulsarea ei în atenţia media, precum şi în a caselor de discuri. Ioan Veniamin Oprea, artist român cu domiciliul în SUA, a reuşit să uimească juriul de la „America's Got Talent" cu numărul lui unic: un tub colorat pe care îl manevrează cu corpul.

Dar primele care au încercat şi care au dus numele României peste Ocean au fost gemenele din trupa Indigo. Cele două tinere au vrut cu orice preţ să atragă atenţia şi să facă cunoştinţă cu celebritatea în cadrul show-ului „America's Got Talent", dar tot ce-au obţinut a fost o mustrare. Juriul, condus de David Hasselhof, le-a propus să se întoarcă în ţara natală şi să se lase de muzică. Şi gemenele de la Cheeky Girls şi-au încercat norocul, de data aceasta la „Britain's Got Talent", cu un dans în stil Bollywood. Fetele n-au reuşit să ajungă în semifinale.

Susan Boyle, exemplul reuşitei

Există concurenţi, majoritatea celebri, ale căror vieţi s-au schimbat definitiv după câştigarea concursului. Susan Boyle, una dintre cele mai cunoscute vedete lansate de „Britains Got Talent", a avut parte de performanţe-record: albumul ei de debut a fost printre cele mai bine vândute în 2009. Susan a reuşit să vândă peste 10 milioane de exemplare, chiar dacă albumul a fost lansat cu doar şase săptămâni înainte de sfârşitul lui 2009. În 2010, Susan Boyle a ocupat locul şapte în topul celor mai influenţi oameni din lume, realizat de revista „Time". Shaheen Jafargholi, băiatul de 12 ani care a impresionat juriul şi audienţa cu vocea lui, a fost invitat să cânte la slujba de comemorare a lui Michael Jackson, în iulie 2009, în Los Angeles.

image
Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite