Resuscitarea filmelor la Hollywood - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiecte precum „Tron: Moştenirea“, „Ghostbusters 3“ şi „Men In Black 3“ apar la peste un deceniu după lansarea filmelor originale. Producătorii apelează la nume îndrăgite din anii ’80 şi ’90 pentru a crea hituri cinematografice, dedicate unei noi generaţii de cinefili.

Permanenta criză de inspiraţie de la Hollywood a dat naştere unui nou gen de filme: continuări şi reluări ale unor poveşti consacrate, adaptări după seriale, benzi desenate sau postări de pe conturi de Twitter. Acestea apar la mai bine de un deceniu - în unele cazuri, aproape trei - după lansarea filmelor originale.

Efortul este unul destul de mare: muncă de convingere pentru readucerea distribuţiei principale şi crearea unui scenariu care să respecte întocmai esenţa filmelor anterioare din serie, dar şi să meargă mai departe, să uluiască, să aducă ceva nou.

Jeff Bridges, din nou programator

Exemplul cel mai la îndemână - şi cel mai ciudat - este chiar premiera-vedetă a acestei săptămâni: „Tron: Moştenirea", un science-fiction care continuă o poveste veche de 28 de ani. Ceea ce face cazul unul ciudat este că pelicula cu Jeff Bridges în rolul principal n-a fost un mare succes de casă pentru studiourile producătoare.

Realizat cu un buget de 15 milioane de dolari, filmul despre un programator atras în lumea digitală a reţelei de calculatoare a încasat doar 33 de milioane de dolari.

Ceea ce l-a ţinut în viaţă în toţi aceşti ani este afecţiunea unei categorii restrânse de public. „Tron" cel vechi a rămas în amintirea oamenilor datorită efectelor speciale revoluţionare (şi ieftine) la vremea aceea, o combinaţie de animaţie şi film tradiţional, cu decoruri care s-au evidenţiat datorită unor combinaţii de lumini fosforescente, care făceau personajele să pară că nu aparţin lumii reale. La 14 ani după lansarea sa, „Tron" a primit şi un Oscar pentru „realizări tehnice deosebite".

„Tron: Moştenirea" are loc în epoca contemporană şi, desigur, efectele speciale sunt mult mai performante, iar bugetul pe măsură, zvonindu-se a fi în jur de 300 de milioane de dolari. Compania Walt Disney, care a produs continuarea după aproape trei decenii, visează la încasări care să rivalizeze cu cele obţinute de „Avatar". Jeff Bridges îşi reia rolul lui Kevin Flynn, îmbătrânit cu 28 de ani şi nu prea, datorită unui „sejur" petrecut în lumea formată din cod binar, biţi şi bytes, care nu prea i-a creat riduri.

„Men In Black", a treia aventură

Tommy Lee Jones (stânga) şi Will Smith, în „Men In Black“



Prima peliculă în care Will Smith şi Tommy Lee Jones interpretau agenţi ai guvernului american responsabili cu controlarea „imigranţilor" extratereştri a apărut în 1997 şi a fost un succes surprinzător.

Tommy Lee Jones (stânga) şi Will Smith, în „Men In Black“

Realizat cu 90 de milioane de dolari, un buget destul de mare la acea vreme, filmul a încasat 590 de milioane de dolari în lumea întreagă. Şi, deşi finalul nu prea lăsa loc de continuare, aceasta a apărut cinci ani mai târziu. „Men In Black II" a fost un succes mai modest,
realizat cu un buget mai mare şi cu încasări totale mai mici - 441 de milioane de dolari.

Însă deţinătorii drepturilor pentru franciză s-au gândit că aceasta n-a „murit" încă şi astfel au anunţat, anul trecut, cel de-al treilea film. Tommy Lee Jones s-a lăsat destul de greu convins să-şi reia rolul „Agentul K", în timp ce Will Smith a acceptat imediat. „Men In Black III" se va lansa în 2012, la zece ani după pelicula anterioară. 

Continuarea „Tron"

În „Tron: Moştenirea", Sam Flynn (Garrett Hedlund) este obsedat să descopere misterul din spatele dispariţiei tatălui său, Kevin Flynn, şi este atras în aceeaşi lume a programelor neîndurătoare şi a jocurilor virtuale. Tron este numele unui program din reţeaua computerului cu care se luptă Kevin Flynn, singurul program care ar putea vedea o breşă în liniile de cod ale reţelei.

Vânătorii de fantome, la senectute

Secvenţă din filmul „Ghostbusters 2“



Cele două producţii „Ghostbusters/Vânătorii de fantome", lansate pe rând în 1984 şi în 1989, sunt printre cele mai îndrăgite filme din anii '80. Trei oameni de ştiinţă pierd finanţarea guvernamentală pentru proiectul la care lucrează şi decid să intre în afaceri pe cont propriu. Înarmaţi cu arme speciale, cei trei pornesc în căutarea şi prinderea jefuitorilor de morminte, a fantomelor şi a multor alte creaturi ciudate.

Cea de-a treia peliculă îi va aduce pe eroi în noul mileniu, la 21 de ani după ce s-a crezut că aventurile personajelor s-au încheiat. Ambele au fost succese de casă pentru deceniul în care au apărut - atunci când preţurile biletelor la cinema erau mult mai ieftine -, cu încasări de 291, respectiv 215 milioane de dolari.

Filmul va fi lansat tot în 2012 şi va avea acelaşi regizor, Ivan Reitman (tatăl nominalizatului la Oscar Jason Reitman, responsabil pentru pelicule precum „Juno" şi „Sus, în aer"). Din distribuţia originală a fost confirmat că vor reapărea Bill Murray, Harold Ramis şi Dan Aykroyd (actori care au dispărut în ultimul deceniu), Sigourney Weaver şi Ernie Hudson. Lor li se vor alătura actori din generaţia tânără: Anna Faris („Scary Movie") şi Bill Hader („Saturday Night Live").

Secvenţă din filmul „Ghostbusters 2“
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite