"Rapsodia mătăsii", în creaţia Lizei Panait

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Designerul "Casei Vili" a prezentat aseară cea mai recentă colecţie a sa . Liza Panait este un creator de modă original nu doar în sensul de inventivitate în design, ci mai ales în cel al

>> Designerul "Casei Vili" a prezentat aseară cea mai recentă colecţie a sa .

Liza Panait este un creator de modă original nu doar în sensul de inventivitate în design, ci mai ales în cel al lipsei de interes faţă de ideea de a şoca publicul cu orice preţ, prin creaţii extravagante, dar nepurtabile. Aseară, la World Trade Plaza, designerul a prezentat noua sa colecţie, "Silk Rhapsody", pe muzică interpretată live de Marius Mihalache şi trupa sa.

Adevărul: Sunteţi un designer consecvent cu el însuşi, care ţine cont de tendinţe, dar care le adaptează stilului său inconfundabil…

Liza Panait: Consider că principalul meu atu este faptul că am un stil personal, care poate plăcea sau nu, dar este original, mi l-am format în timp şi m-am străduit permanent să îl rafinez. Consecvenţa e bună până la un punct şi consider că nu am rămas ancorată în acelaşi punct, ci am evoluat şi o fac în continuare. Simţeam de mult că se va ajunge la o personalizare, chiar şi a tendinţelor, şi putem observa acest lucru la creatorii cunoscuţi care au avut norocul să se nască în locuri ce dau tonul.

Chiar şi în cadrul aceleiaşi colecţii putem observa o diversitate destul de mare, ceea ce este natural, având în vedere că aşa sunt şi oamenii, şi gusturile lor - într-o mare diversitate -, iar creatorii nu puteau omite această realitate.

- Care este genul/tipul de femeie la care vă gândiţi atunci când creaţi pentru o colecţie?
- Este răspunsul pe care îl dau mereu la această întrebare: nu din lipsă de inspiraţie, ci pentru că aşa stau lucrurile: creez în special pentru femeile care ţin la personalitatea lor şi vor să şi-o exprime şi prin vestimentaţie.

Astfel, le ajut să se simtă bine, sigure pe ele, indiferent dacă au ori nu măsuri sau vârstă de manechin. Clientele mele sunt de toate vârstele, cu măsuri şi conformaţii de la manechin la "extralarge" şi au avantajul că nu riscă atunci când merg undeva să mai întâlnească şi alte doamne cu haine identice. Asta, pentru că evit să repet modelele pe cât posibil şi lucrez în special unicate sau serii foarte mici, dar la care poate diferi întotdeauna ceva.

- De unde numele noii colecţii prezentate aseară şi care este tema ei?
- Noua mea colecţie se numeşte "Silk Rhapsody" pentru că partea determinantă a ei este realizată din mătase naturală (100%)! Şi chiar am dorit să fie o rapsodie a mătăsii. O altă surpriză este tocmai mătasea, care nu e cea clasică, ci una cu aspect de in, cânepă, sac sau orice, dar nu mătase… Şi totuşi este 100% SILK. Am vrut să realizez o colecţie care surprinde, provoacă, una nonconformistă, cu multe detalii şi efecte decorative realizate manual.

Ţinutele sunt confortabile, iar alternarea materialelor transparente cu structuri diferite conferă un plus de feminitate şi rafinament. O nouă invitaţie către ţesături naturale, pentru femeile care se simt aproape de tot ce e natural.

- Cum reuşiţi să nu intraţi în polemici cu niciun alt designer, într-o lume în care orgoliile sunt foarte mari?
- Cred cu tărie că în modă, ca şi în alte domenii, designerii trebuie să se exprime prin ceea ce realizează, prin stilul lor, prin colecţiile lor, nu prin polemici, "ciocniri" sau atacuri la adresa altora. De altfel, consider că aceste metode denotă slăbiciune şi lipsa adevăratelor mijloace de exprimare, care duc la o mediatizare excesivă, la creşterea unei imagini care dispare odată cu stingerea sursei.

Timpul va fi adevăratul arbitru în aceste polemici. Cred că este loc pentru toţi sub soare, chiar dacă la noi piaţa este mică şi cam săracă. De altfel, aţi auzit multe polemici şi scandaluri între designerii din ţările cu tradiţie în domeniu? Nu, pentru că fiecare încearcă să se ridice prin talent, muncă, şi nu dând altora în cap pentru a-i "ţine" mai jos decât ei. Plus că acolo sunt destui critici de modă care încearcă să rămână imparţiali, corecţi şi obiectivi, chiar dacă moda în sine este un domeniu destul de subiectiv.

>> Creez mai ales pentru femeile care ţin la personalitatea lor, indiferent dacă au ori nu vârsta şi măsurile unui manechin
Liza Panait

"Relaţia dintre femeia din sală şi cea de pe podium este foarte importantă"

- Apelaţi mereu la aceleaşi manechine: femei mature, cu alură de fiinţe independente, împlinite fizic şi profesional!

- Cum spuneam, consecvenţa e bună, dar creativitatea nu se alătura foarte bine, întotdeauna, acesteia. Cred însă că am reuşit să gestionez foarte bine în timp şi una, şi alta, fără să-mi afecteze originalitatea şi ineditul. Referitor la manechinele pe care le solicit: este adevărat că apelez mereu la un nucleu de bază care a dovedit, în timp, profesionalism, caracter şi solicitudine.

Este adevărat că unele fete au o anumită vârstă, sunt mai cu forme, dar asta este şi "politica" noastră. Apoi, consider că hainele stau mai bine pe astfel de manechine şi mai ales că relaţia dintre femeia din sală şi cea de pe podium este foarte importantă pentru afacerea mea.

Dacă femeia din sală se simte mai "aproape" de manechinele mele, atunci se va simţi confortabil şi în hainele pe care le poartă acestea şi va deveni mai deschisă, mai relaxată şi mai sigură pe ea. Şi cea mai importantă este ea, clienta, care vine să cumpere fiind sigură că face o alegere bună.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite