Raluca Zenga iubeşte cărţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soţia antrenorului Walter Zenga este o cititoare înfocată şi vrea să scrie o carte. Am provocat-o la o discuţie despre pasiunea ei. Raluca povesteşte câteva lucruri despre cărţile pe care le-a citit şi îşi spune părerea despre vedetele care scriu.

Raluca Zenga a făcut cunoştinţă cu cărţile prin intermediul părinţilor ei. „De la o vârstă fragedă m-au «împrietenit» cu lectura, de la cărţi de aventură, science-fiction şi călătorii pline de fantezie în copilărie până la statica fermecătoare a nuvelelor lui Bassarabescu, macabrul lui Gala Galaction şi naturalismul lui Emile Zola, cu «Bucuria de a trăi», care mi-au însoţit adolescenţa”, povesteşte vedeta, care a început să îşi aleagă singură cărţile pe la aceeaşi vârstă.

Momentan, Raluca se foloseşte de lectură ca sursă de informaţii. „Caut cărţi care să-mi completeze cunoştinţele de Orientalistică, cărţi despre istoria religiilor sau ale unor mari personalităţi poltice, precum Benazir Bhutto, fostul prim-ministru al Pakistanului, şi Kemal Mustafa Ataturk, fondatorul Turciei moderne, sau cărţi de călătorie care să te transporte în lumi de un magnetism aparte”, spune soţia lui Walter Zenga, pe care o atrag cel mai mult statele Asiei Centrale şi ale Orientului Mijlociu. Favoritele ei în acest domeniu sunt cărţile lui Colin Thubron, „Umbre pe Drumul Mătăsii” şi „Inima pierdută a Asiei”.

Un blog „Superficial”

Blogul Ralucăi, www.superficiala.com, a fost creat iniţial ca o arhivă virtuală în care să păstreze articole scrise pentru o revistă.

„Mi-am dat seama că pot continua să-mi public ideile propunându-le în acest format de lectură virtuală. Şi aşa am lansat Superficiala, un blog care primeşte zilnic vizite din toata lumea”, spune Raluca. „Superficiala este un blog jurnalistic, nu un blog de vedetă, eu tratez argumente de interes internaţional încheie «superficiala», teme dragi mie, de esenţa feministă, ceea ce consider că poate avea un impact asupra cititorilor mei.

Nu mă folosesc de blog ca de un jurnal «Dear diary, azi am fost la cutare eveniment monden şi... »”, explică vedeta, care abordează teme precum soarta femeilor musulmane sau filmul coproducţie italiano – franceză – română „Pa-ra-da” .

Cărţile „capitale” ale doamnei Zenga sunt enunţate pe blogul ei personal. „Alegerea lui Sophie” de William Styron, „Middlesex” de Jeffrey Eugenides, „Absurdistan” de Gary Shteyngart, „Numele meu e Roşu” de Orhan Pamuk, şi „Lunar park” de Bret Easton Ellis sunt cărţile care îi insuflă Ralucăi dorinţa de a scrie.

Vrea să scrie

Despre cărţile care au făcut furori la noi, Raluca spune: „Nu am fost sedusă de cărţile lui Dan Brown, iar cât despre Coelho... să zicem că îl prefer pe Mario Vargas Llosa”. 

Primul ei roman este, însă, în stand-by. „Am experimentat cu numeroase scindări în stilul propriu, transformări tematice şi schimbări «de macaz», de aceea întâi trebuie să stabilesc bine în ce direcţie să-mi îndrum scrisul”, explică viitoarea autoare. „Soţul meu mă îndeamnă să scriu despre viaţa noastră în cinci ţări cu religii, culturi şi tradiţii diferite, unde am avut ocazia să trăim până acum. Eu aş mai aştepta însă să mai cutreierăm lumea, să mai adaug câteva capitole”, spune Raluca.

Pe noptiera vedetei există două cărţi. „Drumul către Kandahar: Iran, Irak, Pakistan şi Afganistan - cronici ale Islamului” al jurnalistului englez Jason Burke, şi „Leagănul pisicii” a lui Kurt Vonnegut.

Despre vedetele care scriu

Scrisul printre vedete pare a fi o nouă modă în lumea mondenă.

„Dacă vedetele au lucruri de spus şi dacă au talent, cu atât mai interesant! Nu cred că toată lumea poate adera la acest «trend» cu acelaşi succes totuşi! Până la urmă este un har!”, spune Raluca.

 Dar există şi cazuri fericite, în care cititorul ajunge la sfârşitul cărţii cu satisfacţie, preţuind şi mai mult vedeta respectivă”. Pentru Raluca, una din aceste cărţi scrisă bine de o vedetă este autobiografia „Scar Tissue”, a lui Anthony Kiedis, solistul Red Hot Chilli Peppers.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite