Radu Moraru: Sunt un om liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizatorul TV afirmă că poate invita în emisiune pe oricine, în timp ce la alte televiziuni „sunt tot felul de curentaţi care încep să urle“. Radu Moraru nu vrea petrecere aniversară. Gândul lui este la muncă, la lansarea postului de televiziune Vox News şi la emisiunea pe care o realizează seară de seară.

Omul de televiziune Radu Moraru împlineşte astăzi 40 de ani, dar nu se gândeşte să petreacă. „Clar nu o să fac nicio petrecere acum, o să o amân - o voi face la un moment dat. De foarte multe ori am zis că nu chefuiesc de ziua mea şi au fost mulţi ani în care nu am apucat. Dar, până la urmă, fiecare zi e ziua ta, aşa că nu trebuie să marchezi neapărat prin nu ştiu ce eveniment", spune Moraru, care îşi doreşte să fie sănătos şi să-i meargă toate proiectele pe care le are în plan.

Perioada aceasta este foarte aglomerată pentru „Naşul", care, pe lângă emisiunea TV, se mai ocupă şi de proiecte personale (consultanţă de marketing pentru diferite companii româneşti şi străine).

Vox News, „copilul" său

Proiectul pe care se concentrează „Naşul" în acest moment este lansarea Vox News, din al cărui portofoliu deţine 60%. „Nu va semăna cu nimic din ce este astăzi pe piaţă. La noi, televiziunile de ştiri nu sunt, de fapt, de ştiri, iar cele generaliste nu sunt generaliste. E foarte greu să spun astăzi că vom face o televiziune de ştiri sau una generalistă", a declarat el.

Postul TV va reîncepe să emită în următoarele săptămâni şi îşi propune să se diferenţieze de posturile isterice sau cele care tratează ştirile ca pe un divertisment.

„Eu sper ca omul în fiecare zi să dea pe Vox News măcar câteva minute din raţiuni utilitare şi apoi de plăcere de a vedea altceva decât ceea ce există pe piaţă", a explicat Moraru, care a mai precizat că nu va avea o emisiune în cadrul postului TV. „Poate eventual să fiu invitat, dar nu să fac o emisiune", a punctat „Naşul".  

B1 TV nu a fost scutit de criză

Întrebat dacă crede că mai este loc pentru o televiziune pe piaţă, el a răspuns că, din punctul lui de vedere, multe dintre canalale de astăzi nu pot fi numite televiziuni pentru că nu au o identitate şi nicio raţiune economică. Dar B1 TV are o raţiune economică, având în vedere că postul TV a avut în 2009 pierderi aproape egale cu cifra de afaceri? „Are şi identitate, şi raţiune economică.

B1 a fost de la bun început construit să fie un post mic, curat, credibil şi de publicistică. După cum se vede, noi ne-am păstrat aceeaşi identitate de când am pornit", a declarat „Naşul".

În ceea ce priveşte pierderile, el spune că este vorba doar de investiţii, şi nu de datorii. În viziunea lui, un atu al postului îl reprezintă emisiunile cu tradiţie pe care postul le are încă de la început şi care au rezistat, cum ar fi „Pasul Fortunei", „Naşul" sau „6! Vine Presa"

Criza nu a ocolit nici

B1 TV. Şefii au renunţat la mai mulţi angajaţi în ultimii doi ani. Dar „Naşul" este optimist şi crede că vom trece uşor peste criză.
„Media este lovită, dar, pe de altă parte, are şi cea mai mare forţă de revenire. Nu o fi chiar ca pasărea Phoenix, dar are o altă dinamică. Te-ai prăbuşit repede, dar poţi să te ridici la fel de repede", a explicat Radu Moraru. 

„Naşul"  şi PDL

În ceea ce priveşte schimbul de replici pe care l-a avut cu Ciutacu sau alţi reprezentanţi din Realitatea TV, Moraru nu-i dă prea mare atenţie: „Sunt un om liber şi diferenţa dintre mine şi ei este că eu chiar pot să spun ce gândesc la un moment. Mai ales când văd nişte aberaţii, indiferent cine le spune".

Întrebat de ce invită mai mulţi reprezentanţi din PDL decât din alte partide, acesta a răspuns: „La noi poate veni oricine. Şi preşedintele, şi liderul opoziţiei, pentru că la noi se pun toate întrebările. Miniştrii PDL vin cu greu, dar o fac ştiind că aici este o platformă unde măcar pot vorbi. Când se duc la Realitatea sau la Antena 3 nici nu apucă să vorbească pentru că sunt tot felul de curentaţi care încep să urle". 

"Când invitaţii se duc la Realitatea sau la Antena 3, nici nu apucă să vorbească pentru că sunt tot felul de curentaţi care încep să urle."
Radu Moraru
Realizator TV

Radu Moraru despre jurnalişti

„Adevărul": Vă consideraţi cel mai mare om de talk-show din România?

Radu Moraru: Nu.

Dar cine este?

În fiecare zi avem. Sunt unii care în fiecare zi sunt cei mai mari şi cei mai tari.

Ne puteţi da nume?

Sunt aşa de mulţi...

Nu sunt atât de mulţi, doar dacă o spuneţi cu ironie.

Asta spun şi eu. Sunt mulţi. Dacă te uiţi la realizatorii de talk-show-uri cum vorbesc şi cum se bat cu pumnul în piept în fiecare zi, ai impresia că sunt doctori în televiziune. Eu sunt „Naşul" şi atât.

Dar ziarişti mari pe care să îi respectaţi sunt?

Da, dar recunosc că în urmă cu ceva ani erau mult mai mulţi oameni pe care îi respectam. Acum îmi plac Tolontan, Cartianu, Cristoiu. Îmi plac mulţi puşti care vin din urmă şi care, dacă nu se vor prostitua precum profesorii lor, vor ajunge nume importante. Îmi place şi Turcescu.

A fost ideea dumneavoastră ca Turcescu să vină la B1?

A fost o idee comună. Cred că eu, Bobby Păunescu şi Robert ne-am găsit şi momentul foarte bun şi cred că nu prea ai unde să mai mergi astăzi. E o problemă că nu mai ai unde să te duci pentru un anumit gen de publicistică. Pro TV nu practică acest gen, nici Prima TV. Să te duci la moguli, se ştie că acolo e o problemă şi asta o spun chiar oameni din interior. Eu sunt un fel de garanţie.

Dumneavoatră primiţi telefoane de la Bobby Păunescu în legătură cu invitaţii pe care îi aduceţi în emisiune?

Nu. Eu cu Bobby suntem oameni care de când ne-am cunoscut şi până azi discutăm, ne pronunţăm, suntem de acord pe lucruri. Cine ar accepta un parteneriat din acesta dacă lucrurile nu ar fi fost în limita normalului?

Toţi ceilalţi de la restul televiziunilor...

Da, dar nu este normal. Culmea, când ne-am întâlnit ne-am întrebat dacă vom putea fi parteneri timp de zece ani, că erau vremuri tulburi în 2000. Iată că ne-au ieşti 10 ani şi chiar vorbeam că este foarte posibil să ne iasă şi următorii 10, 20 de ani.

"Dacă te uiţi la realizatorii de talk-show-uri cum vorbesc şi cum se bat cu pumnul în piept în fiecare zi, ai impresia că sunt doctori în televiziune."

Carte de vizită

Data naşterii: 24 septembrie 1970

Educaţie: Absolvent al Facultăţii de Psihologie-Sociologie, Universitatea „Hyperion"

Activitatea profesională:

1993-1995 - realizator TV la TVS Holding Braşov
1994-1996 - redactor, „Evenimentul zilei"
1995-1996 - producător TVR 1
1996-1997 - realizator şi producător emisiuni ProTV
1998-2000 - realizator şi producător Antena 1
2001 - prezent - realizatorul emisiunii „Naşul" la B1 TV

În 2008 şi în 2009 a primit „Premiul TV Mania  - Cel mai bun realizator de talk-show". Este căsătorit şi are o fetiţă, Catinca.

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite