Radu Beligan şi-a sărbătorit cei 92 de ani pe scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Beligan va interpreta rolul principal din "Egoistul“ Foto: arhivă
Radu Beligan va interpreta rolul principal din "Egoistul“ Foto: arhivă

Maestrul Radu Beligan şi-a sărbătorit, marţi seara, pe scena Palatului Naţional al Copiilor, împlinirea venerabilei vârste de 92 de ani, oferind admiratorilor săi prilejul de a asista la minunatele sale "Confesiuni despre Artă şi Viaţă".

Timp de două ore, actorul a vorbit, iar publicul a ascultat mărturisiri legate de personalităţile lumii teatrale care i-au marcat destinul şi cariera de-a lungul timpului, despre modelele sale.

Cu vocea sa inconfundabilă maestrul a istorisit amintiri despre oameni mari: Lucia Sturdza-Bulandra, Ion Iancovescu, Alexandru Giugaru, George Vraca, Aura Buzescu, Nicolae Bălţăţeanu, Victor Ion Popa, Elvira Godeanu, Sică Alexandrescu, Vasiliu Birlic, Eugen Ionesco - acestea fiind doar câteva destine care s-au întâlnit cu cel al lui Radu Beligan şi care l-au făcut să fie actorul prin excelenţă, informează Agerpres.

"72 de ani de carieră înseamnă cam jumătate din viaţa teatrului în România. Ei m-au făcut să cresc, să mă feresc de boemie, de la fiecare din ei - actori, regizori, machiori, costumieri - învăţând câte ceva, pentru care le sunt astăzi recunoscător", a spus maestrul Beligan.

Discursul a fost întrerupt doar de imagini şi secvenţe al căror protagonist principal a fost Radu Beligan, oferind, printre altele, spectatorilor posibilitatea de a asculta celebra 'Scrisoare mamei' de Serghei Esenin, cu care a debutat în faţa Luciei Sturdza-Bulandra, un fragment din 'Richard al III-lea' de William Shakespeare, la premiera căruia a primit o telegramă de la însuşi Lawrence Olivier, un celebru Richard, sau un alt uimitor fragment din 'Scrisoarea a III-a' eminesciană în interpretarea inegalabilă a marelui George Vraca.

"Mă pregătesc să învăţ un rol. Am ajuns la vârsta în care fiecare zi e un cadou ceresc. Marea izbândă a îndelungatei mele vieţi este că mi-am păstrat starea de elev", a mai adăugat maestrul.

Născut în comuna Galbeni (jud. Bacău), la 14 decembrie 1918, a absolvit Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti în 1938.

În stagiunea 2010 - 2011 a Teatrului Naţional Bucureşti, marele actor al scenei româneşti joacă în spectacolul "Egoistul". Radu Beligan are un rol secundar în filmul "Medalia de onoare", o comedie neagră regizată de Călin Peter Netzer (2010).

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite