„Puşca şi cureaua lată“, la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Mureş a decis, ieri, că procesul intentat de rapsodul Mircea Simionca, din comuna mureşeană Vătava, cântăreţilor Traian Ilea şi Valeria Ilea Codorean pentru paternitatea piesei „Când eram tânăr fecior“ sau „Puşca şi cureaua lată“ va fi strămutat la Cluj.

 Instanţa a soluţionat astfel excepţia necompetenţei teritoriale a Tribunalului Mureş, invocată de pârâţi prin întâmpinarea depusă la dosar, prin care au cerut ca această cauză să se judece la Tribunalul Cluj, acolo unde au domiciliul.

Drepturi pentru folclor

Mircea Simionca a cerut recunoaşterea drepturilor de autor asupra piesei „Puşca şi cureaua lată“, pe care susţine că a lansat-o încă din anul 2002, sub denumirea „Când eram tânăr fecior“ şi a solicitat de la pârâţi despăgubiri în valoare de 100.000 de lei.

În plus, Simionca a solicitat instanţei să dispună încetarea producţiei şi a difuzării înregistrărilor în care apare piesa în litigiu, distrugerea suporturilor materiale cu înregistrări şi scoaterea din circuitul comercial a înregistrărilor.

În întâmpinarea depusă la dosarul cauzei de Traian Ilea şi Valeria Ilea Codorean se arată că această piesă face parte din folclorul românesc, circulă liber şi deci nu intră sub incidenţa legii drepturilor de autor, întrucât în cazul folclorului nu poate fi vorba de un anume autor. Cei doi au solicitat respingerea acţiunii ca neîntemeiată.

Traian Ilea şi Valeria Ilea Codorean mai susţin că, deşi au lansat piesa abia în 2 februarie 2005, la Etno TV, au cântat-o cu mult înainte, la numeroase nunţi.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite