VIDEO Pro TV, la 15 ani de la prima emisie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1 Decembrie, Ziua Naţională a României, a căpătat, în ultimii ani, şi conotaţia unei sărbători a televiziunii care „gândeşte liber“. După 15 ani de la celebrul salut al Andreei Esca, „Bună seara, România! Bună seara, Bucureşti!“, postul de televiziune rămâne pe primul loc în preferinţele publicului. Câţiva dintre pionierii Pro TV-ului sunt şi astăzi prezenţi pe micul ecran la aceeaşi televiziune.

Astrologul Neti Sandu, în vârstă de 52 de ani, se numără printre figurile cunoscute publicului încă din prima lună de emisie a postului, decembrie 1995. Prezintă şi realizează horoscopul de 15 ani, în fiecare dimineaţă, în cadrul jurnalului.

Tocmai împlinise 37 de ani când a început să lucreze la Pro TV, primind o şansă pe care nu o aştepta. La fel ca Andreea Esca, şi-a păstrat aceeaşi coafură şi acelaşi stil şi nu se gândeşte la schimbare, pentru că, mărturiseşte ea, şi-a găsit locul. Se scoală la 3.30 dimineaţa, de luni până vineri, dar spune că aşa a ales să-şi trăiască viaţa.

Citiţi şi: Pro TV - şi înger, şi demon

„Adevărul": Ce vă amintiţi din primele zile la Pro TV, în 1995?

Neti Sandu: Eram într-o stare euforică: pe jumătate fericire, pe jumătate îngrozită. Îmi era frică pentru că nu ştiam cum e să fii în direct, cum e să citeşti de pe prompter şi ce impact o să am asupra celor care mă văd. Chiar dacă aveam un an de radio, televiziunea era ceva nou.

Cum a decurs prima întâlnire cu Adrian Sârbu?

Prima întâlnire a fost când lucram încă la radio. Eu făceam rubrica Horoscop la „Prieteni ProFM Salut" în 1993, la emisiunea prezentată de George Mihăiţă. Nu aş fi ştiut că Adrian Sârbu m-a remarcat dacă nu se întâmpla ca Mihăiţă să uite să mă cheme să prezint rubrica într-una dintre ediţii. După ce-am aşteptat trei ore, l-am văzut pe Mihăiţă când a ieşit din emisie şi nu ştia ce să mai zică. Atunci domnul Sârbu a intrat şi el în cameră şi a întrebat: „Unde mi-e horoscopul?". La câteva zile, m-a chemat în birou şi mi-a spus: „De azi eşti angajată".

Aţi simţit vreodată nevoia unei schimbări, fie de post TV sau de imagine?

De post TV nu poate fi vorba, în niciun caz. Nu aveam unde să mă duc să-mi placă mai mult decât aici. De imagine, cred că mi-ar fi plăcut să joc ceva comic. Eu nu ştiu dacă aş putea, dar dacă m-ai întrebat, ţi-am spus. Tot aşa mi-ar fi plăcut să şi dansez.

Ce a învăţat Neti Sandu în toţi aceşti ani din „Şcoala Pro TV"?

Am învăţat o disciplină care mi se potriveşte. Am învăţat să fiu multifuncţională, să mă exprim în mai multe feluri, practic e o şcoală în care am tot timpul ceva de învăţat şi e şi un loc în care poţi să pui în practică.

M-am reformat, m-am stilat, am luat ceea ce am crezut eu că mi se potriveşte. Am mai învăţat să trăiesc într-o colectivitate în care trebuie să fii cel mai bun şi să te menţii la nivelul de top, iar asta înseamnă să fii într-o permanentă concurenţă cu tine.

Ce înseamnă Pro TV?

Pentru mine este o familie, un permanent hobby pe care îl exersez pe post de serviciu, este cea mai bună cale de exprimare.

Dacă nu aţi prezenta horoscopul, ce altceva aţi face?

Cred că aş scrie. Pentru că asta făceam şi înainte.

Cum arată o zi din viaţa dumneavoastră?

Mă trezesc la 3.30, la 5.00 ajung în redacţie, corectez horoscopul, merg la machiaj şi intru în emisie. Vin acasă şi mă decuplez de la stresul de direct, mă odihnesc un pic şi mă apuc de scris. În timpul zilei mai ies la o plimbare, la un restaurant cu prietenele mele, iar seara, pe la 21.00, deja mă duc la culcare.

Nu v-aţi plictisit să faceţi acelaşi lucru de 15 ani?


Nu e acelaşi lucru. Fac horoscopul pentru câteva reviste din trust, am avut o perioadă când îl făceam şi pentru radio, iar în fiecare vineri de la ora 14.00, alături de Elena Lasconi, stau de vorbă cu telespectatorii la videochat-ul de pe ştirileprotv.ro.

Aţi simţit vreodată că serviciul vă acaparează viaţa personală?

Da, dar asta nu mă deranjează. E alegerea mea. 

"În prima zi eram într-o stare euforică: pe jumătate fericire, pe jumătate groază."
Neti Sandu
astrolog

Gianina Corondan a scăpat de „ticul Pro"

Gianina Corondan a prezentat rubrica meteo din 1996 până în 1998, la Pro TV

Gianina Corondan s-a remarcat prin modul atipic şi îndrăzneţ de a prezenta o rubrică destul de anostă până atunci, respectiv starea
vremii.

A renunţat la meteo în 1998 şi nu regretă, pentru că este „ca şi cum ai regreta anii de şcoală". De atunci a avut ocazia să fie „în foarte multe ipostaze" şi să încerce şi alte expresii artistice.

Într-un exerciţiu de imaginaţie, Gianina ştie cum ar fi arătat viaţa ei dacă ar fi rămas la meteo. „Pro-babil că aş fi avut un mic tic verbal, aş fi folosit prefixul «pro» în toate, ultraprolific, chiar şi-n afara televiziunii: «ce promantic eşti, vai ce procodil uriaş, aş mânca nişte prune uscate şi tot aşa", spune Gianina în stilul specific.

„Şi dacă ramânem pe tărâmul ficţiunii, cred că aş fi fost integrată în tot ceea ce înseamnă Pro, aş fi avut conversaţii cu State de România, aş fi dansat pentru tine şi aş fi prezentat meteo din când în când în emisiuni de divertisment, că e amuzant uneori să ne mai hăhăim de amintiri", adaugă prezentatoarea TV.

Reţeta succesului

Andreea Raicu, Mihaela Rădulescu, Adriana Muraru, Andreea Berecleanu şi Andrei Zaharescu, Cristian Tabără, Radu Moraru şi Lucian Mândruţă sunt câteva dintre vedetele fabricate de Pro. Cum? „Cum au reuşit şi versiunile sale din Cehia şi din Bulgaria. Cu reţeta americană de succes, cu o bună organizare şi viziuni noi, cu dăruire şi muncă multă şi mai ales cu ajutorul lui Adrian Sârbu", este de părere Gianina Corondan.

Gianina îi urează postului „să fie ca la 1 an" şi „să declare şi să simtă ce înseamnă «România, te iubesc!»". 

Program de 1 Decembrie

Gianina Corondan a prezentat rubrica meteo din 1996 până în 1998, la Pro TV

Esca la 1 decembrie 1995 şi  în prezent



Acum 15 ani, postul Pro TV, sub patronatul lui Adrian Sârbu, a început să emită la ora 19.00, cu prima ediţie a ştirilor.

Andreea Esca, îmbrăcată într-un sacou roşu pe care a continuat să-l poarte la fiecare aniversare, le spunea românilor „Bună seara, România! Bună seara, Bucureşti!". „La 1 decembrie 1995, a început o revoluţie în televiziune, pentru că Pro TV a schimbat faţa televiziunii", îşi amintea Andreea Esca.

„Cabina Pro TV", „Pache şi prietenie", „Pro Nato", „Nouă ne pasă" şi „ProTevelionul" sunt câteva dintre momentele cu semnificaţie specială în istoria televiziunii  şi care au marcat evenimente importante ale societăţii româneşti - de la alegeri locale şi până la aderarea la Uniunea Europeană.

În prezent, vedetele Pro TV spun „România Da", alături de trupa Zdob şi Zdub, într-un videoclip ce va fi difuzat astăzi, pentru a marca 15 ani de la înfiinţarea televiziunii.

Imn de aniversare

Esca la 1 decembrie 1995 şi  în prezent

O parte din echipa Pro, costumată de sărbătoare, în 2010



Proteviştii s-au transformat în ciobănaşi şi mioriţe ale vremurilor noastre şi îi invită pe români să renunţe la „Nu" şi să strige cu toţii „România Da", la fel ca în imnul noii campanii.

De ziua de naştere a postului, emisiunile au pregătit ediţii speciale. Show-ul lui Cătălin Măruţă are astăzi două ediţii speciale - la ora 10.00 şi la ora 15.00. Imediat după prima întânire cu Cătălin Măruţă, de la 11.00 va fi difuzat filmul „Harry Potter şi Ordinul Phoenix". Seara se va încheia cu finala „Dansez pentru tine", de la ora 20.30.

O parte din echipa Pro, costumată de sărbătoare, în 2010
Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite