Prinţul dansului flamenco, marea dragoste a lui Naomi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A dansat în faţa a peste 12 milioane de oameni, pe 600 de scene ale lumii. Joaquin Cortes revine la Bucureşti pe 19 decembrie, cu premiera "Zapatos Blancos", la un interval de un an şi jumătate

A dansat în faţa a peste 12 milioane de oameni, pe 600 de scene ale lumii. Joaquin Cortes revine la Bucureşti pe 19 decembrie, cu premiera "Zapatos Blancos", la un interval de un an şi jumătate de la primul său spectacol oferit publicului român, "Mi Soledad".

Frumuseţea fizică şi extraordinara charismă scenică fac din Cortes unul dintre cei mai cunoscuţi dansatori de flamenco.

Desemnat anul trecut, de revista "Elle", cel mai sexy bărbat din lume, prinţul "gitano" al dansului şi-a asigurat picioarele pentru suma de trei milioane de euro. Flamenco, "acel cântec precum un dans", cum spunea poetul Garcia Lorca, ţine de pasiune şi afecte extreme şi se transmite din generaţie în generaţie.

"Flamenco înseamnă arta mişcării venite din Andaluzia, iubire, sânge, poezie. Dansul lui Joaquin este un torent. Muzica este spiritul său, mişcarea este raţiunea de a fi. Toate se traduc prin graţia care nu se exprimă prin cuvinte, ci prin gesturi şi priviri. Prin cuvinte se spun lucruri omeneşti. Prin flamenco se exprimă emoţii la cea mai înaltă intensitate", scria "El Pais" despre magia pe care o creează, la fiecare spectacol, cel mai vandabil produs artistic de export al Spaniei.

"Copilăria mea a însemnat să iau lecţii de dans de la unchiul meu, cel care, la rândul lui, a învăţat flamenco de la străbunii lui", spunea Cortes într-un interviu. Flamenco se regăseşte sută la sută în muzica ţiganilor andaluzi. Joaquin o are în sânge, pentru că s-a născut (în 1969, pe 22 februarie) la Cordoba, într-o familie tradiţională ţigănească. Joaquin a crescut într-un cartier sărac din Madrid. Unchiul lui, Cristobal Reyes, dansator profesionist, l-a încurajat să urmeze în paralel cu flamenco şi dansul clasic.

La 15 ani, în trupa naţională de balet

Sfaturile unchiului înţelept au dat roade, pentru că, la vârsta de 15 ani, Joaquin era primit în trupa de balet a Operei naţionale spaniole, cu care a dansat pe importante scene ale lumii, printre care şi Metropolitan Opera House din New York.

La formarea profesională a lui Joaquin Cortes au contribuit numeroşi maeştri în arta dansului, printre care El Guito, Maria Magdalena, Victoria Eugenia sau Juana Taft. Abia trecut de 25 de ani, Joaquin devine prim-solist al baletului Naţional Spaniol. În 1990, se decide să urmeze o carieră independentă şi îşi creează propria companie de dans.

Primul său spectacol, "Cibayi", care semnifică în limba romani "minunată", a avut premiera la Teatrul Champs Elysees din Paris. Succesul fulminant s-a repetat în circuitul unui turneu care a cuprins Franţa, Italia, Japonia, America Latină şi Statele Unite ale Americii. Cu "Pasion Gitana" (operă dedicată bunicului său), Cortes a îmbinat spectaculos muzica şi dansul flamenco, aducând un omagiu rasei şi culturii ţigăneşti.

Admirat, iubit, controversat

Într-o ţară în care flamenco este, ca şi corida, un simbol naţional, era de aşteptat ca unui succes fulminant să i se opună voci singulare, care caută nodul în papură. Anumite cercuri "oculte" din lumea dansatorilor de flamenco îi reproşează lui Cortes că face apel la mijloacele tehnologiei moderne - efecte luminoase şi sonore - pentru a crea ambianţă şi puneri în scenă originale.

Fără a le da vreodată atenţie detractorilor săi, puţini de altfel, Cortes a dat atenţie doar publicului numeros care îl ovaţionează la fiecare apariţie. Recunoscut mondial nu doar ca un excelent dansator, ci şi ca foarte bun creator de producţii coregrafice, Cortes a contribuit la răspândirea acestui dans tradiţional andaluz în întrega lume.

Pentru el a vrut să se sinucidă Naomi Campbell

Discreţia care îi caracterizează viaţa personală nu a mai fost regulă în urmă cu 10 ani, când Joaquin Cortes a avut o relaţie pasională cu diva podiumurilor de modă de atunci, Naomi Campbell. Ar fi fost foarte dificil, pentru că Naomi era vânată de paparazzi la tot pasul.

Cea care era denumită de presă o "devoratoare de bărbaţi" şi le dădea papucii la fiecare toană sau capriciu a fost înfrântă sentimental de frumosul gitan. În presa vremii, este de notorietate un interviu în care aceasta îl numea "cel mai fascinant bărbat pe care l-am întâlnit vreodată".

Capricioasa Naomi spunea, în acelaşi interviu, că a fost impresionată de stilul de viaţă tradiţional al numeroasei familii a lui Joaquin, căreia i-a fost prezentată, într-un weekend. Presupusa ei tentativă de sinucidere - despre care ataşatul de presă a spus că a fost un accident, anume că diva a înghiţit din greşeală mai multe somnifere - a fost pusă pe seama despărţirii de Joaquin Cortes. O dovadă în plus că "La pasion gitana" face parte din trăirea autentică a acestui artist pentru care arta şi viaţa se confundă la modul sublim!

Îi reprezintă pe rromi în PE

Din 2006, Joaquin Cortes este ambasador al rromilor, pe care îi reprezintă în Parlamentul European. Are o fundaţie care îi poartă numele şi care luptă pentru integrarea populaţiei romani. Pentru spectacolul "Zapatos Blancos" din 19 decembrie, de la Sala Palatului, biletele au preţuri cuprinse între 100 şi 350 de lei. La acest show, Joaquin Cortes va îmbrăca haine create de Jean Paul Gaultier.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite