Stela Popescu : „M-au pasionat rolurile de compoziţie, nu de femeie cochetă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stela Popescu : „M-au pasionat rolurile de compoziţie, nu de femeie cochetă“
Stela Popescu : „M-au pasionat rolurile de compoziţie, nu de femeie cochetă“

Stela Popescu (73 de ani) a acceptat o nouă provocare: rolul din serialul de epocă „Aniela“. Actriţa a renunţat la machiaj şi la coafuri elegante şi a îmbrăcat costumul popular pentru rolul Coanei Chiva, o femeie simplă de la ţară.

Adevărul: Pentru noul rol din serialul „Aniela“ -  Coana Chiva - aţi suferit o transformare totală: apăreţi în costum popular, nu aveţi machiaj. Este prima dată când apăreţi într-o postură total diferită de cea cu care este obişnuit publicul?

Stela Popescu: Aşa cum am fost numită în turneul efectuat în 1965 la Paris, eu sunt „transformistă“. Aproape în fiecare spectacol am avut transformări.Câteva roluri de genul acesta sunt cel din „Preşul“ de Ion Băieşu- unde jucam o servitoare - sau cel din „Turnul de fildeş“, unde interpretam o femeie în vârstă, cu probleme, un rol de dramă pentru care am luat un premiu pe ţară.

Piesa „Preşul“ s-a jucat 18 ani cu casa închisă şi toţi spectatorii, când mă vedeau, ziceau: „E nebună Stela, asta!“. Oamenilor le place să vadă şi altceva, însă de cele mai multe ori lumea reţine imaginea mea cochetă, cu păr lung şi frumos. Dar mie îmi place foarte tare noul rol din „Aniela“, încă din facultate m-au pasionat rolurile de compoziţie, nu de femeie cochetă.


Cum v-aţi obişnuit cu noul personaj? A fost dificil să faceţi această trecere, să vă adaptaţi?

Nu a fost deloc dificil, însă urmează să vedem cum evoluează personajul, depinde de situaţiile pe care ni le va oferi scenarista. Chiva are haz, este un personaj cu o tentă comică şi sunt sigură că va plăcea telespectatorilor.

Ce vă atrage la Coana Chiva? Aveţi ceva în comun?

Voinţa, spiritul de observaţie, dragostea pentru fiul ei, faptul că este un personaj cu un vocabular colorat, cu vorbe de duh şi cu observaţii picante. La un moment dat, îi spune nepoatei sale, Polixenia, interpretată de Diana Dumitrescu: „Da’ ce-i aşa de slabă şi galbenă fata asta?“.

Polixenia răspunde „Aşa este moda, mamă mare“, iar Coana Chiva spune: „Aha, deci să mănânci numai miercurea şi vinerea... şi atunci la mănăstire“. Nu aş putea spune că am ceva în comun cu personajul meu.

Poate doar o anumită înclinaţie spre un limbaj colorat şi mă refer la umor. Şi vreau să menţionez că modelul meu în construirea acestui personaj este chiar mama mea, care avea spiritul de ţăran moldovean, care făcea observaţii fără răutate, dar ascuţite.


Personajul dumneavoastră are un puternic accent moldovenesc. Faptul că proveniţi din Moldova vă ajută să intraţi mai bine în pielea Coanei Chiva?

Dacă era din Ardeal, intram la fel de repede. Eu vorbesc bine ardeleneşte, pentru că am locuit în Ardeal, şi foarte bine moldoveneşte, deoarece sunt de acolo. Ambele accente fac parte din specialităţile mele. Când un actor care nu ştie moldoveneşte încearcă să imite accentul, se simte că nu este adevărat, iar autenticitatea asta este cea care convinge.

image

Familia Lăptaru este compusă din: Rodica Negrea (Sultana), Diana Dumitrescu (Polixenia), Ioan Isaiu (Mitică), Stela Popescu (Coana Chiva) şi Mario Kalmar (Uţă)



Acest rol necesită pregătiri speciale?

Pentru mine este avantajos că nu sunt fardată deloc, sunt doar spălată pe faţă. Pentru „Regina“ trebuia să-mi pun părul pe bigudiuri, să mă fardez, însă aici doar mă spăl pe faţă, îmi pun peruca şi mă îmbrac, iar asta este un avantaj.

Ce provocări vă aduce acest serial faţă cele precedente?

Este un rol mai important decât cele din „Războiul sexelor“ şi „Regina“, este un personaj mai prezent în acţiunea serialului şi asta mă bucură.

Aveţi alte proiecte în paralel cu serialul „Aniela“?

Da, eu joc şi la Teatrul Tănase şi vom avea un spectacol aniversar, de 30 de ani de carieră, „Aplauze Aplauze“, în care joc împreună cu Alexandru Arşinel. De asemenea, joc la Opera Comică pentru Copii de cinci ani de zile, iar din toamna reluăm „Chiriţa“.

Nu vă îngăduiţi aproape nicio pauză. Unde găsiţi această energie?

Vine din interior şi ţine şi de moştenire. Tatăl meu a stat 18 ani în Siberia, 20 în Basarabia, l-am adus la Bucureşti şi a murit la 90 de ani, în timpul unei operaţii de bilă. Deci cred că energia aceasta este genetică.

Apoi, când te pasionează ceva, nu oboseşti, nu te dărâmă, este o oboseală plăcută şi nu eşti niciodată stresat. În plus, am avut noroc că nu am avut probleme grave de sănătate. Şi fiecare om care mă opreşte pe stradă şi mă laudă, mă încarcă, mă face să înfloresc încă o dată.


image

Modelul meu în construirea acestui personaj este chiar mama mea, care avea spiritul de ţăran moldovean.

image


Stela Popescu
actriţă

image

Când te pasionează ceva, nu oboseşti, nu te dărâmă, este o oboseală plăcută şi nu eşti niciodată stresat.

image


Stela Popescu
actriţă

Personaj

Coana Chiva este mama lui Mitică Lăptaru (Ioan Isaiu) şi bunica Polixeniei (Diana Dumitrescu). Chiva este o femeie aspră, a răzbit cu greu în viaţă şi a ţinut strâns frâiele familiei până când a ajuns să aibă mulţi bani, împreună cu fiul ei.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite