Pokeriştii români care au speriat Vegasul: Cristian Dragomir, Ciprian Hrişcă şi Cristi Rajala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pokeriştii români care au speriat Vegasul: Cristian Dragomir, Ciprian Hrişcă şi Cristi Rajala
Pokeriştii români care au speriat Vegasul: Cristian Dragomir, Ciprian Hrişcă şi Cristi Rajala

Cristian Dragomir, Ciprian Hrişcă şi Cristi Rajala sunt cei mai buni jucători ai momentului în România. Sunt români, sunt tineri şi au reuşit să-i învingă pe canadianul de origine română Daniel Negreanu şi pe americanul Phill Hellmuth, legende ale pokerului mondial.

„Pokerstars World Cup of  Poker“ şi „European Poker Tour“ sunt cele mai importante turnee internaţionale de poker, de unde românii s-au întors încununaţi de lauri. Ciprian Hrişcă (36 de ani) este primul român ajuns la o masă finală într-un turneu european, Cristian Rajala (26 de ani) a uimit la un turneu din Spania cu victoria sa asupra celui mai cunoscut jucător al lumii, Daniel Negreanu, iar Cristian Dragomir s-a întors în ţară cu diverse premii la turnee din Las Vegas.
Ei dau la o parte cortina unei lumi magice, cu o altă noţiune a banului, în care norocul joacă un rol secundar. Pokerul, spun ei, este un joc de strategie.

„Trebuie să-ţi citeşti adversarii!“

Ciprian Hrişcă este primul român ajuns la masa finală la „European Poker Tour“, unde se joacă în sistem Texas Hold’em. Anul trecut s-a clasat la Budapesta pe un onorant loc doi, învingând 530 de concurenţi şi întorcându-se acasă cu 340.000 de euro. Absolvent de Politehnică şi un prosper om de afaceri, Hrişcă vorbeşte despre stăpânirea unui mix de tactică şi „body-language“ (limbajul trupului), combinaţia câştigătoare a acestui joc. „Dacă nu reuşeşti să îţi cunoşti partenerii de la masă într-un timp foarte scurt, s-a terminat!“ Este ceea ce se numeşte „read“ în poker, respectiv citirea adversarului, şi este o artă fundamentală.

Negreanu nu s-a supărat

Până la cei 26 de ani ai săi, Cristian Rajala, alias Keke pentru cunoscători, nu a muncit nicio zi din viaţă. Nici nu are de ce. Câştigă din poker mai mult decât ar face-o cu trei joburi la un loc. Un jucător de temut al turneelor de poker online, Rajala se numără printre autodidacţi. Sute de mii de mâini jucate zilnic pe internet, pe care apoi le studia, cu ajutorul unui program, ca să vadă unde greşea - acesta pare să fie secretul victoriilor sale. Victorii deloc mărunte: l-a învins pe canadianul de origine română Daniel Negreanu, cel mai cunoscut jucător de poker al lumii, la turneul „Pokerstars World Cup of  Poker“.

„E nevoie de curaj“

Supranumit Kid Poker, Negreanu este considerat al treilea pokerist mondial la câştiguri financiare – şi-a rotunjit conturile cu peste nouă milioane de dolari –, dar primul din lume în ceea ce priveşte capacitatea de citi adversarul de joc, adică la „read“. A fost poate prima dată când Negreanu, reprezentând Canada, n-a fost foarte supărat că a pierdut, întrucât a fost înfrânt de un român.

„Ca să atingi un anumit nivel în poker, este nevoie de foarte mult curaj, să ai tupeul să investeşti şi să participi la competiţiile internaţionale, acolo unde înscrierea în concurs poate ajunge la peste 5.000 de euro.“ Cristian Dragomir ştie despre ce vorbeşte. El a atins acest nivel. L-a învins fără să clipească pe americanul Phill Hellmuth, legenda vie a pokerului mondial.

Sentimentul pe care îl încearcă datorită acestui joc a început să nu mai aibă legătură cu banii: „Simt că fentez societatea. Câştig bani fără să fiu sclavul unei scheme predefinite: trezit dimineaţa, mers la serviciu, zâmbit frumos la toată lumea“.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite