Paul Newman, răpus de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu câteva săptămâni înainte de moarte, marele actor, în vârstă de 83 de ani, a cerut să fie externat din spital

Actorul a încetat ieri din viaţă din cauza unui cancer la plămâni, boală cu care s-a luptat timp de câţiva ani.

Paul Newman şi-a petrecut ultimele zile din viaţă alături de soţia sa, Joanne Woodward, după ce în luna august a hotărât să părăsească spitalul în care era internat. Presa americană anunţa la acel moment că actorul a întrerupt chimioterapia care îi fusese prescrisă şi că a luat decizia de a-şi trăi ultimele zile în mijlocul familiei.

Paul Newman, care  era cunoscut drept un fumător înverşunat, a împlinit în ianuarie 83 de ani. El suferea de cancer de câţiva ani, dar doar în urmă cu patru luni s-a făcut publică boala acestuia. În cariera sa de actor şi regizor, Newman a realizat peste 70 de filme. Printre cele care l-au făcut celebru se numără: ,,Pisica pe acoperişul fierbinte”, ,,The Hustler” şi ,,Culoarea banilor”.

Pilot şi filantrop

Două aspecte completează viaţa publică a lui Paul Newman, dincolo de cariera artistică, pasiunea sa pentru cursele de maşini şi activitatea filantropică pe care a desfăşurat-o prin intermediul companiei sale.

Cursele auto au început să-l fascineze pe Newman la sfârşitul anilor ’60,  în timpul filmărilor la “Wining”. Zece ani mai târziu, în 1979, actorul participă şi câştigă cursa de 24 de ore de la Le Mans, Franţa. În anul 1982, Newman pune bazele unei companii alimentare a cărui profit este utilizat în totalitate în activităţi filantropice.

Lacrimi pentru Newman

“Un simbol american, un filantrop şi un erou pentru copii”, aşa îl văd pe Newman fostul preşedinte american Bill Clinton şi soţia sa, senatorul Hilary Clinton.

“Există un punct unde sentimentele trec dincolo de cuvinte. Am pierdut un prieten adevărat. Viaţa mea şi ţara asta sunt mai bune pentru că a fost el în ea“, declară actorul Robert Redford după aflarea veştii.

Guvernatorul Californiei, actorul Arnold Schwarzenegger, vede în Paul Newman „ultimul tip cool cu care toţi bărbaţii voiau să semene şi pe care toate femeile îl adorau. A fost un simbol american, un actor strălucit, un om al renaşterii şi un filantrop generos, dar modest“.

Date biografice

26 ianuarie 1925 - se naşte în Cleveland, Ohio.
1949 - Se căsătoreşte cu Jackie White.
1958 - divorţează şi se recăsătoreşte cu Joanne Woodward.
1986 - câştigă Oscarul pentru cel mai bun actor cu rolul Fast Eddie Felsen din filmul ,,Culoarea banilor”.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite