Patzaichin despre atentatul de la JO-1972: Mergeam în patru labe pe sub balcoane de frică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campionul olimpic la canoe în proba de 1.000 de metri de la Jocurile Olimpice din 1972, Ivan Patzaichin, a declarat, într-un interviu acordat agenţiei Mediafax, că în timpul atentatului de la Munchen îi era atât de frică, încât mergea "în patru labe" pe sub balcoane.

Ivan Patzaichin a obţinut la Jocurile Olimpice de la Munchen două medalii, una de aur (la C1 1.000 de metri) şi una de argint (la C2 1.000 de metri).

Povestea medaliei de aur a făcut înconjurul lumii, după ce, în calificări, sportivul român a concurat cu pagaia ruptă. Conform regulamentului, sportivul trebuie să aibă o pagaie de rezervă, iar dacă, în primii 30 de metri ai cursei, acesta se confruntă cu probleme tehnice trebuie să ridice mâinile pentru ca întrecerea să fie oprită. Ivan Patzaichin a observat că pagaia sa este fisurată şi a procedat conform regulamentului, însă nu a văzut nicio reacţie din partea arbitrilor. Cu toate acestea, românul a continuat să vâslească şi s-a încăpăţânat să termine cursa. El a trecut linia de sosire cu o întârziere de trei minute faţă de primul clasat. La finalul cursei, Patzaichin a depus contestaţie, iar arbitrii i-au mai dat o şansă, trimiţându-l în recalificări. Sportivul român s-a remarcat prin ambiţia sa şi a reuşit să ajungă în finala probei C1 de 1.000 de metri, pe care a şi câştigat-o.

Întrebat cum a fost în timpul atentatului terorist, Patzaichin a povestit: "Mai întâi am auzit împuşcături de dimineaţă, pe la 6.00 parcă, apoi am aflat de atac şi ce se întamplă. Totul a fost sub stres, sub teroare continuă. Evident, ne-a fost frică să ieşim din clădire pe toata perioada atacului, care a ţinut de dimineaţa până seara târziu, când a fost eliberat satul olimpic.

Umblam în patru labe pe sub balcoane ca să nu ne împuşte. Nu ne duceam nici dacă bătea cineva la uşă, de frică să nu fim împuşcaţi. În perioada atacului terorist, Simiocenco a ieşit pe balconul apartamentului în care era cazat încercând să vadă ce se petrece. Şocat de cele întâmplate, în momentul în care a vrut să revină în cameră, a uitat că uşa balconului este de sticlă şi a intrat prin ea. Colegul lui, canoistul Costel Coşniţă, a crezut că Simiocenco a fost împuşcat şi a leşinat. Ambii au suferit răni uşoare", a povestit Ivan Patzaichin, pentru Mediafax.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite