Obsesiile celebrităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obsesiile celebrităţilor
Obsesiile celebrităţilor

Specialiştii spun că oamenii bogaţi, vedetele şi politicienii dezvoltă mai uşor tulburări de personalitate. După ce se conving că nu-şi vor pierde admiratorii orice-ar face, celebrităţile îşi tratează obsesiile cu îngăduinţă.

Discreţia impusă prin legea secretului profesional îi împiedică pe psihologi să ne dezvăluie suferinţele celor care au manifestări obsesiv-compulsive. Mulţi dintre ei solicită medicamente care să le „calmeaze nervii“, fac psihoterapie sau îşi modifică regimul alimentar, dar puţini sunt cei care se vindecă.

O echipă de cercetători de la Duke University, Statele Unite, a recunoscut că nu există deocamdată un tratament infailibil pentru manii sau obsesii. Studiul publicat în revista „American Journal of Psychiatry“ relevă însă că persoanele care sunt sau se consideră în centrul atenţiei au o predispoziţie la astfel de boli.

Multe vedete sunt deja bolnave

Într-un interviu realizat în 1980, de CBS, Woody Allen povestea că în fiecare zi mănâncă o farfurie mare cu supă şi nici nu poate gândi la nimic înainte să o termine. Producătorii îi cunosc această manie şi au pregătită, în orice moment, o oală cu supă pe platoul de filmare.

Actriţa Charlize Theron nu poate să doarmă dacă nu şi-a aranjat lucrurile din dulapuri. Înainte de culcare ea verifică de câte trei-patru ori fiecare sertar sau dulap, ca să se asigure că nu i-a răscolit nimeni obiectele personale. Cameron Diaz nu atinge mânerele uşilor, de teamă că sunt murdare. Ea are sute de perechi de mănuşi din bumbac, pe care le sterilizează şi le poartă pentru a putea atinge uşile.

Alec Baldwin suferă de mania curăţeniei şi a recunoscut public că a făcut psihoterapie ca să scape de obsesia de a verifica fiecare colţişor al casei.

Kate Winslet nu se poate despărţi de statueta Oscar pe care a câştigat-o la începutul anului 2009 şi de atunci umblă cu ea în geantă.

Soţii Beckham suferă împreună

David Beckham are mania simetriei. El ţine morţiş ca hainele lui să fie aranjate estetic şi vrea ca peste tot în casă „culorile să fie în perfect echilibru“. Soţia sa, Victoria, are ortorexie, adică este obsedată de ideea că trebuie să mănânce numai alimente sănătoase. Cei doi au trei frigidere, unul pentru mâncare, altul pentru salate şi al treilea pentru băuturi. Ea e cea care alege toate produsele, astfel încât să nu conţină conservanţi, toxine sau alte „pericole“, în timp ce el doreşte ca totul să fie aşezat simetric.

„Dacă David deschide frigiderul şi vede trei cutii de suc de acelaşi tip, imediat aruncă una la gunoi. Trebuie să rămână întotdeauna perechi“, explică Victoria. Soţii Beckham au împreună trei băieţi, cu vârste cuprinse între patru şi zece ani, care ar putea moşteni maniile părinţilor. Medicul Isobel Heyman, de la Maudsley­ Hospital, Londra, a precizat pentru cotidianul britanic „Daily Mail“ că  „majoritatea obsesiilor şi maniilor sunt preluate de copii, pentru că aceştia au tendinţa naturală de a-şi imita părinţii“.

Ce spun specialiştii

Cercetătorii de la Duke University afirmă că oamenii care se bucură de notorietate devin mai repede „maniaci“ pentru că se simt „speciali“ şi îşi îngăduie mici „excentricităţi“ mai uşor decât oamenii obişnuiţi. Pentru că sunt admiraţi, ei se consideră „modele“ pentru ceilalţi şi cred sincer că sunt datori să corecteze orice mică imperfecţiune pe care o observă în jur.

În timp ce un om oarecare se autocenzurează şi încearcă să nu deranjeze cu pretenţiile sale, ca să nu devină nepopular, vedetele, oamenii foarte bogaţi sau politicienii cunoscuţi ştiu deja că sunt destui cei care îi vor admira indiferent ce-ar face şi nu se tem de dezaprobare. Din acest motiv, obsesiile lor se dezvoltă nestingherite.

Asta nu înseamnă însă că oamenii oarecare nu au obsesii. „Daily Mail“ a prezentat de curând cazul unei doamne, Sheila Slade, care se scoală noaptea din pat şi, în timp ce toată familia doarme, ea curăţă cu aburi covorul din sufragerie, pentru a ucide toţi germenii.

Psihologii spun că majoritatea obsesiilor sunt legate de curăţenie, sănătate şi bani, însă ne asigură că orice acţiune normală poate deveni obsesie dacă persoana o repetă de prea multe ori şi, deşi ştie că are un comportament iraţional, nu se poate opri.

Obsesiile unor oameni iluştri

Împăratul Carol Quintul credea că numai carnea roşie e bună pentru sănătate şi mânca singur, mestecând îndelung fiecare înghiţitură.

Miliardarul aviator Howard Hughes număra şi sorta după mărime boabele de mazăre din farfurie înainte să le mănânce. 

Nicolae Ceauşescu ştergea întrerupătoarele cu dezinfectant şi a făcut acest lucru inclusiv în timpul unei vizite în Marea Britanie, deşi era găzduit într-un apartament regal.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite