FOTO Oana Andoni:„N-am avut accent de moldoveancă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare weekend, Oana Andoni prezintă Ştirile Pro TV de la ora 19.00. Prima ei întâlnire cu televiziunea a fost în 1997, când a primit propunerea de a colabora la o emisiune matinală zilnică la TVR Iaşi. A înregistrat primele două emisiuni, dar de la a treia a intrat în direct.

FOTOGALERIE Oana Andoni, înebunită după vacanţele exotice

Avea 19 ani, multe emoţii şi a reuşit să nu facă nicio bâlbă. Patru ani mai târziu a participat la un casting pentru postul de prezentator-redactor la ProTV Iaşi.

Din 800 de candidaţi, Oana a fost câştigătoare, împreună cu Cristian Leonte, care astăzi face şi el parte din echipa ştirilor Pro TV Bucureşti. Vestea că se va alătura echipei de ştiri din Bucureşti a venit în 2004, chiar de ziua Oanei.

Criza creşte audienţa talk-show-urilor

CNA somează public OTV, Realitatea TV şi TVR 1 pentru creşterea numărului de greşeli de limba română

Cum arată programul  tău într-o zi? Care e primul lucru pe care îl faci când te trezeşti?

Mai întâi îmi beau cafeaua, în timp ce citesc ziarele. Mă uit pe agenţiile de presă şi încerc să-mi fac un rezumat al ştirilor importante din ziua respectivă. Pe la prânz, când ajung la redacţie, am deja structurat filmul evenimentelor. Apoi verific sumarul şi discutăm subiectele, mă sfătuiesc cu editorii. Îmi spun părerea, uneori chiar intervin în text, aşa cum cred de cuviinţă, potrivit stilului meu. Pe la ora 17.00 merg la machiaj, după care citesc şi ştirile nou-apărute. Şi mă pregătesc pentru studio.

Dacă ar fi să descrii ritmul unei zile de muncă, ce-ai spune?

Îmi aduc aminte de perioada când lucram la Pro TV Iaşi şi programul începea la 5.30 dimineaţa - dacă aveam live la ştirile matinale - şi se termina după jurnalul de noapte.  Erau zile când, după ce intram pentru directul de la ora 19.00, la  ora 22.30 aveam un nou jurnal local. Însă bucuria şi satisfacţia muncii erau atât de mari, încât uitam de foame, de oboseală. Toată echipa avea un entuziasm şi o forţă care ne ajutau să trecem orice obstacol, simţeam că puteam muta munţii din loc. Eram o mână de oameni tineri, dornici de a fi cei mai buni.

Şi în redacţia de ştiri Pro TV Bucureşti?

Ritmul este altul, mai alert, cu mai multe priorităţi şi secunde care curg parcă mai repede. Este frumos, mai ales când faci ceea ce îţi place şi când munca de echipă este un element motivant. Nu simţi că trebuie să te schimbi tu, ci performanţa te schimbă fără voie, natural, normal.

Când ai venit în Capitală, ţi-a fost teamă de eticheta de „provincială"?

Nu, n-am suferit niciodată de acest „complex", în nicio împrejurare, cu atât mai puţin în redacţia noastră, unde cei mai mulţi colegi sunt veniţi de la staţiile locale. Şi n-am avut accent de moldoveancă.

„În televiziune, trebuie să reuşeşti să le transmiţi oamenilor credibilitate, pe lângă ştiri", declarai cândva. E un lucru nativ sau se învaţă?

Poate că e puţin din fiecare, însă obligatoriu merge mână în mână cu seriozitatea, buna informare, cunoaşterea temeinică a evenimentelor prezentate cu modul în care încerci să-ţi faci meseria, să tratezi fiecare subiect, fiecare observaţie din redacţie sau platou. Sunt un om de echipă şi am învăţat că atitudinea înseamnă foarte mult - şi faţă de colegi, şi faţă de cei care mă privesc dincolo de sticlă.

"Sunt un om de echipă şi am învăţat că atitudinea înseamnă foarte mult - şi faţă de colegi, şi faţă de telespectatori."
Oana Andoni
prezentatoare tv

Iubirea pentru animale a salvat-o într-un moment critic

Tot în vacanţă, alături de o ţestoasă prietenoasă

image

În spatele delicateţii pe care o degajă Oana Andoni pe ecran se ascund însă şi lucruri extreme, măsurate în secunde de transmisie în direct şi miligrame de adrenalină. Sunt imagini de culise neaccesibile publicului. Oanei îi tot revine în minte o întâmplare petrecută la Iaşi, pe vremea când lucra acolo. Făcea un stand-up pentru Ştirile Pro TV de la ora 19.00 şi, cu 30 de secunde înainte de a intra în direct, a venit lângă ea un bărbat cu un cuţit în mână.

„A început să se taie pe burtă, era un gest disperat prin care dorea să-i determine pe cei de la Primărie să-i dea o locuinţă", îşi aminteşte Oana. Cu două, trei secunde înainte de direct, cei de la pază au reuşit să-l îndepărteze pe bărbat. În timp ce transmitea, însă, Oana încă îl putea zări cu coada ochiului şi îi putea auzi ţipetele. Totuşi, vocea nu i s-a clintit: „Am reuşit să mă concentrez şi să fiu coerentă la transmisie".   

Şi la Pro TV Bucureşti a avut parte de o altă întâmplare tensionată. Transmitea în direct de la „Circul Globus" despre un număr cu dresaj de tigri siberieni. Sub ochii dresorului, stătea lângă tigrul scos din cuşcă. Pe la mijlocul directului, când tocmai povestea despre cum o dresoare a murit în timpul unei reprezentaţii alături de un tigru, a simţit răsuflarea caldă a animalului apropiindu-se de ea.

„Era cu botul aproape lipit de obrazul meu. Şi singura mea reacţie a fost un zâmbet larg", povesteşte Oana, care crede şi astăzi că, în acel moment, a fost salvată de iubirea ei pentru animale. „M-am gândit că, probabil, tigrul a simţit cât de mult iubesc animalele şi m-a iertat... "

"N-a fost prima cerere în căsătorie, dar a fost prima pe care am acceptat-o. Lui Cătălin i-am spus «Da» din toată inima."

Oana Andoni
prezentatoare tv

Îndrăgostită de maşini şi de „Micul prinţ"

Cătălin şi Oana şi-au petrecut luna de miere în paradisul Bora Bora, din Polinezia Franceză

image

Oana e pasionată de animale, de vacanţe exotice, dar mai ales de maşini. Marca Mercedes. E o slăbiciune pe care, de fapt, o are de când era mică.

„Printre păpuşi, în dulăpiorul meu stăteau la loc de cinste maşinuţele, aveam ditamai colecţia. Pasiunea a rămas în continuare şi, la 18 ani, abia am aşteptat să-mi iau permisul de conducere. Mi-am dorit atât de mult să conduc, încât deja de la prima lecţie de şofat mă simţeam pregătită pentru examenul auto."

Relaţia Oanei cu maşinile trece dincolo de funcţionalitate: pentru ea, automobilul nu înseamnă doar libertate de mişcare, ci şi relaxare. „Îmi plac maşinile cu clasă, care te pot purta departe, cât de departe vrei, în distanţe şi gânduri fumoase." Blonda cu privire de peruzea conduce acum un Jaguar XK.

„Mama este prietena mea sinceră"

În afară de dragostea pentru maşini, Oana mai păstrează, din copilărie, amintiri despre prieteni şi despre cartea lui Antoine de Saint Exupery, „Micul prinţ", prima poveste care a marcat-o şi pe care o reciteşte cu drag şi acum. O ajută să rămână copil. Cel mai important lucru pe care l-a păstrat de când era copil e însă relaţia cu mama sa. 

„A rămas prietena mea cea mai bună", spune Oana, la cei 32 ani pe care îi are. „E omul care mă cunoaşte cel mai bine, ea este prietena mea sinceră cu care pot discuta orice. M-a învăţat să mă descopăr şi să mă văd aşa cum sunt."

Pe Cătălin, soţul ei, l-a cunoscut la Iaşi, dar adevărata dragoste s-a declanşat la Bucureşti, acum câţiva ani. "N-a fost prima cerere în căsătorie, dar a fost prima pe care am acceptat-o", se amuză vedeta care a stârnit multe suspine de-a lungul anilor. "Am spus «Da» din toată inima". 

Amintiri din copilărie

1981 La 3 anişori, Oana dansa cu foc

image

1983 În timpul unei serbări, la vârsta de 5 ani

image

2002 Când a împlinit 24 de ani, Oana a sărbătorit cu părinţii, într-o excursie la Londra

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite