„O poveste încâlcită“, al 50-lea film Disney

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelicula de animaţie bazată pe povestea prinţesei Rapunzel apare vineri şi în România. Rapunzel intră în galeria unor personaje iconice precum Albă-ca-Zăpada, Cenuşăreasa, Frumoasa Adormită şi Mica Sirenă.

Animaţia „O poveste încâlcită" va fi şi ultimul film cu „prinţese Disney", personaje bazate pe basme îndrăgite de lumea întreagă. Studiourile care au lansat primul film în 1937 („Albă-ca-Zăpada") au decis să renunţe la poveştile cu prinţese şi să privească în viitor, la alte teme, mai actuale. Decizia a fost luată şi din cauza performanţelor slabe ale filmului „Prinţesa şi broscoiul" (2009).

„O poveste încâlcită" nu este doar povestea lui Rapunzel (voce Mandy Moore), ci şi a lui Flynn (Zachary Levi), un hoţ care a primit un rol mai mare în poveste, pentru a atrage în cinematografe un număr mai mare de copii, mai ales băieţi, care evită de obicei poveştile cu prinţese. Strategia a dat roade: „O poveste încâlcită" a avut până acum încasări de 280 de milioane de dolari în lumea întreagă (la doar o lună după lansare), în timp ce „Prinţesa şi broscoiul" a strâns 270 de milioane de dolari pe parcursul a şase luni în cinematografe.

Cele 50 de filme Disney - printre care se numără clasice precum „101 Dalmaţieni", „Pisicile aristocrate", „Aladdin", „Frumoasa şi Bestia" şi „Dumbo" - au prezentat, generaţiilor întregi de copii, zeci de personaje fantastice, animale vorbitoare, chipuri exotice, personalităţi extrem de
amuzante.

Pe lângă un prinţ (sau câteodată un cerşetor) fermecător, prinţesele Disney au avut întotdeauna ajutor nepreţuit din partea celor din jurul lor. Albă-ca-Zăpada i-a avut pe simpaticii şapte pitici, în timp ce blondina Cenuşăreasă n-ar fi reuşit niciodată să-şi învingă mama vitregă dacă n-ar fi avut parte de ajutorul animalelor de casă, şi mai ales al şoriceilor transformaţi în cai în seara balului.

În „O poveste încâlcită", Rapunzel este ţinută prizonieră într-un turn foarte înalt, fără uşă, doar cu o fereastră. Izolată de lumea întreagă, ea are parte de un singur prieten de încredere: cameleonul Pascal. Acesta este confidentul şi protectorul ei. Rapunzel are şansa de a porni într-o aventură în lumea reală alături de Flynn Rider, hoţul care se refugiază în turn fără a şti cine îşi petrece viaţa acolo.

Personaje pline de culoare

Frumoasa Adormită, din filmul cu acelaşi nume lansat în 1959, le-a avut de partea ei pe cele trei ursitoare, Flora, Fauna şi Merryweather. În galeria celor mai interesante personaje create de Disney intră, fără îndoială, şi Mushu, micuţul dragon (vocea lui Eddie Murphy) care o ajută pe Mulan să devină erou naţional în China.

De asemenea, obiectele de casă din „Frumoasa şi Bestia" (1991), sfeşnicul Lumiere şi ceasornicul Cogsworth, alături de ceainicul Mrs. Potts, sunt alături de Belle, care se străduieşte să îmblânzească bestia. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite