VIDEO Muzica rock, pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi câteva trupe-legendă încă umplu stadioane şi câştigă sute de milioane de dolari din turnee, genul rock aproape că a dispărut din topurile muzicale . În 2010, doar trei piese rock s-au regăsit pe lista celor mai bine vândute single-uri din Marea Britanie, potrivit telegraph.co.uk.

„Rockul a murit" e o sintagmă auzită nu de puţine ori de-a lungul timpului. De data aceasta, însă, jurnaliştii şi criticii din Marea Britanie (ţară care a dat unele dintre cele mai mari formaţii ale genului: Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd) cred că regele-rock a pierdut cu adevărat lupta.

Mai citeşte şi:

Mesaje religioase de la formaţia Iris

Drept dovadă stă faptul că rockul, cu nenumăratele sale subgenuri, este aproape absent din clasamentele de specialitate şi nici nu a mai dat naştere vreunui nume mare în ultimii ani. La polul opus, popul se poate mândri cu fenomenul global Lady Gaga, în timp ce Rihanna este considerată „stindardul" muzicii R&B.

În anul care a trecut, doar trei melodii rock s-au numărat pe lista celor mai vândute piese din Marea Britanie. Şi mai umilitor a fost - cred criticii britanici - faptul că cel mai bine plasată piesă din top, pe locul 25, a fost melodia „ Don't Stop Believin'", a trupei Journey, lansată în urmă cu 25 de ani, dar devenită cunoscută abia după ce a fost interpretată în serialul american de succes „Glee" (2009) şi în show-ul „X Factor".

În topul celor mai bine vândute melodii din 2010, rockul a avut 3%, popul a fost reprezentat într-un procent de 40%, genului dance i-au revenit 10 procente, în timp ce R&B-ul şi hip-hop-ul au dominat în preferinţele publicului britanic, adunând 47 de procente.

Nu doar procentul de 3% este „mortal", potrivit telegraph.co.uk, ci şi ritmul alert în care s-a ajuns la el. În 2008, rockul deţinea un procent de 27% în preferinţele publicului, în 2009 a scăzut la 13%, pentru ca anul trecut să atingă doar 3%.

Fenomene izolate

Deşi rockul ca gen nu o duce deloc bine, câteva trupe-etalon precum Bon Jovi, U 2 şi AC/DC au susţinut turnee de succes în 2010. Fără să aibă vreo performanţă notabilă în clasamentele muzicale, în 2010, mizând însă pe popularitatea câştigată în zeci de ani de carieră, aceste formaţii au avut cele mai de succes turnee ale anului trecut. Astfel, în topul anual Billboard Boxscore, realizat de revista „Billboard", Bon Jovi a fost desemnată trupa cu cele mai mari încasări din concerte în anul 2010: 146,5 milioane de dolari, din 69 de concerte.

Pe poziţiile următoare s-au clasat U2 (131,5 milioane de dolari din 22 de concerte) şi AC/DC (122,6 milioane de dolari din 28 de concerte).Nici aceste succese pe plan concertistic nu par, însă, să mai dea o şansă muzicii rock şi sunt privite ca fenomene izolate de criticii muzicali britanici. „The Telegraph" a realizat un studiu din care reiese că publicul care merge la astfel de spectacole nu este unul tânăr. Biletele pentru aceste show-uri presupun un anumit efort financiar pe care sunt dispuşi să-l facă mai degrabă spectatori de vârsta a doua, cu o situaţie financiară mai bună decât tinerii. Un argument în plus este faptul că acest public a şi crescut cu muzica unor trupe ca Bon Jovi, U2 şi AC/DC. Dar când „garda veche" a rockerilor se va retrage, cine îi va lua locul, atât pe scenă, cât şi în faţa ei?

În era internetului

Vânzările de albume au scăzut dramatic după apariţia internetului, iar studii recente arată faptul că tinerii nu mai sunt dispuşi să plătească nici măcar pentru muzica „virtuală", descărcată de pe diverse site-uri de download legal.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite